Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τελευταίος Χαιρετισμός στον μαθηματικό Νίκο Μπατσούλη

 από τον Πολιτικό Μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου *
Παρακολουθήσαμε την νεκρώσιμη  ακολουθία  υπό την χοροστασία των δύο πανοσιολογιότατων πατέρων που ιερουργούν στις  ενορίες  του τόπου μας
Ακούσαμε τους ψαλμούς από τον χορό της  «αφρόκρεμας» των ιεροψαλτών της περιοχής μας 
Σήμανε η ώρα  μπροστά από το ιερό βήμα της Αγίας Τριάδας να εκφωνήσω τον επικήδειο
Είναι ελάχιστη ανταπόκριση ,υποχρέωση ,αναγνώριση,  της  εκτίμησης   , της εμπιστοσύνης ,της αγάπης ,  της βοήθειάς σου  στο πρόσωπο μου με την στενή έννοια  , αλλά και επειδή στη μνήμη μου  είναι χαραγμένη, η αφιλοκερδής προσφορά σου , η ανιδιοτελής  συμβολή σου στην εμπέδωση και την αφομοίωση της μαθηματικής παιδείας , των αλγεβρικών και γεωμετρικών εννοιών από τους τότε γυμνασιόπαιδες του τόπου μας ,στα πέτρινα των μέσων της 10ετίας του΄50 μέχρι τις αρχές της επόμενης.
Κάτι η καθυστερημένη ενημέρωση για τον θάνατό σου, κάτι οι προγραμματισμένες ήδη επαγγελματικές μου υποχρεώσεις,  δεν μου άφησαν χρόνο για αυτοσυγκέντρωση  και αυτοπειθαρχία ώστε να προετοιμαστώ δεόντως , γράφοντας  ένα πομπώδη επικήδειο για να διαβάσω  .
Γι΄αυτό είπα στη μνήμη  μου να ανακαλέσει  πρόσωπα, καταστάσεις, εικόνες, γεγονότα που σε χρονική αλληλουχία. Αυτή θα είναι  μια προφορική  αναδρομή ουσιαστική όχι όμως   εντυπωσιακή  διανθισμένη με  καλολογικά στοιχεία.
Ήσουν  μέλος  μιας  πολυμελούς οικογένειας ,με αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα  που ο λόγος σας όπως ήταν «συμβόλαιο» και σύμφωνα με τα τοπικά μας μέτρα όχι   «γαλαζοαίματος» ή «πορφυρογέννητος»
Την  «απώλεια»  στο ξεκίνημα κάλυψες με  την επιμονή ,την θέληση ,την υπομονή, το πείσμα,  την μεθοδικότητα , το ήθος , την εγκράτεια. την εργασία.
Άλλωστε η επιτυχία έρχεται μετά την εργασία και προηγείται κατ΄αλφαβητική σειρά μόνο στο  ελληνικό λεξικό
Μετά το Δημοτικό συνέχισες  αρχικά  στο Γυμνάσιο Θηβών και μόλις  ιδρύθηκε , συνέχισες στο τότε Γυμνασιακό Παράρτημα Βαγίων απ΄όπου αποφοίτησες .
Μετεξέλιξη αυτού αποτελεί το σημερινό Γυμνάσιο και Λύκειο ,τους φετινούς επιτυχόντες αποφοίτους του οποίου την προσεχή Κυριακή  βραβεύει ο ναός της Αγ. Τριάδας με πρωτοβουλία του π. Πολύκαρπου που στα Βάγια εκτιμούν,αγαπούν και σέβονται.
Με την ίδρυση  του σχολείου πολλά παιδιά μετά το Δημοτικό να συνέχισαν  στο Γυμνάσιο και άλλα α μεταγράφηκαν από το Γυμνάσιο Θηβών.
Για όλα αυτά αμφιβάλλω αν άντεχαν οι οικογένειές των τις  δαπάνες  την δύσκολη αυτή μετεμφυλιακή εποχή όταν τα χωριά ερήμωναν από την αστυφιλία και την μετανάστευση
Εδειξες από νωρίς  αξιοσημείωτη  ροπή στα Μαθηματικά.  
Αξιοποιώντας τις καλοκαιρινές διακοπές  , εμπλούτιζες ,εμπέδωνες  με περαιτέρω διάβασμα τις γνώσεις  που είχες αποκτήσει ,ώστε στην νέα σχολική χρονιά να μπορέσεις  με τη  μεταδοτικότητα που είχες,να γίνεσαι κατανοητός σε μαθητές μικρότερων τάξεων.
Είχε «ξεκοκαλίσει» χωρίς υπερβολή τους τόμους ασκήσεων  του Τόγκα .
Θυμάμαι  ένα καλοκαιρινό σούρουπο , ήλθε στο σπίτι μας ο πατέρας σου και είπε στο δικό μου:
-Γιατρέ  ο Νίκος όλο το καλοκαίρι  δεν πάτησε στο μαντρί , ξέχασε  το κοπάδι ,το έριξε στο διάβασμα .
-Σωτήρη άφησε το παιδί να βρει το δρόμο ,  απάντησε κοφτά  και εκείνος καληνυχτίζοντας  συμφώνησε απόλυτα.
Αυτοδίδακτος, πέτυχες αρχικά στο Μικρό Πολυτεχνείο.
Τα Μαθηματικά εκεί αν και αυτά ανώτερα, περιορισμένα και προσαρμοσμένα όμως στις εφαρμογές και τις ανάγκες της τεχνολογίας, δεν σε τραβούσαν . Άλλωστε έβγαζε μηχανικούς  και όχι μαθηματικούς
Όποτε μπορούσες πήγαινες μέχρι την οδό Σόλωνος στη Μαθηματική Σχολή για να ακούσεις τον διακεκριμένο  καθηγητή Δημήτριο Κάπο. 
Μια μέρα ήλθες στο Πολυτεχνείο:
-Πάμε μου είπες να ακούσουμε ένα διάσημο Ρώσο  Μαθηματικό που είχε έλθει για μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο.
- Τι να κάνουμε  είπα αφού δεν ξέρουμε τη γλώσσα του
-Θα γίνει στην Αγγλική  μου είπες  και με περιληπτική μετάφραση ,άλλωστε μαθαίνεις Αγγλικά και θα πιάσεις κάτι παραπάνω
Αν και καλό το κλίμα και καλές επαγγελματικές προοπτικές στο  Μικρό Πολυτεχνείο  κατάλαβα ότι δεν συνέχιζε για πολύ. 
Σε τραβούσαν ο απειροστικός  και ο διαφορικός λογισμός .Η αναλυτική και η διαφορική γεωμετρία.
Πάλι χωρίς φροντιστήριο σε επόμενη χρονιά πέτυχες στη Μαθηματική Σχολή του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου αποφοίτησες
Μέσα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα επικρατούσε ένα προοδευτικό κλίμα ανεμπόδιστης διακίνησης ιδεών.
 Ήταν ίδιο με αυτό που είχα δει στο φημισμένο Πανεπιστήμιο στη Σορβόνη στο Παρίσι , όταν είχα πάει εκδρομή με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Γαλλία.
Τότε «μορφοποίησες» τις κοινωνικοπολιτικές σου ανησυχίες , «σχηματοποίησες» τους προβληματισμούς σου για τα πολλά κακώς κείμενα γύρω σου
Είπα μορφοποίησες και σχηματοποίησες  γιατί προηγουμένως έστω και με κενά είχες  ριζοσπαστικοποιηθεί αφού γνώρισες  από μικρός το «ληστρικό κύκλωμα»  ζωοτροφές - γάλα.
Ήταν τότε  που μετεμφυλιακά   κυριαρχούσε  στην ύπαιθρο ο άξεστος καπιταλισμός του μαυραγορίτη , του έμπορα ,του μεσάζοντα , του τοκογλύφου  , που απ΄αυτούς κάποιοι ήταν και δωσίλογοι.  
Αγόραζαν φτηνά τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, πουλούσαν  ακριβά, έκαναν μεγάλους σταυρούς αλλά το καντάρι πάντα πειραγμένο  .
 Όταν διαπιστώσαμε ότι η Βοιωτία ήταν ο μόνος νομός που δεν είχε φοιτητικό σύλλογο, βρήκαμε ένα ξεχασμένο, τον  Σύλλογο Βοιωτών Φοιτητών- Σπουδαστών ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ και  του ξαναδώσαμε ζωή
Μετά την πτώση της δικτατορίας  , όταν έγινα  κοινοτάρχης ,  τότε μαζί με άλλους βοήθησες στη συγκέντρωση βιβλίων για την τότε κοινοτική βιβλιοθήκη. Δεν θα το ξεχάσω
Σαν  εκπαιδευτικός υπήρξες άψογος,γιατί είχες ήθος, μαθηματική κατάρτιση και  μεταδοτικότητα.
Με τη Λίνα ευτύχησες  να αποκτήσεις δύο  εξαίρετες κόρες, την Σωτηρία και την Κατερίνα 
Η εθνική συγκυρία μου επιβάλλει  μια μικρή στάση:
Μου είχες πει ότι η Σωτηρία που είναι Φυσικός, εργάστηκε στη  NASA.  Την National   Aeronautics and Space Administration   ,   δηλαδή στην  Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ 
Έτσι  λοιπόν θεωρώ ότι μια από  τα  «brain-drain»  μια δηλαδή από τους 500000 περίπου «εγκεφάλους»   που εγκατέλειψαν τη χώρα  από το 2008 όταν άρχισε η κρίση γιατί σταμάτησε η επίπλαστη και δανεική ευημερία .
Στο κατώφλι  της 4ης  βιομηχανικής επανάστασης με τη ρομποτική ,τη ψηφιακή τεχνολογία, τη βιοτεχνολογία πρέπει να φέρουμε πίσω όσο μπορούμε περισσότερους από αυτούς τους «εγκεφάλους» που λείπουν από την ελληνική οικονομία και μαζί με αυτούς τους «ήρωες» που έμειναν, χρειάζονται για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.  Να γυρίσουμε     το «brain-drain»   σε «brain-gain» 
Γι΄αυτό ειδικά , θα μπορούσα αλλού αλλά όχι  να μιλάω επί ώρες .
Φεύγοντας Νίκο νομίζω ότι αφήνεις έντονα και  θετικά ίχνη .Επειδή θετικά σε κρίνει σήμερα εδώ  η τοπική μας κοινωνία,  θα είναι και το χώμα ελαφρύ που θα σε σκεπάσει σε λίγο.
Σε αποχαιρετώ  και διαβιβάζω  τα θερμά μου   συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους σου, που πρέπει να είναι υπερήφανοι για σένα.  Καλό σου ταξίδι                             21.9.2017

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου