Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Προς τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου

             Κοινοποίηση    ( για ενημέρωση και ενέργειές σας )  αρ. πρωτ. Δ . Θ 18609/2.9.2016
     1.Υπουργό Εσωτερικών - Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παν. Κουρουμπλή
2.Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη
3. Υφυπουργό    Εσωτερικών - Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Γιάννη Μπαλάφα
4.Γεν.Γραμ. Υπ. Εσ -  Διοικ - Ανασυγκρότησης κ Κώστα Πουλάκη
5. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
6.Αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Ιωάννη Τσιρώνη
7.Γεν. Γραμ. ΥΠΑΠΕΝ κυρία Χριστίνα Μπαριτάκη
8.Γεν. Γραμ Υδάτων ΥΠΑΠΕΝ κ. Ιάκωβο Γκανούλη
9.Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξάνθο
10.Αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη
11. Υφυπουργό Οικονομίας -Ανάπτυξης - Τουρ  κ. Αλέξανδρο Χαρίτση
12.Γεν. Γραμ Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζο
13. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη
14.Διευθυντή Γραφείου Υπουργού Επικρατείας κ. Παναγιώτη Σκούτα
    
Θέμα: βελτιστοποίηση  δικτύου ύδρευσης Βαγίων
Οι  υπόγειοι υδροφορείς στη γενέτειρά μου τα Βάγια ποσοτικά ικανοποιούν  σήμερα  και στο εγγύς μέλλον εγγυόνται την κάλυψη των υδρευτικων  αναγκών.
Επιφυλάσσομαι όμως ως προς τα όχι αμελητέα ευρήματα 6σθενούς  Χρωμίου  που ειχαν βρεθεί πριν 6 χρόνια για τα οποία η ευαισθησία του δημάρχου για την υγεία των δημοτών είναι μηδαμινή .
Θα αναφερθώ  στις αιτίες των διακοπών  στην υδροδότηση:  1ον στις  συνεχώς αυξανόμενες  απαιτήσεις
2ον στην «κατά κεφαλή» κοστολόγηση , χωρίς λήψη της κατανάλωσης από τους υδρομετρητές  3ον στις  υπέρμετρες κηπευτικές ,επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες , που στερούν  το νερό στις επάνω κυρίως κατοικίες ,όταν δεν συμβαίνει  σπάσιμο αγωγού που πλήττει άπαντες   ασχέτως υψομέτρου .
και 4ον  στις συχνές αναπόφευκτες ζημιές στο  δίκτυο που όπως είπα και έγραψα  από το 2001,  οφείλονται  :   4α) στην λανθασμένη αρχική μελέτη του δικτύου (1995-96)  4β) τις μετέπειτα ασχεδίαστες επεμβάσεις  4γ) στη νέα δεξαμενή  
Το 1ο είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα  της ανόδου του βιοτικού επιπέδου γενικώς, γι αυτό  οι μελέτες συντάσσονται με πρόβλεψη 30ετίας αν και η αύξηση  κατανάλωσης περιορίζεται  από την πληθυσμιακή μείωση που παρατηρείται ( σήμερα δεν πρέπει να υδροδοτούνται περισσότερα από 1000 σπίτια).  
Στο 2ο επιβάλλεται άμεση λειτουργία των υδρομετρητών και των βανών    
Στο 3ο υπάρχουν περιθώρια  λήψης μέτρων άμεσης επέμβασης, αρκεί το τοπικό συμβούλιο να μην υπολειτουργεί , αυτό και ο δήμος να εγκύψουν σοβαρά στο  πρόβλημα και  χωρίς υπεκφυγές να αρθούν στο ύψος της αποστολής και της ευθύνης των. 
Στο 4ο προτείνω μετά  προκήρυξη και εκπόνηση μελέτης βελτιστοποίηση του δικτύου με νέα δεξαμενή σε κατάλληλη θέση.    Δεν υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες που είναι αντικείμενο «Υδραυλικής των Πόλεων» και αναφέρονται εξονυχιστικά  στο  http://kadmos35.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html   υπό  τον τίτλο «Για το δίκτυο στα Βάγια : Τις πταίει…. ;»    
 Η βελτιστοποίηση είναι μελέτη , αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη σύγχρονη τεχνολογία, που χειρίζονται με άνεση οι νέοι μηχανικοί, όπως οι νέοι χειρούργοι την λαπαροσκοπική χειρουργική και προηγείται των επεμβάσεων με μηχανικά μέσα. 
Θα επιμείνω όμως στον κεντρικό μεταλλικό καταθλιπτικό αγωγό έργο που κατασκευάστηκε την εποχή μου το 1980 στον οποίο μια φορά έγινε καθοδική προστασία   
Η ύδρευση των Βαγίων από το Μόρνο που καθ οδόν θα υδροδοτούσε τους οικισμούς του τ. Δήμου Θεσπιέων , τέθηκε  το 2009 όταν προέκυψε το 6σθενες Χρώμιο .   Τότε ήταν ευκολότερο γιατί θα υπήρχε αδιαμεσολάβητη συνεργασία αφού  αποτελούσαν ιδιαίτερους όμορους δήμους    
Σήμερα είναι δημοτικές ενότητες, σε δήμους  που δύσκολα θα συνεργαστούν ώστε να το συνεντάξουν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 .   Δεν τείνουν επίσης «ευήκοον ους» σύσσωμοι  οι Θεσπιείς που  υδρεύονται από το «Κεφαλάρι». 
Λέγεται επίσης ότι στα γειτονικά χωριά υπάρχουν ανεκμετάλλευτες γεωτρήσεις που μπορούμε  να αξιοποιήσουμε .   Σε κάθε όμως  περίπτωση η βελτιστοποίηση του δικτύου είναι απαραίτητη, όπως μου υπογράμμισε σε  μια συνάντηση (28.7.2016)  και ο εκ Βαγίων πρόεδρος των Υδραυλικών  Επ. Θηβών Παναγιώτης  Παπαργύρης  γνωρίζει άριστα το πρόβλημα.
Δήμαρχε, κάποιοι ενεργοί δημότες, αντίπαλοί σου  στις τελευταίες  δημοτικές εκλογές κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο ένα άρτιο κείμενο,  μια «ήπια» έκφραση της συμπυκνωμένης ανάγκης ,της αγανάκτησης , της οργής, και της αξιοπρέπειας του τόπου.   
 Αν είχες τσαγανό θα  το έβλεπες -όπως δίδασκες στο Πυροβολικό-  σαν «τροχιοδεικτική βολή » Ότι δηλαδή κάτι εκκολάπτεται οπότε στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου δεν θα προέτασσες  το ζήτημα της αερολέσχης.
Καταθέτοντας την «ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ »  την 18η Ιουλίου   σου έδωσαν την ευκαιρία να αναλάβεις άμεση δράση συγκροτώντας   ομάδα εργασίας με βάση αυτούς .
«Δεν άδραξες  τη στιγμή», εκεί που βρίσκεται παντού και πάντοτε  πολιτική και η οικονομική ευφυΐα .
Τους είπες  «…Αγρόν ηγόρασα …»  Λουκ (Κεφ. 14, 16) και Ματθ (Κεφ.22) .
Σου είπαν : «Άργησες πολύ, το ‘χασες το τρένο. Άργησες πολύ, δε σε περιμένω»  ο ποιητής και ο Λένιν: «στις 24 είναι νωρίς, στις 26 πολύ αργά»
                             Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου
                                 Πολιτικός Μηχανικός
τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
 Επαμεινώνδου 71 Θήβαtheopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου