Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Μια συζήτηση με τον «ταβερνοκτηνοτρόφο» Βαγγέλη Κεφαλά

Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια του συνδυασμού «Στερεά Υπεροχή»                                             

Διατηρούμε το άσβεστο το έθιμο του ελληνικού Πάσχα, που διαφέρει αισθητά από το αντίστοιχο άνοστο και ψυχρό των  άλλων χωρών.  Έτσι λοιπόν  φέτος παραμονή της Ανάστασης πήγαμε  να πάρουμε τον πασχαλινό οβελία στην Ξηρονομή. Εκεί όχι μόνο διαμένουν πολλοί φίλοι του πατέρα μου  αλλά διατηρεί φιλία με πολλούς ετεροδημότες που προτιμούν τέτοιες χρονιάρες μέρες την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο.
Σε όλη την μικρή έκταση του  χωριού   βρίσκονται επίσης  απλωμένες     της μητέρας μου οι «ρίζες», με ισχυρότερες αυτές που φέρουν το επώνυμο Κυριάκου και Κεφαλάς.
Κάποιο «κλαδί» της τελευταίας, διατηρεί «καθετοποιημένη» «ταβερνοκτηνοτροφική» οικογενειακή επιχείρηση.
Τα αιγοπρόβατα- το ένα δηλαδή «σκέλος» της επιχείρησης- φροντίζει με μεράκι νυχθημερόν  ο θείος μου ο Γιώργος ο «πατριάρχης»  της οικογένειας και μεγάλος δάσκαλος αναντικατάστατος.
 Επικουρικό  ρόλο διαδραματίζουν τα παιδιά του: ο Γιώργος, ο Στάθης( σημερινός πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και ξανά υποψήφιος),ο Βαγγέλης και ο Γιάννης.
Ο ρόλος των τεσσάρων αδελφών  είναι ουσιαστικός, στο άλλο «σκέλος» της που είναι η ταβέρνα.
Δεσπόζει  απέναντι στην πλατεία,αποτελεί κέντρο αναφοράς για όλη την περιοχή  και με «ακτίνα» ως τη Θήβα.
Μου έκανε εντύπωση μια επιτύμβια πλάκα  στην περιτοίχιση οικοπέδου  του  σπιτιού και αναφέρονταν στον γιατρό Γιάννη Κακάτση
Ρωτώντας έμαθα ότι ήταν γιατρός με καθολική αποδοχή στην περιοχή  για την επιστημονική του κατάρτιση, την ανιδιοτέλεια και πάνω απ' όλα την αγάπη του προς τους ανθρώπους του μόχθου και γιατρός του ΕΑΜ της περιοχής.

Το Μάη του 1948 συνελήφθη και με  βάση κατηγορητήριο που συνέρραψαν οι τότε δωσίλογοι της περιοχής καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο στρατοδικείο Θηβών.
Εκτελέστηκε στις 28.9.1948  τα χαράματα στο νεκροταφείο του Ευαγγελιστή Λουκά Θηβών.
 Από τον πατέρα μου  έμαθα ότι ήταν σχεδόν σύγχρονος του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  με τον πατέρα του,τον παππού μου δηλαδή.
Τους συνέδεε το ιατρικό λειτούργημα που ασκούσαν  και η φιλία.
Αλλά ο διαφορετικός ιδεολογικός προσανατολισμός που τους  χώριζε δεν εμπόδισε τον παππού μου να κάνει την υπέρβαση για να του δοθεί χάρη,που τελικά έφτασε καθυστερημένη.
Φθάνοντας στη στάνη είδα από κοντά τον επί 365 το χρόνο αγώνα των ισως πιο σκληρά εργαζόμενων μέσα σε αντίξοες συνθήκες Έλληνων κτηνοτρόφων , που επιμένουν παραδοσιακά αλλά που λιγοστεύουν από χρόνο σε χρόνο.
Γυρίσαμε στην ταβέρνα όπου κυριαρχεί η θεία η Ντίνα με τις οργανωτικές της ικανότητες και την απαράμιλλη νοικοκυροσύνη.
Μιλήσαμε μετά με  τον Βαγγέλη που φαινόμαστε στην αναμνηστική φωτογραφία
 Για μια χώρα, αλλά και έναν νομό, που ο αγροκτηνοτροφικός τομέας συνιστά βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή αφού:
1ον Η Κτηνιατρική υπηρεσία αποψιλώθηκε  από την αποχώρηση  κτηνιάτρων και την μη αναπλήρωσή των ως αποτέλεσμα των μνημονιακών υποχρεώσεων που θέλει να υποστηρίξει η Ν.Δ. με το«θεώρημα»  της 5 προς 1 με συνέπεια τις ασθένειες και τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου.
2ον Ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη ασφαλιστική κάλυψη για βασικούς κινδύνους και ζημίες που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι (παρά τις σημαντικές εισφορές που καταβάλλουν).
3ον  Είναι χαλαρός έλεγχος εισαγόμενου γάλακτος και δεν εχουν αποτραπεί  πλήρως οι «ελληνοποιήσεις» ζωικού κεφαλαίου
4ον  Είναι υψηλό το κόστος παραγωγής και η φορολογία.
5ον Εχουμε γήρανση κα μη ανανέωση του κτηνοτροφικού πληθυσμού.
Αυτά είναι κάποια από προβλήματα που συνθέτουν μια ανησυχητική εικόνα και επείγοντα προς απάντηση ερωτήματα για το μέλλον την ελληνικής κτηνοτροφίας αλλά και για τη δυνατότητα παραγωγής και διασφάλισης προϊόντων Π.Ο.Π. στο μέλλον.Αναδεικνύεται έτσι επιτακτική και ζωτικής πια σημασιας η επείγουσα ανάγκη για ουσιαστικό ανασχεδιασμό, αλλά ιδίως υλοποίηση, πολιτικών τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων και καθημερινών αναγκών των κτηνοτρόφων όσο και για την μακροπρόθεσμη κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ελληνική κτηνοτροφία γιά:
1ον την  θεσμική ανασυγκρότηση του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου
 2ον την προσέλκυση νέων κτηνοτρόφων μορφωμένων και ικανών  που να «αρπάξουν» και να επενδύσουν στην παραγωγική διαδικασία με νέες πλέον τεχνολογίες.
3ον  την  βελτίωση των ελληνικών φυλών για την παραγωγή Π.Ο.Π .προϊόντων.
4ον  την εφαρμογή τεχνολογιών αξιοποίησης απορριπτόμενων  παραπροϊόντων  με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ενέργειας.
5ον  τον υποστηρικτικό   μηχανισμό κυρίως των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου ώστε να εισάγουν τεχνογνωσία για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, τη μείωση του κόστους και την ίδρυση συλλογικών σχημάτων συνεργασίας τόσο σε κλαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας.
 Η μείωση της ενασχόλησης με την κτηνοτροφία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία ,την κοινωνία  , την αποψίλωση  της υπαίθρου και τις εντεύθεν παρενέργειες μιας «ασύντακτης» αστικοποίησης.
Η «Στερεά Υπεροχής» ως επερχόμενος περιφερειακός πολιτικός φορέας και «προ των πυλων» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στέκεται αρωγός με όλες τις δυνάμεις  στις προσπάθειες των ανθρώπων της παραγωγής  , σήμερα  με πρόγραμμα και αυριο με  πράξεις και έργα  για να δώσουμε λύσεις.
Η επιθυμητή και επιδιωκόμενη στροφή στην παραγωγή και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει ούτε επί χάρτου ούτε σε «δοκιμαστικό σωλήνα» αλλά με συνεχή διάλογο
Ο μόνος δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί η επανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας, με στροφή στην παραγωγή η οποία σημαίνει παραγωγή εθνικού πλούτου και θέσεων εργασίας

 Επικοινωνία: Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  τηλ/fax 2262022177 -  κιν 6997189448 - xarikleiapapaio@gmail.com  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου