Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Επίσκεψη σε ΄Υπατο, Πλατανάκι, Μουρίκι

από την Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια του συνδυασμού «Στερεά Υπεροχής» για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας                                            


Στο Ύπατο (3.5.’19 )τον  πρώτο μας  σταθμό, οι συνομιλητές μας σημείωσαν την πλήρη εγκατάλειψη όχι μόνο από τον δήμαρχο αλλά και από όλους τους συνεργάτες τους που διασκορπισμένοι στα διάφορα ψηφοδέλτια ξαναζητούν την ψήφο.
Η σημερινή περιφέρεια κάνει περισσότερο δημόσιες σχέσεις  και πολύ λίγο λύνει προβλήματα του  δικού  της  βαθμού που απασχολούν τους δημότες. Ένα έργο κεφαλαιώδους σημασίας είναι ο δρόμος προς την Μονή Σαγματά που θα ενισχύσει  την επισκεψιμότητα , τον προσκυνηματικό τουρισμό,αλλά και την οικονομία του τόπου. Ο σημερινός πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας (ΤΚ) είδε πολύ θετικά την τροποποίηση του «Κλεισθένη»Ι που ανεξαρτητοποίησε  το ψηφοδέλτιο της (ΤΚ) από αυτό του κάθε δημοτικού συνδυασμού και φτιάχνει δικό του προϋπολογισμό.

 Στο Πλατανάκι κάναμε τη δεύτερη στάση μας.Εκεί τονίσαμε ότι  η «κανονικότητα» των οικοπέδων οφείλεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο , με ρυμοτομικό σχέδιο που έκανε  στην περιοχή προκειμένου να εντάξει τους πρόσφυγες λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Για τον δήμο και την περιφέρεια περίπου τα  ίδια όπως και στο Ύπατο
Μας εγιναν ερωτήσεις για το Κτηματολόγιο  ,γύρω από το οποίο με βάση την χυδαία  παραπληροφόρηση το μεγάλο αυτό εγχείρημα παρουσιάζεται ως φορομπηχτική ρύθμιση  του ΣΥΡΙΖΑ για να «ανοίξει» δουλειές στους μηχανικούς.
Απαντήσαμε ότι το κτηματολόγιο είναι μια απεικόνιση εμπράγματων γαιοχωρικών δικαιωμάτων στον χάρτη.
Ο πρώτος νόμος για το κτηματολόγιο ψηφίστηκε το 1836  , δηλαδή  πριν 182 χρόνια κατά το βαυαρικό πρότυπο από τον Όθωνα, αλλά δεν υλοποιήθηκε, με εξαίρεση  τα Δωδεκάνησα που έκαναν όμως η Ιταλοί  ,όταν  αυτά ήταν  υπό την κατοχή της  .Το 1998 αν δεν κάνω λάθος ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος από έλεγχο που έκανε διαπίστωσε ότι με το 75% των κονδυλίων έγινε το 20% του έργου. Εισηγήθηκε  όμως την  χρηματοδότηση από  το 3ο πακέτο  αλλά για τα χρήματα του 2ου  που πήγαν αλλού θα επιβληθεί τέλος, αυτό το 35 ℮ κλπ
Πρέπει λοιπόν μέσα σε 5 χρόνια ( με αρχή το 2015 και  πέρας το 2020) να γίνει ότι δεν έγινε τα προηγούμενα 180 !!!!. Κόντεψαν να περάσουν παρά λίγο δύο (2) αιώνες για να αναγνωρίσουν επί τέλους ότι  το κτηματολόγιο,  είναι «εργαλείο» ανάπτυξης. «κάλλιο αργά παρά ποτέ»
Δεν είναι του παρόντος να αναλύσω   γιατί  το κτηματολόγιο είναι εργαλείο ανάπτυξης,αλλά μόνο ότι με βάση αυτό, είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός  χάρτης.
Σ΄αυτόν θα είναι καταχωρημένες όλες οι απαραίτητες για την αδειοδότηση πληροφορίες (όρια  δασικών εκτάσεων, όρια προστατευόμενων περιοχών, όρια αρχαιολογικών χώρων , γραμμές αιγιαλού και παραλίας ,  όλες οι θεσμοθετημένες περιοχές , όροι δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων, η οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές.
 Μετά όλα αυτά, θα βάζουμε το βελάκι του υπολογιστή σε ένα γεωτεμάχιο και με λίγα «κλικ» πάνω του  θα μπορεί ο κάθε πολίτης (επενδυτής,απλός ιδιώτης, μηχανικός, δικηγόρος κ.α)  να γνωρίζει τι χτίζει και πού, χωρίς να πάει σε καμία υπηρεσία και με βάση τις μελέτες να εκδίδει την άδεια .
Πολλοί έχουμε αντιμετωπίσει το πλέγμα της γραφειοκρατίας ακόμη  και για την έκδοση κάποιας απλής άδειας  οικοδομής και κάποιοι έχουμε « βάλει το χέρι στην τσέπη»
Φλυαρούν αν δεν  ψεύδονται ασύστολα  όλοι αυτοί που κόπτονται για την ανάπτυξη ,που λέγουν και γράφουν να «τρεξει» η ανάπτυξη, να δρομολογηθούν οι επενδύσεις  ενώ ξέρουν ότι απουσιάζουν τα κατάλληλα θεσμοθετημένα «εργαλεία»
Ετσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα στη χώρα μας , κάποιος που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα , θα πρέπει  να έχει  μεγάλη υπομονή για να αποδράσει μέσα από τα «πλοκάμια» γραφειοκρατίας, της πολυνομίας , της ανομίας .
Ποια νομίζετε ότι  θα ήταν σήμερα η αντίδραση ενός μαθημένου σε απλές διαδικασίες αδειοδοτήσεων ξένου επενδυτή ;
Τρίτος και τελευταίος σταθμός το Μουρίκι όπου το «άθροισμα» Τάκη  Πέτρου και Σπύρου Ακριβάκη εχει καταλυτική επιρροή.
Οι δυο τους  βλέποντας  την ολιγωρία  του δημάρχου και σε πλήρη  άγνοια του πέτυχαν τη χορήγηση 250000 για αντιπλημμυρική προστασία

 Επικοινωνία:Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  τηλ/fax 2262022177 -  κιν 6997189448 - xarikleiapapaio@gmail.com  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου