Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Μετα τις δασικές πυρκαγιές: Επανιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων. Αποφυγή σπατάλης πόρων

 

  από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

Όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εκπέμπει πλανητικό σήμα κινδύνου για την  κλιματική κρίση και όχι πλέον την  «αλλαγή», επιβάλλοντας   σε κυβερνήσεις και στην  κοινωνία των πολιτών, άμεση δράση,  αλλά η γενικόλογη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή, τον περασμένο Μάιο για τον Κλιματικό Νόμο δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας.

Επείγει όμως  να πάμε μέσα από τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, σε ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο, με τη συμμετοχή των πολιτών και  ευθύνη αφορά όλους και όλες γιατί είναι ιστορική.

Η κυβέρνηση επιτέλους οφείλει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης    ως  πολυπαραγοντικό φαινόμενο που αγγίζει όλες τις πτυχές τόσο της κεντρικής όσο και της περιφερειακής διακυβέρνησης.

Αυτές  να τεθούν σοβαρά  και όχι βερμπαλιστικά, γιατί δυστυχώς  οι πάσης φύσεως ιθύνοντες (υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι κ.λπ.) τάσσονται υπέρ αλλά στην πράξη κάνουν ακριβώς τα αντίθετα!

Οπωσδήποτε η κλιματική κρίση - χαρακτηριστικό της ανθρωποκαίνου εποχής- αναγκάζει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και να συνυπάρξουμε στο εξής με αυτά. Θα πρέπει να οδηγήσει στον επανασχεδιασμό της αντιμετώπισης τόσο στο επιχειρησιακό επίπεδο όσο και στο επίπεδο χωρικής ανάπτυξης που τέμνει οριζόντια όλους τους τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Πριν στεγνώσει η μελάνη της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων χρηματοδότησης με τις Βρυξέλλες, βρέθηκε  η κυβέρνηση σε ασύλληπτων διαστάσεων περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι δασικές πυρκαγιές.

Ως εκ τούτου  είναι απόλυτη  ανάγκη  και  προτεραιότητα η ριζική αναδιάταξη και ο  επανασχεδιασμός   αξιοποίησης  των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - Ανθεκτικότητας αφού αυτό προβλέπει αναδασώσεις 165.000 στρεμμάτων αλλά  μόνο μέχρι στιγμής κάηκαν 1300000 , και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 ύψους 26,2 δισ. €, με διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης

Να ενισχυθούν με αρμοδιότητες και πόρους η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εκπόνηση ολοκληρωμένων τοπικών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και να εκπληρώσει την αποστολή που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης .

Παράλληλα, με την άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που έχασαν σπίτια, δουλειές, επιχειρήσεις και βλέπουν στάχτες γύρω τους, χρειάζεται η εκπόνηση οργανωμένων προγραμμάτων τοπικής ανασυγκρότησης, αειφόρου & βιώσιμης ανάπτυξης με διεξόδους εργασιακής απασχόλησης, ανθεκτικές υποδομές & αποκατάσταση καταστροφών.

Οι δημόσιες δαπάνες για ενίσχυση των υποδομών υγείας, για πυροσβεστικά μέσα και για ενίσχυση της μόνωσης των κατοικιών θα είναι τα επόμενα χρόνια μια κρίσιμη παράμετρος, την οποία δεν μπορούν να παραβλέπουν οι κυβερνήσεις, όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη που επιθυμεί διακαώς να κλείσει νοσοκομεία και να ιδιωτικοποιήσει το ασφαλιστικό σύστημα

Η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες ξεκινά από την έγκαιρη πρόληψη των φυσικών καταστροφών, μέσα από την εκπόνηση σχεδίων και την εκτέλεση έργων αντιπυρικής ή αντιπλημμυρικής προστασίας. Και φτάνει μέχρι την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αποτελεσματική πυροσβεστική ή αντιπλημμυρική επέμβαση.

Θα κάνω μια αναφορά για   το βόρειο τμήμα της Εύβοιας που έζησε  μια τραγωδία , συγχρόνως και μια προειδοποίηση ότι η οικονομία, ο τουρισμός, ο τόπος, η χώρα και οι πολίτες της δεν αντέχουν άλλη.

Έχει πολλούς διάσπαρτους οικισμούς , απαρχαιωμένο και άκρως επικίνδυνο οδικό δίκτυο, χωρίς βασικές κρατικές υποδομές αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα, ζει ένα παρατεταμένο δράμα πολλών δεκαετιών , όπου αντικατοπτρίζονται οι παθογένειες της ελληνικής πολιτείας και του πολιτικού συστήματος.

Η καταστρεπτική πυρκαγιά ανέδειξε στο πανελλήνιο με τον πλέον μελανό τρόπο τόσο το δράμα όσο και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί με επιτυχία σε στιγμές κρίσης, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, τους πολίτες και τις περιουσίες τους, που απεγνωσμένα εκλιπαρούσαν κατά τη διάρκεια της πολυήμερης καταστροφικής πυρκαγιάς για βοήθεια, εγκαταλείποντας έντρομοι τις εστίες και τις επιχειρήσεις τους.

 Ειδικά τις πρώτες δύο κρίσιμες μέρες είδα ότι η περιοχή  δεν είχε καμιά βοήθεια Το είπα ( 4 Αυγ ώρα 21:31) στην αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Βοιωτίας κυρία Παπαθωμά  που δεν ήταν υπεύθυνη και της τόνισα ότι ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός να στείλει τελεσίγραφο παραίτησης  ώστε οι Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς   «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά»

Αυτό το απλό  τόνισε ο  περιφερειάρχης, στο έκτακτο & κατεπείγον Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς στην Αιδηψό 24.8 , δημιουργώντας   μείζον πολιτικό θέμα τόσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και για τους Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά.

«….κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας.. .τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης…και ότι η Πολιτική Προστασία φέρει ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν», είπε . Στο « ίδιο μήκος κύματος» κινήθηκε  και ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς λέγοντας: «Ρήμαξε ο τόπος μας. Κι αυτό ούτε θα το ξεχάσουμε, ούτε θα το συγχωρέσουμε. Ο τόπος αυτός δεν ρήμαξε γιατί δεν υπήρξε η απαιτούμενη προετοιμασία από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο τόπος δεν ρήμαξε γιατί δεν ήμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή. Ένας είναι ο λόγος. Η ανεπάρκεια, η αναξιοσύνη, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από το κεντρικό κράτος. Δεν νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό»

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε τις τοποθετήσεις των.

 https://tsak-giorgis.blogspot.com/2021/08/blog-post_647.html

Τώρα η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος έχουν χρέος να στηρίξουν όχι με όμορφα λόγια, αλλά έμπρακτα αυτόν τον άλλοτε ευλογημένο τόπο , μέχρι πρότινος παραδεισένιο μέρος της βόρειας Εύβοιας. Να επουλώσουν τα τραύματα που προκλήθηκαν - όχι μόνο από την κλιματική κρίση - με γενναίες χρηματοδοτήσεις και περιβαλλοντικό σχέδιο .

Θετική ήταν  η ανταπόκριση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι στην πρόταση του Δημ. Παπαδημούλη για αναπροσαρμογή των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης, με ανακατεύθυνση κονδυλίων, για την ενίσχυση της πρόληψης και της πολιτικής προστασίας μετά τις πυρκαγιές

Δείγμα ενσυναίσθησης και κατανόησης της κρισιμότητας ,θα ήταν  η επανεξέταση της υλοποίησης ακόμη και συμβασιοποιημένων  μη επειγόντων  έργων που δεν ξεκίνησαν , αφού κάποια  έργα είναι μείγμα βραχυπρόθεσμου τοπικιστικού  μικροορθολογισμού και κληρονομημένων από το παρελθόν πρακτικών.

Να ένα δείγμα αυτού που έγραψα   αμέσως παραπάνω:  Μου είπαν στο Σαράντι  ότι δημοπρατήθηκε ή ανατέθηκε η κατασκευή νέας πτέρυγας δημοτικού μεγάρου στον ακάλυπτο χώρο του υπάρχοντος και είδαν  σχετικές  φωτογραφίες μεταξύ περιφερειάρχη και δημάρχου.

 Ορμώμενος από τα συμβαίνοντα και όχι  μόνο, ρώτησα   τι χρειάζεται μια νέα πτέρυγα όταν παραμένουν σχεδόν άδεια τα δημοτικά καταστήματα στις έδρες των Δ.Ε (Βάγια ,Καπαρέλλι και Δομβραίνα) ;  Η μεταφορά  των   δημοτικών  υπηρεσιών  τόσων  όσων ακριβώς και ο  απέναντι «συρμός» των ισόγειων γραφείων, που μπορούσε να γίνει προ πολλού στις έδρες των Δ.Ε .  Κάποιες δημοτικές  υπηρεσίες  άμεσα  μπορούν λοιπόν να στεγαστούν σ ΄αυτά τα «κουφάρια» των ΔΕ με προφανή οφέλη :

1ον την αποσυμφόρηση του κεντρικού καταστήματος

2ον  την οικονομία κλίμακας από  την αποφυγή των μισθωμάτων που να διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών.

3ον τον μετριασμό της εκτός Θηβών  μόνιμης διαμαρτυρίας  για δημοτικό συγκεντρωτισμό ,έλλειψη αποκεντρωτικής αντίληψης  και την ενίσχυση της τοπικής «ζωής»

 4ον την καθημερινή εμπλοκή  της δημοτικής μέριμνας τόσο με την  τρέχουσα  καθημερινότητα, όσο με τις  μεσομακροπρόθεσμες ανάγκες σε επενδύσεις, υποδομές και δράσεις.

5ον την  αναβάθμιση της συμβολής των τοπικών αντιδημάρχων στη λειτουργία του δήμου

6ον την αξιοποίηση του ολιγάριθμου   δημοτικού δυναμικού που δουλεύει  σ΄ αυτά .

7ον  Την αυξημένη  καθημερινή μέριμνα και επιμέλεια  των θεματικών αντιδημάρχων για τη απρόσκοπτη λειτουργία των αποκεντρωμένων δημοτικών τομέων ευθύνης των

 8ον Τέλος ο δήμαρχος θα θελήσει να «σμικρύνει»  την απόσταση ,αυξάνοντας την εποπτεία Ξέρω οτι η ματαίωση συμβασιοποιημένου έργου είναι δύσκολη, εμπίπτει σε διατάξεις του Αστικού Κώδικα,  είναι όμως ρηξικέλευθη και τολμηρή

Η ψηφιακή μετάβαση στη νέα εποχή θεωρείται δεδομένη, ειδικότερα όταν η παγκοσμιοποίηση είναι καθημερινή πραγματικότητα και ίσως απειλή.

Το παγκόσμιο σοκ της πανδημίας ανάδειξε την ευαλωτότητα και την αλληλεξάρτηση  των σύγχρονων κοινωνιών ,την αξία της υγείας ως δημόσιο αγαθό  και τον καταλυτικό  ρόλο  της ψηφιακής τεχνολογίας για την διασφάλιση  της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Στο όνομα της υγειονομικής ασφάλειας και του δημόσιου συμφέροντος επιβλήθηκαν - σιωπηρά ή όχι - όροι και προϋποθέσεις άλλοτε αδιανόητοι  και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή

Στις συναλλαγές - ιδιωτικές και κρατικές - καθιερωθήκαν οι πιστωτικές κάρτες Το κινητό τηλέφωνο επιβλήθηκε σαν εργαλείο πολλαπλών χρήσεων σε μια σειρά συναλλαγών και πιστοποιήσεων. Η διασυνδεσιμότητα αναβαθμίστηκε στην κλίμακα των ανθρώπινων αναγκών, αφού θεωρείται τόσο απαραίτητη στη συναλλακτική δραστηριότητα όσο το οξυγόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ραγδαίος ψηφιακός μετασχηματισμός έγινε  παγκόσμια επιταγή, καθήκον και προϋπόθεση λειτουργίας κάθε σύγχρονης  κοινωνίας και οικονομίας ,αλλά και - να μην ξεχνάμε - και βασικός πυλώνας του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Τα αμέσως παραπάνω  μαζί με το καλό οδικό δίκτυο καταρρίπτουν κάθε αντίλογο  . Ζούμε πια στη μεταβιομηχανική εποχή, σκεφτόμαστε με όρους ψηφιακής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης, ας ξεχάσουμε ότι μάθαμε στη βιομηχανική εποχή που αφήσαμε . Όραμα ,αγώνας ,αυτοπεποίθηση και τόλμη χρειάζονται                      29.8.2021

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ -  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com   -  http://kadmos35.blogspot.gr/    https://www.facebook.com/theodore.papaioannou  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου