Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Η «Καλλικρατική» Θήβα «ανιχνεύει όραμα», αλλά με ποιες δυνάμεις; (μέρος 2ο)

  από τον   Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ *       

Την 17η Οκτ  ανταποκρίθηκα στο «ανοικτό κάλεσμα» του ΑΡΚ Θήβας  όπου  το μέλος του και επικεφαλής του στο δημοτικό συμβούλιο Ηλίας Τραμπάκουλος διάβασε μια εισήγηση , εν όψει δημοτικών εκλογών «παρθενική» για την πόλη.
Ήταν ένας αχταρμάς ξαναζεσταμένης  σούπας της τοπικοαυτοδιοικητικής  κουζίνας των τελευταίων 40 ετών, αλλά «..αρχή ήμισυ παντός..» λέει ο Πλάτωνας και ό,τι αυτό συνεπάγεται
Συγκάτησα το 80% αφού για δική μου εμπειρία αυτή ήταν τετριμμένη,απλοϊκή ,ρηχή και ξέπνοη, ένα κείμενο « άχρουν, άοσμον, άγευστον» όπως λέγαμε στη Χημεία .
Οποιοσδήποτε από  τους μέχρι στιγμής «δημαρχίσιμους» θα μπορούσε να τον εκφωνήσει ακόμη και ο κ. Νικολάου αν δεν έφερε το «άγος» και το «άχθος» της εννεαετίας
Μετά τον Γραμματέα της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Απόστολο Ντάντο  ζήτησα αμέσως  τον λόγο για να τοποθετηθώ αναλυτικά στα όσα ακούστηκαν.
Η κυρία Κατσίκη που διεύθυνε τη συζήτηση είχε την ευκαιρία να διαμορφώσει το «κλίμα» και να μοχλεύσει ευρύτατο διάλογο επί των συσσωρευμένων  προβλήματα της πόλης.
Την απολάκτισε όμως θέτοντάς μου όριο παρέμβασης 5 λεπτά, γεγονός που επηρέασε ολόκληρο το ακροατήριο και συντόμευσε την  εκδήλωση  .
 Η συνήθως λαλίστατη , οπαδός του «διαλεκτικού υλισμού» φίλτατη κυρία ήθελε να κλείσει άρον-άρον το «παράθυρο» μιας τέτοιας  δυσεύρετης ευκαιρίας   για συζήτηση και να «υφαρπάσει» άραγε μια έντονα «αμφιλεγόμενη» εντύπωση ή συναίνεση ;
Από του να παραιτηθώ, προτίμησα να πάω  στο βήμα για  μια  μάλλον θεωρητική αναφορά, αφού δεν θα μου επέτρεπε αναλυτική τοποθέτηση»εφ΄όλης» της ύλης.
Λίγες μέρες  μετά ζήτησα από τον Ηλία το κείμενο. Το έλαβα σε μορφή pdf ,το μετέτρεψα σε  word και  αυτούσιο το δημοσίευσα. (1)
Απ΄ολο το κείμενο ξεχώρισα όσα αναφέρω με έντονα κόκκινα υπογραμμισμένα γράμματα, δηλαδή ο,τι θεώρησα αξιόλογα σχολιασμού που θα παρουσιάσω σε συνέχειες μετά  το μέρος 1ο  (2) που έγραψα
7 η ώρα με καφετέριες άδειες  Η απάντηση  είναι συνάρτηση πολυπαραγοντική γιατί:
Το κέντρο αφενός προσεγγίζεται όλο και δυσκολότερα για κατόχους οχημάτων λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης και αφετέρου δείχνει εικόνα τεταρτοκοσμική με τα τελείως απαράδεκτα μοριοσανίδες (novopan)  και deck  Για αυτή την εικόνα μια παρεά ξένων είπε  «it΄s an ugly and dirty town», δηλαδή… είναι μια άσχημη και βρώμικη πόλη… (3)
Νεοσύστατες ή μη επιχειρήσεις εκτός κέντρου με ευκολότερη πρόσβαση, προσελκύουν τις προτιμήσεις εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας .
Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι χώρα κρατά ακόμη «δεκανίκια»  μετά τα πολλαπλά κατάγματα των μνημονίων.
 Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά τον βουλευτή των γερμανών Πρασίνων Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ. (εφημ ΤΟ ΒΗΜΑ 15 .7. 2017), η Γερμανία  κέρδισε από τα δάνειά της προς την Ελλάδα 1,3 δισ. ευρώ σε τόκους μεταξύ 2010-2016
Όλα τα μηνύματα   (διεθνών οργανισμών - π.χ ΔΝΤ όσο και των εθνικών αναλυτών π.χ Εθνικής Τράπεζας-) είναι αισιόδοξα και εύγλωττα ότι η ελληνική οικονομία διανύει αναπτυξιακή τροχιά.
Το 2018 το ΑΕΠ  θα υπερβεί τον στόχο 2%  ,ενώ το 2019 θα κυμανθεί στο όριο 2.5%.
Τα στοιχεία για την οικονομία (ανάπτυξη, πλεόνασμα, απασχόληση) που εκδίδονται από ανεξάρτητες αρχές και από τα ευρωπαϊκά όργανα καθώς  και τα μέτρα ανακούφισης που θα ψηφιστούν το  2018 για μισθωτούς, συνταξιούχους ,αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες δείχνουν ότι διαψεύδονται οι Κασσάνδρες  .
Οι τράπεζες άρχισαν να προσελκύουν καταθέσεις έχοντας  κομβικό ρόλο χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας,που  επανέρχεται σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης , χωρίς την υποστήριξή των
Αλλιώς συμπεριφέρονται  συνήθως σε μεγάλες επιχειρήσεις και αλλιώς σε  καταναλωτές και μικρομεσαίους
Όταν μάλιστα οφείλουν την επιβίωση τους στον Έλληνα φορολογούμενο με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις  πρέπει να θυμούνται εξίσου την αναπτυξιακή και την κοινωνική διάσταση.
Η αύξηση της ρευστότητας κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να ενισχυθεί
με την κινητοποίηση  των εν πολλοίς αναξιοποίητων σήμερα χρηματοδοτικών εργαλείων και με την λειτουργία αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων -πάγιο αίτημα της αγοράς.
Η νέα χαλάρωση των capital controls με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργηση είναι θετική  γιατί επαναφέρει την κανονικότητα στην επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα
Ετσι θα περάσει μήνυμα εμπιστοσύνης για το τραπεζικό μας σύστημα και θα αποκαταστήσει την εμπορική πίστη των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Ο Τσίπρας   μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και υπό την «δαμόκλειο σπάθη» της Ευρωζώνης  , εξαντλεί τα όρια.
Θεμελιώνει με τον τρόπο του το κοινωνικό κράτος και  τονώνει την ενεργό ζήτηση εφαρμόζοντας στην οικονομική πολιτική την  θεωρία του βρετανού καθηγητή Μέιναρντ Κέινς(Maynard Keynes )(4).
 Με αυτά τα μέτρα  σταδιακά η κοινωνία απεγκλωβίζεται   από τη φαύλη σπείρα της οικονομικής κρίσης και προσανατολίζεται  προς την ανάπτυξη.
Εκτός από τον ρόλο των τραπεζών που προανέφερα υπάρχουν και κάποιοι αρνητικοί παράγοντες -χωρίς να τους εξαντλώ -  που περιορίζουν την ρευστότητα των δημοτών:
·         Τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση και σε τιμές πολύ χαμηλές.
·         Το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού  και  τελικού καταναλωτή παραμένει.
·         Ο υποκατώτατος μισθός και η ανασφάλιστη εργασία προσαρμόζονται στις κυβερνητικές εξαγγελίες με χελωνοειδή ταχύτητα
·         Πρόσφατα,έγινε πανελληνίως γνωστή η  εξευτελιστική  της τιμής του γάλακτος για την οποία έδειξε ενδιαφέρον η υφυπουργός ΥΑΑΤ κυρία Τελιγιορίδου.
·          Επισημαίνω το όνειδος και την ατιμωρησία των Αγροτικών Συνεταιρισμών
·         Τον φόρο στο κρασί έκρινε αντισυνταγματικό πρόσφατα το ΣτΕ.
·      Στα εργοστάσια της περιοχής μας οι (α)ργολάβοι σχεδόν μοιράζονται το μεροκάματο με τον εργαζόμενο.
Εκτός των μέτρων από την Πολιτεία νομίζω ότι  είναι ώρα ο Δήμος μαζί με το Εργατικό Κέντρο να καλέσουν τον φορέα της εργοδοσίας και να του πουν ότι είναι προς το συμφέρον τους , γιατί θα αυξηθεί η ρευστότητα των εργαζομένων  και η αγοραστική κίνηση αν διώξουν τα τρωκτικά που απομυζούν τον τίμιο ιδρώτα των.
* Πολύ γρήγορα στο 3ο μέρος θα γράψω για το νερό



 * τ. Κοινοτάρχης  Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

(4)     Καθώς  ολόκληρος ο κόσμος βυθιζόταν όλο και βαθύτερα στην Μεγάλη Ύφεση (κραχ του 1929) ο Keynes υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσουν έτσι την ευημερία. Οι ιδέες του αποτέλεσαν το υπόβαθρο για το  Νιου Ντίλ του Ρουσβελτ στις ΗΠΑ  τη 10ετία του΄30 και διασφάλισαν  τη μακροχρόνια οικονομική συναίνεση  που διαταράχτηκε από τον μονεταρισμό του Ρέιγκαν και της Θάτσερ στη 10ετία του΄80. Ήταν αυτός που παρότρυνε τις βρετανίδες νοικοκυρές, να προμηθευτούν τα φτηνά λόγω κρίσης βρετανικά  αγαθά για να αυξηθεί  η απασχόληση. Εντελώς σχηματικά είχε πει ότι για να σωθεί η οικονομία, πρέπει το Κράτος να προσλαμβάνει έναν εργάτη για να ανοίγει μια τρύπα και ένα άλλο εργάτη για να την κλείνει..Έγραψε το βιβλίο «Γενική Θεωρία της Απασχόλησης του Τόκου και του Χρήματος» , ένα από αυτά που άλλαξαν τον κόσμο….  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου