Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Στρατηγικός Σχεδιασμός Ευρωπαϊκής Χρηματοδότησης για μια «Έξυπνη Βοιωτία» με «Έξυπνα Νοσοκομεία» μέσα της, σε μια «Έξυπνη Περιφέρεια» με «όχημα» την «Στερεά Υπεροχής» υπό τον Δημήτρη Αναγνωστάκη

από την Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια του συνδυασμού «Στερεά Υπεροχής»                                            

  
Το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ καθώς και τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα δίκτυα περιφερειών και πόλεων, αποτελούν ουσιώδεις πηγές χρηματοδότησης .
Μέσα από τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις μπορούν να συνταχθούν και να υλοποιηθούν αναπτυξιακά προγράμματα, τεχνικά έργα ,έργα υποδομών, αλλά και έργα βελτίωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.
Ταυτόχρονα μέσα από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την περιφερειακή ενότητα (Π.Ε)  Βοιωτίας τον χώρο που γνωρίζω μέσα στα πλαίσια της περιφερειακής και τις πόλεις μας, μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθούν οι καινοτόμες επιχειρήσεις.
Είναι λοιπόν σημαντικό ως νέα Περιφερειακή Αρχή που θα αναλάβουμε καθήκοντα, θα ενσωματώσει στον στρατηγικό σχεδιασμό της τον τρόπο και τη δυνατότητα παρακολούθησης όλων των ενδεχόμενων χρηματοδότησης από τα επιχειρησιακά προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα της αστικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής ένταξης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Ταυτόχρονα, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας , θα ξεκινήσουμε  την προετοιμασία για την ένταξη της Π. Ε Βοιωτίας ως υποσύνολο της Στερεάς  ως στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Οι Δήμοι, οι επιστημονικοί σύλλογοι  , τα Επιμελητήρια , οι αναπτυξιακοί και οι παραγωγικοί φορείς ,  ακόμη και οι μέχρι τώρα «παραπεταμένες» τοπικές κοινότητες χρειάζεται να έχουν ενεργό ρόλο στη συμμετοχή, στη συνεργασία και στην κατάρτιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, διότι μια «έξυπνη» (ΠΕ)  επενδύει στη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των φορέων και των ενδιαφερόμενων ομάδων ή των μεμονωμένων πολιτών.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι αναγκαία η δημιουργία Γραφείου Προγραμματισμού και Διαχείρισης Έργων (Project Management Office).
 Πολλά ευρωπαϊκά Νοσοκομεία στοχεύουν  στην επίτευξη ενός «Smart Hospital»δηλαδή ενός«Έξυπνου Νοσοκομείου»,  ένα στόχο που αν και με βραδύ ρυθμό κάποια ελληνικά, προσπαθούν να προσεγγίσουν
Μου έχουν πέσει στην αντίληψη ότι πρώτο που εντάχθηκε πέρυσι είναι  το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης . Το Νοσοκομείο της Καλαμάτας είναι άλλο και πρόσφατα στην δική μας την  5η  ΥΠΕ το Αχιλλοπούλειο  Νοσοκομείο του Βόλου.
«Έξυπνο Νοσοκομείο» είναι το ενεργειακά αυτόνομο μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης της  εξοικονόμησης ενέργειας ,της μείωσης στην κατανάλωση και της μείωσης των  εκπεμπόμενων ρύπων.
Με την ηλεκτρική ενέργεια θα παράγει θα μειωθούν από 30 ως 35% οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας , ενώ κατά 30% θα μειωθούν και οι εκπεμπόμενοι ρύποι,δηλαδή  η  μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος . Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτες αντίστοιχων περιπτώσεων.
Δεν έχω στοιχεία για τα Νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θηβών,αλλά από αντίστοιχα που έχουν δημοσιευτεί για άλλα ανά την επικράτεια, η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνεται γύρω στα 850.000 € και του φυσικού αερίου  όπου υπάρχει  περίπου 350.000 €
Για την επίτευξη  της δράσης απαιτείται  η ένταξή των Νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θηβών αρχικά και των Κ.Υ αργότερα στο αντίστοιχο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ , του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επικοινωνία:Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  τηλ/fax 2262022177 -  κιν 6997189448 - xarikleiapapaio@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου