Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Θήβα δίχως τα μυθικά «αίματα»


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ'' TA NEA'': Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Οι μύθοι και οι ήρωές της έχουν «καταλάβει» κάθε γωνιά της. Κάθε ίχνος από το παρελθόν της που έρχεται στο φως σχεδόν αυτόματα ταυτίζεται με μια μυθική προσωπικότητα που πάτησε τα εδάφη της. Και η αληθινή Θήβα - η γη που γέννησε τον Διόνυσο, τον Ηρακλή, αλλά και τον Πίνδαρο - τελικά δεν έχει πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ιστορία, καθώς οι περισσότεροι στέκονται στο πλούσιο μυκηναϊκό παρελθόν της, ξεχνώντας ότι στα κλασικά χρόνια υπήρξε η τρίτη δύναμη. Ισως και επειδή ουδέποτε έως σήμερα έγινε συστηματική ανασκαφή!
Μέσα στον Ιούνιο το τοπίο αλλάζει. Αρχίζει συστηματική έρευνα στην πόλη του Οιδίποδα και της Αντιγόνης, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία και το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αποκάλυψε ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, δρ Βασίλης Αραβαντινός, σε διάλεξη με θέμα «Η Θήβα των μυκηναίων ανάκτων: Μύθος και αρχαιολογία» που έδωσε χθες στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
«Η Θήβα κατέχει την πρώτη θέση στο Αιγαίο ως προς τα ενεπίγραφα σφραγίσματα (60), τους ενεπίγραφους αμφορείς, και την τρίτη θέση μετά την Κνωσό και την Πύλο ως προς τον αριθμό των πινακίδων Γραμμικής Β. Η προοπτική για μελλοντική αποκάλυψη νέων αρχείων Γραμμικής Β στη Θήβα παραμένει η ισχυρότερη στο ελληνικό Αιγαίο, ίσως 85%-90%», είπε ο κ. Αραβαντινός. Επίσης, τόνισε ότι η «χρυσή» εποχή των Θηβών ήταν η ανακτορική περίοδος (14ος - 13ος αι. π.Χ.) και πως όσα περιγράφονται από τον Ομηρο ή τον Παυσανία δεν είναι παρά ο απόηχος από το άλλοτε σπουδαίο κέντρο, που δεν πρέπει να «βαφτίζουν» τα αρχαιολογικά ευρήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου