Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης να οιστρηλατεί ,να φρονηματίζει και να παραδειγματίζει τους ερχόμενους νέους «ταγούς» στην Περιφέρεια Στερεάς , στους Δήμους , στις Τοπικές Κοινότητες

από την Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια του συνδυασμού «Στερεά…Υπεροχής» , για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας                                      

                                             
Σήμερα 10 Μαΐου η Θήβα ξανά τίμησε  τον πολιούχο της  Άγιο Ιωάννη Καλοκτένη Μητροπολίτη  Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας .
 Πέρα από το ευρύ ποιμαντικό του έργο, έκανε και εκτεταμένα κοινόχρηστα και κοινωφελή έργα  των οποίων  την πρόοδο και εκτέλεση των  επέβλεπε καθημερινά ο ίδιος.
Έκτισε  ναούς , Γηροκομείο, Πτωχοκομείο, Νοσοκομείο , Σχολεία, Ξενώνα, Σχολή Γυναικών   (Παρθενώνα ) ,  γέφυρες ( όπως μια τρίτοξη επί  του Ασωπού, που καταστράφηκε στις αρχές του 20ου  αι)
 Έκανε δενδροφυτεύσεις  ιδιαίτερα μουριών κατάλληλων για την σηροτροφία ώστε να γίνει την πόλη μεγάλο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο.
Κατασκεύασε εκτεταμένα για την εποχή του υδραυλικά έργα  όπως την εκτροπή του Ισμηνού ποταμού, υδρόμυλους και υδραγωγεία.
Έλυσε εν ολίγοις προβλήματα αρδευτικά , αντιπλημμυρικά και υδρευτικά σαν αυτά που δυστυχώς δεν έλυσαν οι απερχόμενοι Δήμαρχος Θηβαίων και Περιφερειάρχη με τα επιτελεία και παρά τους «πακτωλούς» χρημάτων που διέθεσαν τα αρμόδια Υπουργεία.Ενδεικτική μόνο είναι η αναφορά στα  προβλήματα ύδρευσης των   Βαγίων  και των παραλιών  του Κορινθιακού της Δ.Ε.Θίσβης
Ο ομώνυμος ναός  στο κέντρο της πλατείας ανήκει στο Ο.Τ 333 που περικλείεται:  από τις οδούς Επαμεινώνδου (με πεζόδρομο  σε τεταρτοκοσμική κατάσταση ,υποσαχάριας Αφρικής ) , Πινδάρου, Οιδίποδος , (μερικώς πεζοδρομημένη)  και Αντιγόνης .
Ο Επαμεινώνδας  ήταν σημαντικός Θηβαίος  πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της αρχαίας Ελλάδας. Επινόησε την  πολεμική διάταξη της «Λοξής Φάλαγγας».   Όταν τα «ηνία» στην Θήβα πήραν οι ολιγαρχικοί  πολιτικοί του  αντίπαλοι,  για να τον υποτιμήσουν του ανέθεσαν  την διαχείριση των απορριμμάτων και την  καθαριότητα της πόλης .  Εκείνος όχι μόνο  δεν ένιωσε ταπείνωση , αλλά τουναντίον  ανέδειξε  ως πρωτεύοντα αυτό τον τομέα  και παραδειγμάτισε όσους  ήθελαν  μετέπειτα να αναμειχθούν στα κοινά της πόλης,κάτι που δεν παραδειγμάτισε τη σημερινή και απερχόμενη Θηβαϊκή δημοτική αρχή  αλλά και την Περιφερειακή που θέλουν να συνεχίσουν  σε άλλους αυτοδιοικητικούς  γεωγραφικούς «χώρους » «βαθμούς» ή  υπό άλλες «ομογάλακτες ετικέτες»
Ο Πίνδαρος ήταν μεγάλος λυρικός  ποιητής  Αν λοιπόν κατά  τον Πλάτωνα «..η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική… » κάτι που ταιριάζει απόλυτα στον Πίνδαρο
O Οιδίπους   με περιπετειώδη ζωή του όπως φαίνεται από  τις  τραγωδίες   του Σοφοκλή ιχνηλατεί   την   διαδρομή από την πρωταρχική άγνοια   στην επίγνωση, από το σκοτάδι στο φως της αλήθειας   που  οδηγεί   στην    λυτρωτική  αποκάλυψη  και στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης αποστολής.    Με ένα συγκλονιστικά δραματικό  μήνυμα  δείχνει την διαδρομή του κάθε ανθρώπου  από την ανθρωπογνωσία στην αυτογνωσία.
Η Αντιγόνη με το υψηλό της φρόνημα και την αξιοπρέπεια της απέναντι στην εσχάτη των ποινών.  ενσαρκώνει  την ηθική αντίσταση, απέναντι στην αυθαιρεσία του Κρέοντα ενός αιμοδιψούς και τυράννου. 
Αν στο ομώνυμο έργο του ο Σοφοκλής (μετ.Γιώργου Μπλάνα εκδ.Γαβριηλίδη)  για τη Θήβα έγραψε :   «….Σ΄αυτή την πόλη  όλοι είναι μόνοι, προσπαθούν να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει  να κάνουν γι΄αυτό…» ,δεν σημαίνει ότι  αυτή η διαπίστωση ακολουθεί την πόλη και την περιοχή εσαεί.
Η καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο λέει ότι ξέρουν , μπορούν και  θέλουν  να αλλάξουν τη μοίρα του τόπου. Αυτό είναι το εξαιρετικά επίκαιρο  μήνυμα   που εισέπραξα σήμερα


Επικοινωνία:Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  τηλ/fax 2262022177 -  κιν 6997189448 - xarikleiapapaio@gmail.com  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου