Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

«Τομή» στο «απόστημα» της διαχείρισης Στερεών αποβλήτων του Δήμου Θηβαίων και του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α

                          από  τον  Πολιτικό Μηχανικό   Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
Η σημερινή θέση της μονάδας  και όλα τα σχετικά με αυτή δεν είναι θέσφατα , ούτε γραμμένα   στις πλάκες  του Μωυσή ,ούτε γεωμετρικά αξιώματα  ώστε  να μην αλλάζουν.
 Εκεί  ήταν  ο αρχικός   ΧΥΤΑ. Μετά συγκροτήθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος&Οργάνωσης-Διαχείρισης  Απορριμμάτων Θήβας (Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ) Α.Ε , πού ευτύχισε  να έχει στο ξεκίνημά της ένα ταλαντούχο , φιλόδοξο διευθυντή (ηπιότατος χαρακτηρισμός σε σχέση με αυτόν υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους που ήρθε στη Θήβα 17.9.2016 )
Αμέσως διαφάνηκαν  οι «ρηξικέλευθες» απόψεις αν όχι επεκτατικές φιλοδοξίες στον τομέα της διαχείρισης ως το ύψος της Στερεάς
Τότε μεγάλοι  επιχειρηματικοί όμιλοι  «έβαλαν στο μάτι» τη Θήβα γιατί : 1ον διανοίγονταν κερδοφόρες προοπτικές  2ον υπήρχε το «ευήκοον ους» των τοπικών παραγόντων  3ον  δεσπόζει γεωγραφικά ως προς την Στερεά και το Λεκανοπέδιο 4ον γειτνιάζει με πέντε  συγκοινωνιακούς  άξονες (ΠΑΘΕ , Θήβας-Χαλκίδας ,Θήβας-Λιβαδειάς, Θήβας-Ερυθρών-Δυτικής Αττικής , ΟΣΕ)
Ο όμιλος Μπόμπολα πρώτος αγόρασε δίπλα στον ΧΥΤΑ περίπου 60 στρέμματα για να κατασκευάσει εργοστάσιο καύσης.
Η οικονομική του δυναμική «άμβλυνε» τα αντανακλαστικά  των τότε νομάρχη και δημάρχου που  τάχθηκαν αναφανδόν  υπέρ της προωθούμενης καύσης   .
Στο  Πανθηβαϊκό συλλαλητήριο ( Μάρτη 2010) η κεντρική πλατεία «γονάτισε» από κόσμο και  αυτοί αποδοκιμάστηκαν  . Ο δήμαρχος  λίγο μετά ηττήθηκε πανηγυρικά και de facto,η καύση απορρίφθηκε Ακολούθησε  ο Ν. 4071/12 που προέβλεπε  ένα  φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων(Φο.Δ.Σ.Α)  ανά περιφέρεια . 
Η «φήμη» της Θήβας ως ικανής να σηκώσει το «βάρος» διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ξεπέρασε τα διοικητικά της όρια, έφθασε στις απώτερες εσχατιές της χώρας  και de facto καθιερώθηκε έδρα  Στερεάς .
Η εκπονηθείσα μελέτη προβλέπει ένα μεγάλο  εργοστάσιο όχι  μόνο για τις  περιφερειακές ανάγκες 
Με την  επένδυση ακόμη στα χαρτιά -«Ακόμη δεν τον είδαμε και Γιάννη τον βαφτίσαμε»-  δέχτηκαν σκουπίδια από απομεμακρυσμένα νησιά και εξοργίστηκαν  οι δημότες. Φανταστείτε  τη φρίκη της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αν  λειτουργήσει  τέτοια μονάδα  
 Για  να είναι οικονομικά βιώσιμο σύμφωνα με ανάλυση Κόστους/ Οφέλους αυτό το project ,είναι αναπόφευκτη η αθρόα υποδοχή σκουπιδιών
Με τον ΣΥΡΙΖΑ «προ των πυλών»  που  προγραμματικά διεκήρυττε  ότι θα αλλάξει το νόμο και με τα παραμένοντα  ακόμη σοβαρά νομικά κωλύματα  του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α , για να διαμορφωθούν τετελεσμένα , εσπευσμένα δημοπρατήθηκε το έργο προϋπολογισμού δαπάνης 22 εκατ ευρώ.
[Στο Νόμο για  Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) του ΣΥΡΙΖΑ , δόθηκε έμφαση στην μείωση των παραγομένων απορριμμάτων που οδηγούνται στην τελική επεξεργασία και ταφή.  Αυτό θα επιτευχτεί με διαλογή στην πηγή  , με ανακύκληση και όχι ανακύκλωση  (κατά τον Γεν. Γραμ. κ. Ευάγγελο Καπετάνιο  διδάσκοντα το σχετικό μάθημα στο τμήμα Χημικών Μηχανικών  του ΕΜΠ)  ,με κομποστοποίηση ,  με ανάκτηση υλικών σε μικρές Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων(ΜΕΑ)  . Θα  έχουν μικρό κόστος κατασκευής - λειτουργίας  και θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα της περιοχής προέλευσης των, σύμφωνα  με τα τοπικά δημοτικά ή  μεταξύ ομόρων διαδημοτικά  σχέδια  . ΟΙ πολλές  μικρότερης δυναμικότητας  εγκαταστάσεις , θα περιορίσουν  το κόστος μεταφοράς αφού θα ελαχιστοποιηθούν τα Σημεία Μεταφόρτωσης  και  θα αποφευχθούν οι  περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές γιατί  θα δέχονται πολύ μικρότερες  ποσότητες απορριμμάτων ]      Το επιχείρημα της οικονομίας κλίμακας κατέρρευσε αφού για τη Θήβα η ετήσια εισφορά υπέρ του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α ήταν μεγαλύτερη από την εισφορά παρελθόντων  ετών υπέρ του τοπικού φορέα της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ.
Μια επιχείρηση ( ΑΕ ) παροχής δημοτικών υπηρεσιών , περιφερειακής   εμβέλειας  με έδρα μικρό δήμο  όπως η Θήβα ,είναι αδύνατο να μην εμπλέκεται στη διαμόρφωση του τοπικού πολιτικού κλίματος.
Τρόποι εμπλοκής και παρέμβασης υπάρχουν πολλοί  και  σταχυολογώντας  κάποιους παραδοσιακούς αναφέρω : ενοικιάσεις γραφείων , αναθέσεις παροχής υπηρεσιών αμέσως ή εμμέσως , προκειμένου για να ευνουχιστούν πλευρές της  δημοτικής αντιπολίτευσης. Προσλήψεις  «ειδικού σκοπού»
Προσπαθούν να παρουσιάσουν το έργο ως « μάνα εξ ουρανού» -την τροφή δηλαδή που έριξε ο Θεός στους Εβραίους όταν διάβαιναν την έρημο - αλλά οι δημότες δεν «τσιμπάνε» και ζητούν να γίνει ότι και στη Λιβαδειά
Προτείνω λοιπόν - επειδή ο χρόνος τρέχει και καταιγιστικά τα ευρωπρόστιμα  -  την άμεση εκπόνηση μελέτης  μικρότερης   μονάδας -ελεγχόμενης  από τους ΟΤΑ  και όχι Α.Ε - στις απαιτήσεις του Δήμου και το πολύ με την συμμετοχή των δύο εκατέρωθεν δήμων Αλιάρτου και Τανάγρας διαδημοτικά συνεργαζόμενους  
 Σε κάθε περίπτωση ζητώ τη συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου (ΣΕΠΕ) σύμφωνα με το Ν. 3669/2008. Αυτή αποτελεί τον μηχανισμό άσκησης κοινωνικού ελέγχου στη διαδικασία εκτέλεσης μεγάλων κοινωφελών έργων.
Ο ηγέτης των Podemos  Pablo  Iglesias στον επίλογο του βιβλίου  που προλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας  γράφει με κάποια πικρία:  «... η ιστορία, συνηθίζει με τον σκληρό της τρόπο να δίνει δίκιο στους απαισιόδοξους της νόησης και να το παίρνει από τους αισιόδοξους της βούλησης». Δεν μας αξίζει τέτοια   γεύση……

--------------------
* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
 Επαμεινώνδου 71 Θήβαtheopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου