Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Κορυφαίοι καθηγητές στη διημερίδα του ΤΕΕ/ΤΑΚ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων


 
Το μεγάλο κεφάλαιο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ανοίγει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα ανατολικής και δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μέσα από μια πολύ σημαντική διημερίδα που διοργανώνουν σε Ηράκλειο και Χανιά, στην οποία έχουν κληθεί να μιλήσουν κορυφαίοι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί συγκροτημένα με το όλο θέμα το οποίο συνδέεται άρηκτα με τις οικονομικές και αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας, μέσα στο οδυνηρό σκηνικό της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί, η ημερίδα στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί αύριο στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9, Ηράκλειο) και το Σάββατο 26 Μαΐου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Παπανδρέου 70, Χανιά).


Η διοργάνωση πραγματοποιείται στον απόηχο των αποκαλύψεων του καθηγητή Αντ. Φώσκολου ο οποίος με αποκαλυπτική συνέντευξη του στην “Π” μίλησε για τις μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, αλλά και τα εξαιρετικά χαλαρά αντανακλαστικά της Κυβέρνησης να ασχοληθεί με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για το οποίο “κόπτονται” ισχυροί επενδυτικοί οργανισμοί και ξένα συμφέροντα…
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στην διημερίδα έχει κληθεί να συμμετέχει και να παρουσιάσει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία όλη η “αφρόκρεμα” των καθηγητών και μελετητών που έχουν πραγματοποιήσει σε βάθος έρευνες για το μεγάλο αυτό θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη. Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι κ.κ. Βαρότσης Νικόλαος, Καθηγητής Τμημ. Μηχ/κών Ορυκτών Πόρων, Κρήτη, Βρέλλης Γρηγόριος, ΜΜΜ- Μηχ/κός Γεωτρήσεων και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, Γρηγορίου Γιάννης, ΜΜΜ, Διευθ. Έρευνας και Παραγωγής ΕΛΠΕ, Διαλυνάς Ευάγγελος, Καθηγητής ΕΜΠ, επιμ. Ειδ. Επιτροπής Ενέργειας ΤΕΕ, Κελεσίδης Βασίλειος, ΧΜ, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα ΜηχΟΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μαλτέζου Φωτεινή, Ph.D., Senior Geophysicist, ΕΛΠΕ, Σταματάκη Σοφία, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Νικολάου Κωνσταντίνος, Δρ Γεωλόγος Πετρελαίων, Ενεργειακός Οικονομολόγος, Βαβουράκης Αδάμ, Γεωφυσικός, Vegas Oil.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην “Π” ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Π.Ινιωτάκης, σκοπός της διημερίδας είναι η ανασκόπηση των μέχρι σήμερα ερευνητικών εργασιών και η παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, των βημάτων που θα ακολουθήσουν (παραχωρήσεις κλπ), του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη χώρα σε σχέση και με την πετρελαϊκή αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τέλος των δυνατοτήτων για αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης, στο στόχος της διημερίδας είναι και η συμβολή της στη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου