Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Η «Καλλικρατική» Θήβα «ανιχνεύει όραμα», αλλά με ποιές δυνάμεις; (μέρος 3ο)

  από τον   Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ *   

 Μετά  τα μέρη 1ο & το 2ο  συνεχίζω με το 3ο

Γράφεις : έλλειψη δημόσιων χώρων, παιδικών χαρών που όταν γίνονται κοστίζουν 70 χιλιάδες ευρώ στους πολίτες και την πολιτεία
Δημόσιους  τους έγραψες  αλλά μάλλον δημοτικούς εννοείς. Προβλέπονται στο πολεοδομικό σχέδιο αλλά  πρέπει να αποκτήσεις.

Είναι δύσκολο γιατί χρειάζονται χρήματα ή κατάλληλα πολεοδομικά «εργαλεία» ή και τα δύο.  Υπάρχουν άραγε και ποια είναι;
Έγραψες  ότι οι παιδικές χαρές κοστίζουν 70000€ ,όμως οι τιμές δεν μπαίνουν  κατά «δοκούν».Πηγάζουν  από Αναλυτικά Τιμολόγια εγκεκριμένα από την Πολιτεία , με βάση τα υλικά και τις εργασίες που επιλέγει ο μελετητής ,τα ενσωματώσει στο έργο, σε σχέση με τον χρόνο και προκύπτει ο προϋπολογισμός του έργου
Ερώτημα είναι αν όλα που προβλέπονται στη μελέτη - με την προϋπόθεση ότι  είναι σωστή -  ενσωματώνονται στο έργο, αν η επίβλεψη είναι πρέπουσα και αν ο ανάδοχος είναι συνεπής στις  συμβατικές του υποχρεώσεις.
Κατά μείζονα λόγο υπό  την δημοτική σου ιδιότητα, νομιμοποιείσαι να ασκήσεις έλεγχο.
Εξ άλλου δίνονται εκπτώσεις ως και 70% με παρεπόμενα τις εξόφθαλμες  κακοτεχνίες π.χ του πεζόδρομου , που αιδημόνως ή σκοπίμως αντιπαρέρχεσαι ,αλλά  αν είσαι ο επόμενος δήμαρχος - κάτι που σου εύχομαι  αν και διαφωνώ με τη γνωστή «τεχνική» απονομής του χρίσματος   -   θα πρέπει επειγόντως να τις εξαλείψεις.
υπολειτουργία δημοτικών υπηρεσιών:   Έγινε ποτέ παρέμβαση,  πότε διαπιστώθηκε το φαινόμενο ;  Οφείλεται στην αριθμητική και ποιοτική ανεπάρκεια προσωπικού; στη φυγοπονία, τη διαφθορά, στο ακατάλληλο δημοτικό οργανόγραμμα, στο κακό management , στην ελαστικότητα του δημάρχου, στην κακή διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού ; Η υπολειτουργία είναι εκτεταμένη ή εντοπίζεται σε μεμονωμένους «θυλάκους» ; Μήπως ορισμένα πρόσωπα απολαμβάνουν κάποιας ιδιότυπης ασυλίας;
Tο γραφείο μου «βλέπει» στην «καρδιά» του πεζόδρομου   της Επαμεινώνδου και εφάπτεται με καφετέρια . Συνεπώς «..έχουσιν την γνώσιν οι φύλακες…»  «..άφες αυτοίς..»,«..Θου κύριε φυλακή τω στόματί μου…». Υπεραρκούν τα τρία «τσιτάτα»  της Βίβλου. Υπάρχουν όμως και θετικά υποδείγματα άοκνων υπαλλήλων που οφείλω να χαιρετίσω.
 Από την ενότητα  (1) ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ,   απομονώνω το: Αξιοποίηση των υπαλλήλων με βάση τα προσόντα τους, την εμπειρία και την αποτελεσματικότητά τους. Κι εδώ κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά.   Στο πρώτο σκέλος νομίζω ότι  απάντησα και συμφωνώ, αλλά το ότι  κάτι δεν πάει καλά- έστω και αργά ­-  τώρα που το είδες τι έχεις κάνει ;
αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών.  Αν ως  αποψίλωση εννοείς την απογύμνωση υπηρεσιών που λειτουργούν  στη πόλη μας κυρίως (Παιδεία - Υγεία) αυτή αποκαταθίσταται οσημέραι παρένθεση όσο απομακρυνόμαστε από  τη μνημονιακή «γκιλοτίνα»
Αν εννοείς ως αποψίλωση τη συγχώνευση με αντίστοιχες της Λιβαδειάς, είναι διαδικασία μη ανατάξιμη γιατί:  Βρισκόμαστε ήδη στην 4η  Βιομηχανική Επανάσταση (ΒΕ) .
Βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία , την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική όπου τα δεδομένα αναπαράγονται με ταχύτητα , αποκτούν δυσδιάκριτα όρια  αναδεικνύοντας νέες δυνατότητες  και προβληματισμούς.
Η παγκόσμια οικονομία μεταλλάσσεται σε σύστημα έντασης γνώσης όπου η πρώτη ύλη έχει πάψει να είναι πυρήνας της παραγωγής  και τη θέση της έχουν πάρει η πληροφορία και τα μαζικά δεδομένα .
 Η  αυτοματοποίηση απογειώνει τις ισχυρότερες πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Πυροδοτεί μια εργασιακή επανάσταση διαφορετική από τις προηγούμενες , μεταμορφώνει όλο το σύστημα παραγωγής
Ενοποιεί όλες τις  τεχνολογίες (ρομποτική τεχνητή νοημοσύνη η γενετική βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία ,νανοτεχνολογία ,τρισδιάστατη εκτύπωση) κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στο φυσικό ,στο ψηφιακό και το βιολογικό.
Μετασχηματίζει  σταδιακά την παγκόσμια οικονομία,ανατρέπει υφιστάμενες δομές και μοντέλα, μεταλλάσσει παραγωγικές σχέσεις και δημιουργεί νέα δεδομένα στην εργασία, την κοινωνία, την διακυβέρνηση ,την ανθρώπινη καθημερινότητα.
Να μερικά παραδείγματα :
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας παρουσίασε προ ημερών  έναν εικονικό παρουσιαστή ειδήσεων, όμοιο με άνθρωπο - παρουσιαστή, με άπταιστα  αγγλικά και κινέζικα.  Ο «ρομποτοδημοσιογράφος» «δουλεύει»24  ώρες συνεχώς και μειώνει το κόστος παραγωγής.
Στις ΗΠΑ η Amazon ίδρυσε σούπερ μάρκετ  χωρίς ταμίες. Ο πελάτης αναγνωρίζεται από το κινητό του τηλέφωνο και  χρεώνεται αυτόματα
 Πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Columbia έκανε «συναγωνισμό» μεταξύ ασκούμενων δικηγόρων και ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης, για τον εντοπισμό κενών σε συμβόλαια εμπιστευτικότητας.  Οι δικηγόροι     βρήκαν το 88% των κενών  σε μιάμιση ώρα και  ο αλγόριθμος το 95% αυτών  σε 22 δευτερόλεπτα!!!!!
Ο Αριστοτέλης είχε φανταστεί  «…μια σαΐτα να τρέχει μόνη της στο νήμα… οπότε δεν θα χρειάζονταν εργάτες. ….» Το 1733 ο John Kay,ένας ευφυής κλωστοϋφαντουργός έκανε πράξη το όνειρο του Αριστοτέλη. Όμως εκδιώχθηκε απηνώς από όσους φοβήθηκαν ότι η σαΐτα θα τους έπαιρνε τη δουλειά.
Η 1η ΒΕ  χρησιμοποίησε τη δύναμη νερού και του ατμού για να εκμηχανίσει την παραγωγή. Η 2η ΒΕ  τον ηλεκτρισμό.  Η 3η την ηλεκτρονική και την τεχνολογία της πληροφορίας.    Η 4η  ΒΕ που ξεκίνησε στα μισά του προηγούμενου αιώνα χτίζει πάνω στην 3η  .Ο Λένιν στην εποχή του -2η ΒΕ - έγραψε την εξίσωση: «Κομμουνισμός= Σοβιέτ + Εξηλεκτρισμός» Σήμερα άραγε τι θα έγραφε;
Αναφέρεις :  Χωριά χωρίς αγροτικούς γιατρούς  ,  Δομβραίνα χωρίς ΚΕΠ, αστυνομικοί είδος υπό εξαφάνιση .  Θωρώ ότι η απάντηση  έχει δοθεί αμέσως παραπάνω. Όσο αφορά τους αγροτικούς γιατρούς προβληματίζομαι μήπως είναι ώρα να θέσουμε το ζήτημα της τηλεϊατρικής .Η κατάργηση των υπηρεσιών αστυνόμευσης στα χωριά,είχε αρχίσει προμνημονιακά. Όσο αφορά τα Βάγια το σχέδιο που υλοποιήθηκε πρόσφατα προϋπήρχε. Με εφαρμοζόμενο σύστημα  τώρα υπάρχει ικανοποιητική περιπολία  εντός και εκτός οικισμού  .
Θα συνεχίσω.................







* τ. Κοινοτάρχης  Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου