Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Για τις ανεμογεννήτριες στο «Σταυρό Ψήλωμα» της Τ.Κ Χωστίων της Δ.Ε Θίσβης του Δήμου Θηβαίων και όχι μόνο

 

 από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Κυρίες και κύριοι   και αφού κατά πλειοψηφία ομιλώ σε χωστιαναίικο ακροατήριο, ως καταγόμενος  από τα Βάγια  μπορώ να σας αποκαλέσω συνδημότισσες και συνδημότες του καλλικατικού Δήμου Θηβαίων

Ήλθα απόψε γιατί στις ολιγοήμερες διακοπές μου στο Σαράντι ,έπεσα επάνω στις προετοιμασίες της αποψινής συγκέντρωσης από τον αεικίνητο πρόεδρο σας  τον Μάκη τον Δέδε που επέμενε να έλθω και μετέθεσα λίγες μέρες  τη  μετάβασή μου σε κάποιο νησί

Δύσκολο θέμα  για να απαντήσει κανείς μονολεκτικά μα ένα Ναι ή ένα Όχι και ακόμη δυσκολότερο να πω κάτι άλλο αφού ως τελευταίος έχω καλυφθεί.

Όλοι λέμε   ότι η  αιολική ενέργεια  από αυτή που μας δίνουν τα ορυκτά καύσιμα περιβαλλοντικά είναι καλύτερη ,αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν « … ουδέν καλόν αμιγές κακού…..» Αφού είπα τα καλά θα πω  και μερικά κακά  :

1ον Στο νομό μας ειδικά η εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτης χιονοστιβάδας που δεν είναι   απλές εγκαταστάσεις ,αλλά Βιομηχανικές Επιχειρήσεις ΑΠΕ(ΒΕπ.ΑΠΕ)

Οι ΒΕπΑΠΕ  έχουν σχέση με το γειτονικό λεκανοπέδιο και τις ενεργειακές απαιτήσεις της πρωτεύουσας

Από τη Βοιωτία περνούν όλα τα δίκτυα (Ε.Ο Αθηνών- Λαμίας – Θεσσαλονίκης, σιδηρόδρομος, αγωγός Φ/Α,  κανάλι του Μόρνου , αγωγός καυσίμων της Αεροπορίας, οι πυλώνες  ΥΤ που έρχονται από Κοζάνη)

2ον Κατά την διάρκεια του μεγάλου καύσωνα που πρόσφατα βιώσαμε διάβασα ότι η συμμετοχή  των ΑΠΕ στις ενεργειακές ανάγκες ήταν μόλις 5%.Το 35% από Β. Μακεδονία και Βουλγαρία ,το υπόλοιπο 60% από τον ορυκτό λιγνίτη με τιμή κιλοβατώρας μεγαλύτερη  απ’ όλη  την Ευρώπη!!!!!!!!!

3ον  Με απόφαση  του ΣτΕ μπορούν να εγκατασταθούν ΑΠΕ fast track σε  αναδασωτέες περιοχές  με το σκεπτικό ότι  «είναι προσωρινή η πρόκληση βλάβης» και συντρέχουν λόγοι «εθνικού συμφέροντος»

4ον Αυτό και η ουσιαστική κατάργηση της προστασίας των περιοχών natura κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον ακόμη και σε ευκαιριακά συμφέροντα επιχειρηματιών για να τρέξουν  να απομυζήσουν  ευρωπαϊκά κονδύλια με μελέτες πρόχειρες  οι περισσότερες εκ των οποίων είναι copy paste .

5ον Αλλά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις & συνέπειες κατασκευής - εγκατάστασής των δεν είναι αμελητέες και αναφέρω κάποιες:

Εξόρυξη και κατεργασία σπανίων χημικών στοιχείων όπως το  λίθιο - βασικό συστατικό των επαναφορτιζόμενων μπαταριών και άλλων τεχνολογιών ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σπάνιες γαίες χρειάζονται στους μαγνήτες για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών

Το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο και για άλλες σπάνιες γαίες , όπως το νεοδύμιο, αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες καθαρές τεχνολογίες που  μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα. Το Αφγανιστάν 'κάθεται''  επάνω σε ένα θησαυρό πολύτιμων μετάλλων .Σας λέει μήπως κάτι αυτός ο πόλεμος που γίνεται εκεί;

Χημική ρύπανση  Κοπή δέντρων  Διάνοιξη δρόμων Σκυροδέτηση έως και 500 κμ και με αυξητικές τάσεις  Ηχορύπανση  Καταστροφή της βιοποικιλότητας, του τοπίου, της τοπικής οικονομίας (τουρισμός, αξίες ακινήτων, πρωτογενής. Η διάρκεια ζωής της 20-25 χρόνια, με  το 10-15% της μάζας της να μην  ανακυκλώνεται. Οι δρόμοι προς τα αιολικά πάρκα και τα πλατώματα των ανεμογεννητριών δεν συνοδεύονται με τα απαραίτητα έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης των ομβρίων, ενώ η απουσία τάφρων και εγκάρσιων οχετών στο οδικό δίκτυο των αιολικών πάρκων οδηγεί με ταχύτητα τα όμβρια στα ρέματα αυξάνοντας την πλημμυρική τους παροχή.

6ον Το κράτος εισπράττει μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων) από εμάς  τους καταναλωτές ρεύματος ετησίως το αστρονομικό ποσό του 1 δις για στήριξη των ΑΠΕ!!!!

Με το ποσό αυτό θα μπορούσαν να επιδοτηθούν ετησίως  100.000 σπίτια για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος 10kw, κάτι που θα μείωνε κατακόρυφα το ενεργειακό αποτύπωμα και την ρύπανση, θα πετυχαίναμε ενεργειακή αυτάρκεια χωρίς καταστροφή της φύσης.

7ον  Τον στόχο εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έχουμε πιάσει από το 2013 και στη Βοιωτία τον υπερκαλύψαμε  Αν κατασκευαστούν και λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα που τελούν υπό  δανειοδότηση , θα ξεπεραστεί  ο στόχος του 2030 κατά 3 φορές!!!!

8ον Στην παγκόσμια παραγωγή αερίων « θερμοκηπίου», η  Η/Ε   συμμετέχει στο 1/4 Το υπόλοιπο 3/4 οφείλεται σε βιομηχανικούς ρύπους, αποψίλωση δασών, food waste , μεταφορές(χερσαίες  , θαλάσσιες, εναέριες) .

Αντί να ψάχνουμε τρόπους μείωσης των ήδη παραγόμενων ρύπων επενδύουμε σε μορφή ενέργειας 20ετούς διάρκειας ζωής μ΄ όλες  αυτές τις συνέπειες που προανέφερα

Η επόμενη γενιά θα φορτωθεί το κόστος διάλυσης αυτών παλιών αιολικών πάρκων (εκτιμώμενου σημερινού κόστους 500.000 $ ανά στρόβιλο) και της αντικατάστασής τους με νέα.

* Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80%

* Στην κατεξοχήν ορεινή Βαυαρία απαγορεύονται καθολικά αιολικά πάρκα σε περιοχές natura.

* Στη  Μύκονο την ελληνική «ναυαρχίδα» τουρισμού δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες αλλά και στη Σαντορίνη  με μικρή επιφύλαξη, γιατί να μπουν όμως στο Σαράντι ;

*  Η ιταλική μαφία έχει ήδη μπει  δυναμικά σε τομείς της πράσινης μετάβασης, (έργα αναδάσωσης των καμένων και εγκατάστασης ΑΠΕ )που πρόκειται  να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας της ΕΕ και… ανάβει φωτιές κυρίως στον ιταλικό Νότο. Οι αγρότες κατήγγειλαν τις προηγούμενες ημέρες ότι τα χωράφια τους έπιασαν φωτιά αμέσως μετά την άρνησή τους να τα πουλήσουν σε επενδυτές που θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκά πάνελ.  Στη χώρα μας απελπισμένοι πυρόπληκτοι πολίτες καταγγέλλουν και αυτοί ότι πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές υπάρχει το λόμπι των εταιρειών αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Δάση και αγροτικές εκτάσεις της Ελλάδας καίγονται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση των «αναδόχων» επενδυτών με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ 

Εδώ  αρχή - τέλος όλων είναι   η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ),είναι  η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη  που ο αδελφός της και πρωθυπουργός, σε εκδήλωση  για την ανέγερση  πολυτελούς θερέτρου  σε δάσος στον Ερημίτη Κέρκυρας τον Ιούλιο   2020 δήλωσε ότι καλώς έγινε   γιατί μια μέρα θα καιγόταν. 

Δίπλα της - συνέπεσε; σαν να μη έφτανε ένας «…λύκος…» κατά την παροιμία -  είναι η κυρία Αλεξάνδρα  Γουρτζή σύζυγος του υπουργού κ. Γεραπετρίτη  και θυγατέρα  του προέδρου της γνωστής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» στις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων.     Θυμήθηκα ότι το 2008 λίγο έξω από  Βάγια η  ΗΡΩΝ και αυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήθελε να κάνει εγκατάσταση  φυσικού  αέριου σαν αυτές που είναι έξω από τη Θήβα.   Ήλθε στα Βάγια ο τότε πρόεδρος της ΡΑΕ ένας διαπρεπής καθηγητής του ΕΜΠ ο Χαράλαμπος Κάπρος .  Δεν ήταν συγγενής του τότε πρωθυπουργού της ΝΔ ,αλλά καίτοι γνώστης του θέματος   δεν έπεισε την τοπική κοινωνία και ματαιώθηκε  η εγκατάσταση.    Θα πάω πιο μακριά το1982,όταν ήμουν κοινοτάρχης στα Βάγια.  Τότε η ΒΟΚΤΑΣ Α.Ε , θέλησε να καθετοποιήσει  την πτηνοτροφική δραστηριότητα κατασκευάζοντας   πτηνοσφαγείο και θαλάμους  εκτροφής. Σύσσωμες οι δύο Κοινότητες Βαγίων και Μαυροματίου αντέδρασαν δυναμικά.  Ο τότε βοιωτός πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου αναγνώρισε την σθεναρή αντίδραση των κατοίκων απέναντι στην επιχειρούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση και η εγκατάσταση ματαιώθηκε.

Η διαφορά τότε με τώρα είναι ότι τότε συζητούσαν και άκουγαν , ενώ τώρα επιχειρούν  δια « πυρός και σιδήρου»

Τελειώνοντας θα σημειώσω τα εξής: Ειδικός δεν είμαι όμως η Περιφέρεια και ο Δήμος όφειλαν προ πολλού να προκαλέσουν δημόσια συζήτηση  όπου ειδικοί επιστήμονες να καταθέσουν απόψεις  και όχι να πετάνε το  «μπαλάκι» στην Τοπική Κοινότητα που είχε την ευτολμία να προκαλέσει αυτή την συγκέντρωση ενώ άλλοι «ποιούν την νήσσαν». Αλλά αν δεν το κάνει η δημοτική πλειοψηφία ας το κάνει η αντιπολίτευση Αντώνη και Θωμά σαν μια συμβολική κίνηση ελάχιστης συναίνεσης

Η αποψινή συγκέντρωση συμβαίνει  λίγες μέρες πριν ένα μεγάλο γεγονός για την περιοχή: Την επομένη Κυριακή 29.8 τιμάτε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη του Προδρόμου αλλά και τον εμπρησμό των Χωστίων (μαζί με Δομβραινα και Κακόσι) από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943 που έφερε  οδύνες ,προσφυγιά και λεηλασία στον τόπο.   Υποκλίνομαι σ΄ όσους αγωνίστηκαν , δεινοπάθησαν και διώχτηκαν ίσως και θυσιάστηκαν .Η αναπόληση αυτό  του γεγονότος πρέπει να αποτελεί οδηγό σας .  Η πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία έδειξε οτι το Συμβούλιο της ΤΚ Χωστίων  και ιδιαίτερα ο φίλος μου πρόεδρος έχουν βαθιές δημοκρατικές πεποιθήσεις ,που σημαίνει  οτι θα υπολογίσουν την ετυμηγορία της πλειοψηφίας του μεγάλου  πλήθους που προσήλθε.

Θέλω τέλος να χαιρετίσω τον τέως δημαρχοστρατηγό σας και επιστήθιο φίλο μου τον Κώστα το Κοβάνη 

photo: από αιολικό πάρκο στην Εύβοια που κατέστρεψαν οι άνεμοι πέρυσι.

 

 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ -  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com   -  http://kadmos35.blogspot.gr/    https://www.facebook.com/theodore.papaioannou  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου