Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Κοινωνική συναίνεση μέσω υλοποίησης εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματοςΑπό τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ .Παπαϊωάννου

Στα τρία άλυτα προβλήματα της Γεωμετρίας προστέθηκε και ένα τέταρτο  ,η λύση της εξίσωσης του  χρέους  και με τις μεταβλητές  του ασύδοτου καζινοκαπιταλισμού  .Όπως στο Γόρδιο της Φρυγίας τον δεσμό - μέχρι να τον κόψει το σπαθί του Μ. Αλεξάνδρου- απέτυχαν να λύσουν όλοι όσοι προσπάθησαν  με τις συμβατικές μεθόδους  ,έτσι και οι δικοί μας ‘’φωστήρες’’ με τις γνωστές συνταγές  περιπλέκουν την κατάσταση
Η Ελλάδα οδηγείται ως πρόβατο επί σφαγή σε ένα μακρόσυρτο υπαρξιακό αδιέξοδο απελπισίας και ηττοπάθειας , γιατί το λόμπι που μας κυβερνά έχει  παραδοθεί    αδιαπραγμάτευτα μέσω της τρόικας στις δαγκάνες των αγορών, συνεχίζει να  εκβιάζει και να εξαπατά  τον ελληνικό λαό . Η χώρα μας δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται εξ αιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας της ,αλλά κυρίως εξ αιτίας της τρομακτικής ύφεσης που προκλήθηκε τα 2 ½ τελευταία χρόνια.
Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη. Οι τριβές μεταξύ των τριών αξόνων που συναποτελούν το σημερινό  κυβερνητικό μηχανισμό ακούγονται όλο και εντονότερα  με πιθανή την  γρήγορη κατάρρευση του. Στην ηλεκτρονική έκδοση ‘’ΤΟ ΒΗΜΑ’’  την 1.11.2012 γράφτηκε ότι ..Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση…
Έτσι καθημερινά αυξάνει το ενδεχόμενο  οι δυνάμεις του δημοκρατικού  αντιμνημονιακού μετώπου με κορμό  το ΣΥΡΙΖΑ να παραλάβουν εν μέσω ερειπίων την κυβερνητική σκυτάλη.
Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει εναλλακτική προγραμματική ετοιμότητα ,ψυχική, διανοητική, γνωστική   όσο το δυνατό αρτιότερη, αν και προκατασκευασμένες λύσεις για όλα δεν υπάρχουν  και πάντα καραδοκεί  το απρόβλεπτο  σε αυτό τον ‘’..κρανίου τόπο..’’ που θα παραλάβει.
Τα κόμματα προεκλογικά συντάσσουν το κυβερνητικό τους πρόγραμμα που τις περισσότερες φορές δυστυχώς αποτελούν συρραφή ετερόκλητων  στοιχείων    επί χάρτου Όποιο από αυτά οσφραίνεται ότι βρίσκεται  στον προθάλαμο της  κυβέρνησης συντάσσει το λεγόμενο  «πρόγραμμα 100 ημερών». Ένα οιονεί συμβόλαιο  ηθικής  και πολιτικής δέσμευσης με τη κοινωνία.
Από την μέχρι σήμερα πρακτική σπάνια  κάποιο από αυτά τα προγράμματα υλοποιήθηκε μέσα σ΄ αυτά τα χρονικά όρια και δεν επεκτάθηκε  σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα ,αν  δεν κάλυψε  ακόμη  και ολόκληρη την κυβερνητική περίοδο.
Αλλά και πολλές φορές στο ιστορικό γίγνεσθαι η παρέμβαση του λαού ανέτρεψε πολιτικούς σχεδιασμούς.
Μπορεί μια δημοκρατική, εναλλακτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση , να εξασφαλίσει ουσιαστική στήριξη  μέσα σε αντίξοες συνθήκες;
Αν πολλάκις είδαμε  μέσα σ΄ αυτή  διαδρομή να διαταράσσονται οι σχέσεις κυβερνώντων - ψηφοφόρων, πόσο μάλλον  τώρα με αδίστακτα τα ξένα  συμφέροντα , την θρασύτητα   και την αναισχυντία της εγχώριας  διαπλοκής
Λέω απερίφραστα ΝΑΙ αν  μέσω αυτού του ‘’εργαλείου’’  συσφίξει τους δεσμούς της  με το λαό , και τον πείσει εξαρχής ότι  επιδιώκει και είναι σε θέση:
·         να υλοποιήσει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων,
·         να ασκήσει  δίκαιη κοινωνική πολιτική,
·         να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη
·         να  κατανείμει δίκαια τα βάρη
·         να ελέγξει  το από πού και πως του παραγόμενου πλούτου και τους μεγαλοσχήμονες φοροφυγάδες
·         να τιμωρήσει τους υπαίτιους  της σημερινής κατάστασης,
·         να διασφαλίσει τη κυριαρχία της χώρας,
·         να αναστηλώσει την αξιοπρέπεια του λαού
·         να λειτουργήσει τους δημοκρατικούς  θεσμούς
Πριν 80 περίπου χρόνια είχε προβληθεί  το  λεγόμενο  «δεσμευτικό πρόγραμμα  των 100 πρώτων ωρών», δίπλα στο  ‘’ πρόγραμμα των 100 ημερών’’.
Με βάση αυτό  στις  100 πρώτες ώρες λειτουργίας της  νέας Βουλής η κυβέρνηση  θα έπρεπε να καταθέσει λίγα-όσα τα δάκτυλα του ενός χεριού – νομοσχέδια ’’ αιχμής’’ με περιεχόμενο  οικονομικό, πολιτικό , ηθικό  που απασχολούν και θα ανακουφίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
Θα συνιστά «έμπρακτη απόδειξη» για το  ότι λέει το εννοεί το πράττει , θα συσπειρώσει ολοένα περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις   και  θα εξασφαλίσει στην αφετηρία  την ισχυρή ενεργητική στήριξη .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου