Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Έξοδος: Στο δρόμο για τη Λαϊκή Μεταπολίτευση"


Παρουσίαση του βιβλίου του Νέου Αγωνιστή, (συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ)

“Επιζητούμε μέσα από μια τακτική συμμαχία να ηττηθούν οι πολιτικές του Μνημονίου και να διαμορφωθεί μια (αντιμνημονιακή, αλλά όχι μόνο) εναλλακτική ηγεσία για τη χώρα. Αν αυτό προχωρήσει, η συμμαχία μπορεί και θα πρέπει να γίνει στρατηγική”. Το απόσπασμα αυτό, από την Εισαγωγή του βιβλίου του Νέου Αγωνιστή, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Στοχαστής”, με τίτλο “Έξοδος: Στο δρόμο για τη Λαϊκή Μεταπολίτευση”, αποτυπώνει τον στόχο που θέλει να υπηρετήσει η οργάνωση μέσα από τη συμμετοχή της στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19.10.2012 , για την παρουσίαση του βιβλίου του Νέου Αγωνιστή, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στην αίθουσα Αντώνης Τρίτσης στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της ιδεολογικοπολιτικής διαμόρφωσης και εξέλιξης της συλλογικότητας. Το βιβλίο αφηγείται τη μετεξέλιξη του Νέου Αγωνιστή, από μια συσπείρωση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ιδεολογικής ζύμωσης και κινηματικής παρέμβασης γύρω από το ομότιτλο περιοδικό σε πολιτική οργάνωση που δρα στη συγκυρία, στους κοινωνικούς αγώνες “κατά της επιβληθείσας δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου και των μνημονιακών πολιτικών στη χώρα μας”, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του Νέου Αγωνιστή.
Ομιλητές ήταν ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ο Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εφημερίδας “Δρόμος της Αριστεράς”, ο Άλκης Ρήγος, πανεπιστημιακός και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ο Λεωνίδας Βατικιώτης, οικονομολόγος και δημοσιογράφος, και ο Βαγγέλης Καραγρηγορίου, οικονομολόγος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Νέου Αγωνιστή. Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Ασημακόπουλος, δικηγόρος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Νέου Αγωνιστή.
Ο Νίκος Βούτσης στάθηκε ιδιαίτερα στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: “Να συμβάλουμε πρωταγωνιστικά σε μια ιστορική αντεπίθεση των δυνάμεων της εργασίας, στην αποτελεσματική αντίσταση απέναντι στη λαίλαπα των αντικοινωνικών μέτρων και την ανάκτηση του εδάφους διευρυμένων κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων. Δηλαδή στην υπέρβαση της κρίσης υπέρ των εργαζομένων ως οργανικό στοιχείο της πορείας σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας μας”.
Ο Ρούντι Ρινάλντι αναφέρθηκε στην “κεντρικότητα και την ανάγκη μιας μεταπολίτευσης του λαού, σαν ουσιαστική προϋπόθεση για το άνοιγμα δρόμου προς τη μετάβαση σε μια άλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη”.
Ο Άλκης Ρήγος, αναφερόμενος στα κείμενα του τόμου, στάθηκε στα αξιακά ζητήματα που θέτουν  στην  ενοποιητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ όπως την ανάγκη ανασύνθεσης της Αριστεράς υπερβαίνοντας την ιστορική διάσπαση σοσιαλιστών- κομμουνιστών, τη μελέτη της σύγχρονης ταξικής διαίρεσης της κοινωνίας καθώς και τη συζήτηση που οφείλει να ανοίξει στην πορεία προς το συνέδριο.
Ο Λεωνίδας Βατικιώτης τόνισε πως οι σοσιαλιστικές δυνάμεις οφείλουν να συγκρουστούν μέχρι τέλους τόσο με την ντόπια οικονομική ελίτ όσο και με την υπερεθνική, στο πλαίσιο της Ε.Ε., και υπογράμμισε πως “η σύγκρουση και η ρήξη με το εκφυλισμένο και αστικό ΠΑΣΟΚ αποτελεί παρακαταθήκη και για τις μάχες του αύριο”.
Ο Βαγγέλης Καραγρηγορίου, μιλώντας για τα ταυτοτικά στοιχεία του Νέου Αγωνιστή, τόνισε πως “δεν είμαστε απλώς, δεν είμαστε κυρίως, δεν είμαστε πια ΠΑΣΟΚογενείς. Αυτοχαρακτηριζόμαστε ως σοσιαλιστές και αυτός ο τίτλος για εμάς δεν είναι σημαία ευκαιρίας”.
Ο Βασίλης Ασημακόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στα στάδια από τα οποία πέρασε η πορεία του Νέου Αγωνιστή, από την αρχική ρήξη του με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία ξεκίνησε με επίδικο την αναθεώρηση του Άρθρου 16 και ακολουθήθηκε από την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ, μετά το 1ο Μνημόνιο. Τόνισε πως η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα είναι μια διαδικασία ύψιστης πολιτικής σημασίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τις προγραμματικές επεξεργασίες “της δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς” για την έξοδο από την κρίση

http://www.facebook.com/theodore.papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου