Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Επίσκεψη στα Δερβενοχώρια , τα «Ελευθεροχώρια» της Βοιωτίας

Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια του συνδυασμού «Στερεά Υπεροχής» για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας                                             

 Στις 8.5.’19 απόγευμα πρώτος σταθμός μας η Δάφνη . Οι κάτοικοι μας υποδέχτηκαν χαρούμενοι .Καταλόγιζαν ευθύνες για λάθη , πράξεις και παραλήψεις των απερχόμενων και όχι διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν σε κομματικές ντιρεκτίβες. Υπογράμμισαν την απόλυτη εγκατάλειψη από τον Δήμο και την Περιφέρεια .Το μόνο που είπαν ήταν ότι και παράταξή μας δεν πρόβαλε επαρκώς προβλήματα της περιοχής, αλλά δίνουν εν μέρει «συγχωροχάρτι» γιατί ήταν μικρή εκπροσώπηση στο περιφερειακό ΄συμβούλιο.
Στο αίτημά τους που και άλλοτε έχουν διατυπώσει τόνισαν με χαρακτηριστική έμφαση:΄Δεν καταλαβαίνουν είπαν ότι πρέπει να κατασκευαστεί ο δρόμος Δάφνης – Νεοχωρακίου; Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν ότι είναι
ένα έργο  που θα μικρύνει κατά πολύ η απόσταση με τη Θήβα το φυσιολογικό κέντρο της τέως επαρχίας; Ότι  θα αποφύγουμε την κυκλοφορία σε ένα δρόμο επικίνδυνο ,ασυντήρητο, δύσβατο  μέσω  Ερυθρών που ανήκει σε διαφορετικές περιφέρειες . Οι «παράγοντες» των Θηβών δεν θεωρούν επιτέλους ότι αυτός ο δρόμος θα τονώσει την εμπορική κίνηση της πόλης που σήμερα διοχετεύεται προς Ελευσίνα;
Επόμενος σταθμός η Πύλη στο κέντρο της οποίας δεσπόζει  ο ευμεγέθης και επιβλητικός Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.Η μελέτη και επίβλεψη έγινε από τον πατέρα μου με βάση την 222/1984 οικοδομική άδεια.
Μας έθεσαν  πάλι υπ΄όψη το θέμα της κατασκευής του δρόμου που μας ζήτησαν στην Δάφνη, αλλά και ένα άλλο που θα ξεκινά από τον σημερινό δρόμο Δάφνης-Πύλης,την οποία θα παρακάμπτει και θα καταλήγει στο Κλειδί. Το είχε προηγουμένως ζητήσει και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χαράλαμπος Λίγγος. Με αυτόν θα συντομεύεται  η επικοινωνία προς την ΒΙ.ΠΕ  Σχηματαρίου - Οινοφύτων
Σήμερα υπολείπονται περίπου 2 χλμ για την ολοκλήρωσή του, που  αμέσως μετά τις εκλογές θα δημοπρατήσει ο δήμος Τανάγρας ,όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος Βασίλης Περγάλιας
Στάθηκα με δέος και σεβασμό κάτω από την εκκλησία και μπροστά στο μνημείο των πεσόντων. Πολύ δε περισσότερο όταν έμαθα ότι ο Στέφανος (Στέφας) Μαλιάτσης  επικεφαλής σντιστασιακών δυνάμεων διέταξε «πύρ» κατά της γερμανικής φάλαγγας των Ες-Ες  που είχε ως όμηρο τον γυιό του Γιώργο που τελικά εκτέλεσαν μαζί με άλλους ομήρους, κατά τη μάχη της  Πύλης.Αλλά υπάρχει και συνέχεια πρόσφατη  μας είπαν οι ντόπιοι .
Ο ταξίαρχος καταδρομέας Γεώργιος Παπαμελετίου που «έφυγε» το’18 ήταν από την Πύλη. Ταγματάρχης τότε  ήταν επικεφαλής της Α΄ Μοίρας Καταδρομών της επιχείρησης ΝΙΚΗ, του μοναδικού εκστρατευτικού ελληνικού σώματος  που πήγε στην Κύπρο μετά την εισβολή.  Το ότι το αεροδρόμιο της Λευκωσίας δεν κατελήφθη απο τους τούρκους, οφείλεται στον ηρωισμό του και καθόρισε την περαιτέρω εξέλιξη του εθνικού ζητήματος.
Με την αντίσταση που προέταξαν στον τουρκικό «Αττίλα», διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνοκυπριακή ιστορία
Σειρά είχε η Στεφάνη,όπου μας είπαν ότι πρέπει να κατασκευαστούν  9 εως 10 χλμ δρόμος μεταξύ Στεφάνης και εργοστασίου «ΤΙΤΑΝ».Εκτός από δύσβατος και άκρως επικίνδυνος ιδιαίτερα τον χειμώνα,θα τονώσει και την οικονομία της περιοχής.
Φωνάζουμε 20 χρόνια αλλά η νομαρχία και η περιφέρεια μας εμπαίζουν
Επόμενη στάση στα Σκούρτα  που λίγο μετά την είσοδο το μάτι του επισκέπτη αντικρύζει τον ευμεγέθη και επιβλητικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
Η μελέτη και επίβλεψη έγινε εδώ  και πάλι από τον πατέρα μου, με βάση την 221/1984 οικοδομική άδεια.
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ανδριάντας του στρατηγού Αθανασίου Σκουρτανιώτη που έπεσε 26.10.1825 με 70 άνδρες στο ολοκαύτωμα της Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Μαυρομάτι.Ο φίλος του πατέρα μου και παλιός κοινοτάρχης  Σκούρτων ο Ευάγγελος Μίχας ένας ευπατρίδης της περιοχής εχει εκδόσει το βιβλίο αναφοράς: «ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ ,τα Ελευθεροχώρια της Βοιωτίας» Ελευθεροχώρια ονομάζονταν μέχρι τα χρόνια της επανάστασης του 1821 . Κατά την παράδοση την αυτονομία πήραν γύρο στα 1600 έως 1680
 Τότε ο σουλτάνος αναγνώρισε τους δερβενοχωρίτες:
1ον κυρίους και ιδιοκτήτες της γης και των δασών που κατείχαν και ενέμοντο
2ον δικαιώματα Αυτοδιοίκησης
3ον δικαίωμα να διατηρούν δι΄ιδίων εξόδων σώμα 40 μαχίμων ανδρών σε καιρό ειρήνης και 100 σε έκτακτες ανάγκες προς τήρησιν της τάξης, καταπολέμηση της ληστείας  και προφύλαξη του τόπου από επιδρομές.
Η ιδιοκτησία της γης των δασών των Δερβενοχωρίων  αποδεικνύεται από το ότι η ελληνική κυβέρνηση εξαίρεσε το 1870  της γενομένης διανομής των εθνικών γαιών.
Αποδεικτικό αυτού είναι  το  έγγραφο της δημογεροντίας επαρχίας Θηβών του 1833 .
Τα προβλήματα περίπου τα ίδια με την προσθήκη ότι η κτηνοτροφία χρειάζεται ενίσχυση αλλά σε σύγχρονες βάσεις.
Το τέλος ήταν στο Κλειδί, όπου η συνυποψήφια μας Βενετία Κατσιφή, με τον σύζυγό  της μας  έκαναν το «τραπέζι» σε μια όμορφη ταβέρνα. Επιστρέφοντας στη Θήβα περάσαμε από τον δρόμο Κλειδί-Ασωπίας. Η περιφέρεια όχι μόνο δεν ντρέπεται αλλά η κ. Παπαθωμά είχε το απύθμενο θράσος να επισκεφθεί και τις δύο τοπικές κοινότητες.
Μαζί με τους δήμους και τις αυτόνομες πλέον τοπικές κοινότητες η «Στερεά Υπεροχής»θα δείξει την Υπεροχή της
Τα μέτρα ανακούφισης μας είπαν θα σηματοδοτήσουν  την  επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον εφιάλτη των μνημονίων  και θα έλθει  το χαμόγελο στην ελληνική κοινωνία…Το καταγράφουμε ως θετικό…απαντήσαμε αλλά δεν είμαστε και ιδιαίτερα το άτομό μου μηχανισμός προβολής του κυβερνητικού έργου, αλλά περιφερειακός συνδυασμός που προτάσσει  την περιφερειακή  ενότητα και συνείδηση ,μακριά από τον σημερινό τοπικό κατακερματισμό μέσα από πολιτικές ,έργα και δράσεις  για να γίνει πράξη το όραμα της Ευρώπης των Περιφερειών που είχαν οι πρωτεργάτες της : Κ.Αντενάουερ, Ου. Τσόρτσιλ ,Ν.Φοντέν ,Γκάσπερι , Χάλσταϊν , Ούρ. Χίρσμαν , Μάνσχολτ ,  , Ζαν Μονέ , Ρ. Σουμάν ,Π-ΑΣπάακ , Σπινέλι , Σιμόν Βέιλ , η δική μας Μελίνα και ο δικός μας Κωνσταντίνος Καραμανλής
Επικοινωνία: Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  τηλ/fax 2262022177 -  κιν 6997189448  xarikleiapapaio@gmail.com  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου