Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Η εκδήλωση μνήμης στο Σαράντι για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή από τον πρόεδρο της Τ.Κ Χωστίων να παραδειγματίσει τον δήμαρχο Θηβαίων

 

 
από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ .Παπαϊωάννου*

Το 2022 ως έτος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την  Μικρασιατική Καταστροφή (ΜΚ) θυμίζοντας τον οδυνηρό τρόπο με τον οποίο τερματίστηκε η διαδικασία της εθνικής ολοκλήρωσης .

Ειδικά η 14η   Σεπτεμβρίου - ημέρα πυρπόλησης της Σμύρνης - αποτελεί τη μεγαλύτερη  τραγωδία που βίωσε ποτέ ο ελληνισμός και έγινε αναπόσπαστο μέρος της συλλογικής εθνικής μνήμης. 

Η γενιά που έζησε το χαμό έφυγε. Οι επόμενες οφείλουν να μην ξεχάσουν , να μαθαίνουν  από τις διηγήσεις  και να αντλήσουν  διδάγματα από την Ιστορία .

 Αν και πολλές φορές έχει επαληθευτεί  η ρήση του  Φρ. Χέγκελ ότι  «το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η Ιστορία είναι ότι δεν μας διδάσκει τίποτε» ,εξακολουθώ να θεωρώ ότι αν θέλουμε, αποτελεί «εργαλείο» αυτογνωσίας.  Παρέχει ερμηνευτικά σχήματα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, τους λόγους που αυτές προκαλούνται και τους τρόπους με τους οποίους συμβαίνουν.  Να κρίνουμε  τέλος αθώους και φταίχτες

Οι παρακάτω είναι μέχρι στιγμής (19.8) εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη (ΜΚ) στον δήμο Θηβαίων.

Εκδήλωση 1η  Την 30η  Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση από τη Γυναικεία Χορωδία Λιβαδειάς «Πλειάδες» με μικρασιάτικα  τραγούδια .Είχε τίτλο  «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ» από   το ομώνυμο έργο της Διδώς Σωτηρίου και διοργανώτρια την  Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Ως «οικοδεσπότης» ο ωσεί παρών  δήμαρχος Θηβαίων  απηύθυνε  προφορικά  ένα  «φτωχό» λογύδριο  ,αναντίστοιχο της ιστορικής συγκυρίας ,του πλήθους και των απαιτήσεων του ακροατηρίου.   Δεν έγραφε ο καψερός  λίγες αράδες για ανάγνωση ; Σε κακό βγήκε του Νικολάου που διάβαζε όλα εννιά ολόκληρα χρόνια όταν ανέβαινε στο βήμα ;   Ποιος το περίμενε να γίνει και πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου !! ;

Ευτυχώς που  τον «ξελάσπωσαν» με το λόγο τους ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας & Αυλίδος Γεώργιος και  η Φανή Παπαθωμά  .

Εκδήλωση  2η  η διοργανωθείσα  στις 17.8  από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Χωστίων τον  Μάκη τον Δέδε στο Σαράντι που μαζί με τα Χώστια ήταν  περιοχές υποδοχής προσφύγων . 

 Έγραψα  αυτό όχι μόνο για να τον συγχαρώ ,αλλά και να προκαλέσω εκδηλώσεις  και πρωτοβουλίες καλώς εννοούμενης άμιλλας από τις άλλες Τ.Κ. ,αλλά και προβληματισμού (δεν είναι κακό) από τον κεντρικό Δήμο. Αν μετέπειτα  δω θετικές δράσεις προφανώς και θα τις επικροτήσω…..Δεν είναι «κακό» από  αλαζονεία και ισχυρογνώμονα  παντογνωσία  οι  «μεγάλοι» να μην ακούνε καμμιά φορά και τους  «μικρούς»

 Με κάλεσε αλλά δεν μπόρεσα να πάω , η σκέψη μου όμως ήταν μαζί του

Ο Μάκης είναι  τολμηρός, εργατικός, φιλόπατρις, φιλοπρόοδος, με όραμα για τον τόπο του  .   Γι’ αυτό τον υποσκάπτουν  οι απουσιάσαντες ο τοπικός αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος .   Αρνητικό του  ότι ενίοτε είναι  αυθόρμητος  και αυτοκαταστροφικός.

Πρόεδρε  αν και η σκηνή σου είναι μικρή ,ο ρόλος σου είναι μεγάλος.   Όταν ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος ρωτήθηκε αν ήθελε  να γίνει πρόεδρος της Ελληνικής  απάντησε  «το μέγεθος του ρόλου ,δεν εξαρτάται από το μέγεθος της σκηνής»

Θα ήθελα ρόλο μεγαλύτερο απ’ αυτό που νομοθέτησε  ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτητοποιώντας  τα ψηφοδέλτια των Τ.Κ από αυτά των  κεντρικών δήμων Δυστυχώς όμως δύο υπουργοί της επόμενης κυβέρνησης ο ένας πρώην «κνίτης» και ο άλλος πρώην «τσεκουράτος» τα ενέταξαν στα κεντρικά ψηφοδέλτια, γιατί δεν  ήθελαν τοπικές πρωτοβουλίες  . Σκεφτείτε τι ανατροπές θα υπήρχαν ,αν καταλαβαίνατε τη δύναμή σας που θα προέκυπτε από την συλλογική οργάνωση των 18 Τ.Κ του Δήμου;  Απέναντι  σ΄ αυτό το ενδεχόμενο και σ΄ αυτή την λογική  εντάσσονται  οι  αντιδημοκρατικές νομοθετικές στρεβλώσεις  αρμοδιοτήτων των επιτροπών οικονομικής & ποιότητας ζωής .    «Βασιλικότερος του βασιλέως» ο  πρώην «κνίτης» θέλησε να απενεργοποιήσει  χάρη κυβερνησιμότητας!!!!!!!!! τα δημοτικά  και περιφερειακά συμβούλια αλλά το ΣτΕ δικαίωσε τους βερροιείς δημοτικούς συμβούλους που προσέφυγαν..

 Συγχαρητήρια κύριε Μητσοτάκη για τον «νεογενίτσαρο» που βρήκες

Μακροθύμως  θα θεωρήσω σαν Εκδήλωση 3η  την ανάρτηση  της γιγαντοαφίσας στην ανατολική όψη του παλαιού δημαρχείου προς την οδό Πινδάρου  ( Είναι η αριστερή  εικόνα  από αυτές που φαίνονται στον υπέρτιτλο , μεσαία η αφίσα του Μάκη και δεξιά  η εικόνα της Αγίας Παρασκευής που υπάρχει στον ομώνυμο ναό στο Πλατανάκι)

Πράξη  καλή, αναγκαία αλλά όχι αρκετή…..  

 Στο Πλατανάκι φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες που μετέπειτα στα παραχωρημένα   κληροτεμάχια εκτίσαν κατοικίες .

Όταν κάποιοι  έφυγαν από τις πατρογονικές των εστίες ανάμεσα στα ελάχιστα που πήραν ήταν  αυτή η εικόνα, όταν το ναό  πυρπολήσαν    οι  ‘’τσέτες’’ του Κεμάλ όπως  δείχνει   το καμένο ξύλινο πλαίσιό της  .

Πριν ένα περίπου μήνα (26.7) γιορτάσαμε την Αγία Παρασκευή σε κάποια μέρη του δήμου  , οπου  σχεδόν εν απαρτία η δημοτική πλειοψηφία  και όχι μόνο , έδωσε   προεκλογικά « βροντερό» παρόν υπό τους πανηγυριώτικους ήχους εκκωφαντικής λαϊκής μουσικής .

 Κάθε άλλο παρα μεμπτή  θεώρησα την παρουσία των , αλλά ο πανηγυρικός εορτασμός αυτής της ημέρας με επίκεντρο το Πλατανάκι - για την θλιβερή επέτειο των  100 χρόνια - θα είχε υψηλό συμβολικό περιεχόμενο.

Δήμαρχε μου το ΄80 πρόεδρος της Γαλλικής  Δημοκρατίας ήταν μια σπουδαία  πολιτική  προσωπικότητα ο Φρανσουά Μιττεράν .   Μεταξύ των άλλων είχε  πει ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων» Υποδεέστερός του αδυνατώ να συνθέσω «τσιτάτα»  τέτοιου βεληνεκούς, μπορώ όμως να διακρίνω κάποια από τα γνωρίσματα της μικροπολιτικής που χορτάσαμε επι 12 χρόνια  : επίσκεψη ανελλιπώς στα πανηγύρια , κτύπημα στην πλάτη , «χάιδεμα» των αυτιών , ρηχή αντιμετώπιση των προβλημάτων….αυτά για τώρα αρκούν 

Προσεχώς  ο Δήμος Θηβαίων επι 40 συναπτά έτη διοργανώνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις  τα λεγόμενα  «ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ».   Εύχομαι, ελπίζω  ,προσδοκώ ,  παραδειγματιζόμενος  από τον Μάκη ,  ο  δήμαρχος  να εισηγηθεί  στην  οργανωτική επιτροπή του προγράμματος  ,κάποια αντίστοιχη εκδήλωση  .

 

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ -  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com   -  http://kadmos35.blogspot.gr/    https://www.facebook.com/theodore.papaioannou                  

Προσεχώς θα προσπαθήσω να καταθέσω τις απόψεις μου, αλλά ίσως καταστούν περιττές αφού συνεχώς «εμπλουτίζονται» οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο από τις  ξεχώρισα τις παρακάτω: https://mikrasiatis.gr/nea-ionia-podarades-to-tapitourgik/ https://mikrasiatis.gr/ethnikismos-kai-ergatiki-taxi-sti-mikra-asia/

https://mikrasiatis.gr/elia-elia-kai-kotso-vasilia/https://kars1918.wordpress.com/category/%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1/https://

tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/i-katastrofi-tis-smyrnis-me-tin-pena-ellinon-kai-ksenon

https://mikrasiatis.gr/giati-itithikan-oi-ellines-apo-kemalikous-to-1922/

ενδιαφέρουσα είναι η σειρά άρθρων «Μικρασιατική Τραγωδία» στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΣΑΣ» από τον   φιλόλογο Οδυσσέα Β. Τσιντζιράκο

Επίσης το «Ημερολόγιο Μικρασιατικής Εκστρατείας » του Ν. Βασιλικού & «Η Δίκη των Εξ» του Β Ν.. Βασιλικού  19.8.2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου