Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

“Χτύπημα” στην οικονομία της Ιταλίας Από τον Εγκέλαδο


Ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ το οικονομικό κόστος του σεισμού στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, μόνο για τον βιομηχανικό και αγροτικό τομέα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς. Εκατοντάδες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν ποτέ, ενώ πάνω από 15.000 είναι οι εργάτες που θα ενταχθούν άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα, σε ταμείο ανεργίας.

Η περιοχή παράγει, μεταξύ των άλλων, εξαρτήματα για νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές και το γνωστό τυρί παρμεζάνα, το ξύδι «μπαλσάμικο» και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας με 16 δισ. ευρώ το χρόνο.
Οι δυο μεγάλες δονήσεις που σημειώθηκαν προχθες προκάλεσαν τριπλάσιες ζημιές από το χτύπημα του Εγκέλαδου στις 20 Μαΐου.
Τα κεφάλια παρμεζάνας που έσπασαν ή κινδυνεύουν να υποστούν αλλοιώσεις ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ 500 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, τονίζει ο συνεταιρισμός παραγωγών Coldiretti. 
Όσον αφορά την παραγωγή ιατρικού και νοσοκομειακού υλικού, οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να διακόψουν εν μέρει ή εντελώς τη λειτουργία τους, είναι 110, με τζίρο που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Πρόκειται για το 70% της συνολικής ιταλικής παραγωγής στον συγκεκριμένο τομέα. Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από την Ducati μέχρι τη Μaserati, διέκοψαν για προληπτικούς λόγους την παραγωγή τους.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σκοπεύει να αυξήσει τον φόρο στα καύσιμα, στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων για την επιδιόρθωση των ζημιών. Παράλληλα διεμήνυσε ότι το κράτος θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιδιορθωθούν όλα το συντομότερο δυνατόν. 
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μετά από υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι κρατικοί φόροι των καυσίμων κατά δύο λεπτά το λίτρο, για να στηρίξει οικονομικά τους σεισμοπαθείς της περιοχής Εμίλια Ρομάνια. 
Την ίδια ώρα, πολλοί δήμαρχοι ζήτησαν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού "Συμφώνου Σταθερότητας" που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημά τους και πρόκειται να επιτραπεί στους δήμους να ξοδέψουν τα χρήματα που έχουν στα ταμεία τους για την ανοικοδόμηση και των αρωγή των παραγωγικών δραστηριοτήτων ξεπερνώντας τους περιορισμούς του Συμφώνου. 
Επιπρόσθετα στις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, προς το παρόν δεν πρόκειται να επιβληθεί η πληρωμή των προβλεπόμενων φόρων και η αναστολή της καταβολής τους θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Παράλληλα κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι περιφέρειες του Ρέτζιο Εμίλια και του Ροβίνγκο, ενώ για τις 4 Ιουνίου κηρύχθηκε πανιταλικό πένθος. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ε.Ε. 
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, παρά το σχετικό αίτημα που προβάλλεται από χιλιάδες πολίτες να ακυρωθεί η προγραμματισμένη στρατιωτική παρέλαση του ερχόμενου Σαββάτου και να καταβληθεί ο σχετικός προϋπολογισμός στους σεισμοπαθείς, η Προεδρία της Δημοκρατίας της Ρώμης προσανατολίζεται προς την διοργάνωση μίας «λιτής και ουσιαστικής τελετής και σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Εμίλια Ρομάνια».
Όσον αφορά, τέλος, την πολιτιστική κληρονομιά, οι ζημιές, είναι πραγματικά ανυπολόγιστες. 
Οι επισκέψεις των ειδικών σε εκκλησίες, κάστρα και μέγαρα των ιστορικών κέντρων διακόπηκαν διότι υπάρχει φόβος νέων σεισμικών δονήσεων. Ο σεισμός των 5,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες ρωγμές και στον ιστορικό ναό του Αγίου Αντωνίου στην Πάδοβα, παρότι η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια Βένετο, βορειότερα της Εμίλια-Ρομάνια.
Οι νεκροί από την ισχυρή δόνηση των 5,8 βαθμών έφθασαν τους 17, καθώς εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες στη Μέντολα η σορός του τελευταίου αγνοούμενου, ενός εργάτη του εργοστασίου Haematronic όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά τέσσερις εργαζόμενοι.
Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 ενώ σε 14.000 υπολογίζονται όσοι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους από τις 20 Μαΐου, όταν σημειώθηκε ο πρώτος μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή, έως σήμερα.
Τουλάχιστον 70 μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια, που επλήγη μέσα σε δέκα ημέρες από δύο ισχυρούς και φονικούς σεισμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου