Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Κραυγή αγωνίας των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων Δημοσίων Έργων (ΔΕ)

 από την Αγγελική Θ. Παπαϊωάννου* και τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου **

Ο εργοληπτικός κλάδος ζει με τον οδυνηρότερο  τρόπο τις δραματικές παρενέργειες της οικονομικής κρίσης που έχει συνταράξει την Ελληνική κοινωνία.
Κυριολεκτικά συνθλίβεται, καθώς οι επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη  κλείνουν και όσες συνεχίζουν  εξαντλούν  τα   αποθέματα τους.
Τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι μόνιμοι μηχανισμοί αφαίμαξης της ελληνικής οικονομίας  που στραγγαλίζουν την ανάπτυξη
Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο φαίνεται από το ότι-σε σχέση  με τις προ 6ετίας ενεργές ταμειακά επιχειρήσεις -το 50% των μελών, έχει βγει εκτός επαγγέλματος αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει μέσα στις σημερινές ανελέητες συνθήκες της οικονομικής κρίσης
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις νέες νομοθετικές αλλαγές που βάζουν χωρίς υπερβολή απροκάλυπτα ισοπεδωτικά την “ταφόπλακα” σε δεκάδες μικρές -  μεσαίες επιχειρήσεις και  έχουν απελπίσει  τους νεώτερους συναδέλφους όσους δεν ετεροαπασχολούνται   ή δεν μετανάστευσαν .
Αυτό έγινε με την ψήφιση  της εμβόλιμης  τροπολογίας σε ένα παντελώς άσχετο νομοσχέδιο στον νόμο 4278/2014 με τίτλο «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις», που καταργεί τα ανώτερα και κατώτερα όρια και το Μητρώο Εμπειρίας Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ)
Αυτή , όπως και η επικείμενη ψήφιση πολυνομοσχεδίου που επιφυλασσόμεθα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο,  κατεδαφίζουν  όλο το σύστημα των (ΔΕ) , προμηθειών και υπηρεσιών.
Για να σχηματίσετε  μια αδρομερή εικόνα, αναφέρουμε ότι πριν πολλές δεκαετίες έχουν θεσμοθετηθεί όρια για τη συμμετοχή των εργοληπτών  στους διαγωνισμούς αυτών των κατηγοριών.  
Οι εργοληπτικές  επιχειρήσεις εγγράφονται στα μητρώα και κατατάσσονται σε τάξεις  με βάση την οικονομική επιφάνεια, τα περιουσιακά στοιχεία ,  τον μηχανολογικό εξοπλισμό ,  τον αριθμό και την ειδικότητα των στελεχών  αλλά και την εμπειρία των.
Έτσι  οι «μεγάλοι» δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε έργα με μικρό προϋπολογισμό, αλλά και οι «μικροί» όχι « στα χωράφια» των «μεγάλων».
Ο όρος αυτός που  λειτούργησε  απρόσκοπτα  και αρμονικά  θεωρήθηκε από τις Βρυξέλλες «παρέμβαση στον ανταγωνισμό» !!!!!!!
Προκαλεί όμως ερωτήματα η σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών για «συμμόρφωση» υπό συνθήκες  μάλιστα βαριάς  κατασκευαστικής ύφεσης,  όταν άλλοι φορείς του Δημοσίου  δεν παίρνουν μέτρα ακόμη  και μετά  καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που οδηγούν σε βαριά πρόστιμα, όπως η διαχείριση σκουπιδιών και αστικών λυμάτων.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι  το νέο νομοθετικό πλαίσιο δομημένο  επάνω σε μια εντελώς ολιγοπωλιακή πολιτική :
1ον Σηματοδοτεί την οριστική εκτόπιση  μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων , αφού  είναι αδύνατο να προσαρμοστούν και να λειτουργήσουν  μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
2ον Περιθωριοποιεί όλους αυτούς που παραδοσιακά αποτέλεσαν τους επώνυμους  αποκεντρωμένους  ‘’βραχίονες ‘’  της κατασκευαστικής δραστηριότητας και τους βασικούς “αιμοδότες” της ελληνικής οικονομίας.
3ον  Η απαξίωσή των  με τη μορφή ντόμινο  θα επηρεάσει  σε τοπικό επίπεδο  εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα του κλάδου(τεχνίτες, εργάτες, προμηθευτές ) που άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν και στηρίζουν το σύστημα παραγωγής των (ΔΕ) .
4ον Ανοίγει την «κερκόπορτα» της επέλασης των αδίστακτων ισχυρών κατασκευαστικών επιχειρήσεων - κλώνων τραπεζικών ομίλων-  «… αβρόχοις ποσίν…» απέναντι σε επίορκους αυτοδιοικητικούς, σε επιβλέποντες μηχανικούς  με γλίσχρους μισθούς, περιθωριοποιημένους  και ανίσχυρους απέναντι στα  παράλογα αιτήματα ,τις ασφυκτικές πιέσεις των και ότι αυτό περαιτέρω συνεπάγεται…..
Με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών από τις 4 .8. 2014, ημέρα δημοσίευσης του νόμου στο (ΦΕΚ 157Α΄) ισχύει η κατάργηση των κάτω ορίων   και  διευκρινίζεται ότι παραμένουν τα άνω όρια,  μέχρι  να εκδοθεί  Προεδρικό Διάταγμα στο απώτερο μέλλον!
 Το Περιφερειακό Τμήμα (ΠΤ) Βοιωτίας της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών –Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) δεν πρέπει να αρκεστεί  στην ενημερωτική εκδήλωση  για τα μέλη του που συγκάλεσε  στη Λιβαδειά στις 3.11.2014
Αμέσως  επόμενο διάστημα να διοργανώσει ημερίδα με την συνδρομή της   κεντρικής (ΠΕΔΜΕΔΕ) όπου θα κληθούν να τοποθετηθούν  τα πολιτικά κόμματα,  οι συναρμόδιοι υπουργοί ,  ο περιφερειάρχης , οι βουλευτές και  οι δήμαρχοι.  Ανάλογες ημερίδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν και τα άλλα κατά νομούς (ΠΤ)
Να τους τεθούν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, να ασκηθούν οι μέγιστες δυνατές πιέσεις ώστε η κυβέρνηση έστω και τώρα, να αλλάξει την καταστροφική πολιτική της στον τομέα των (ΔΕ)  και να θεσμοθετήσει την εξαίρεση, από την ψηφισμένη τροπολογία, των «μικρών» έργων κάτω του κοινοτικού ορίου (5.186.000 ευρώ).

*Πολιτικός Μηχανικός Msc ΕΜΠ στον Δομοστατικό Σχεδιασμό & την Ανάλυση Κατασκευών
**Πολιτικός Μηχανικός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου