Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Μνημόνιο και προοπτική των φαρμακείων

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΦΛΑ

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012
Μεγαλύτερo μέγεθοςΑρχικό μέγεθοςΜικρότερo μέγεθος
«Το μνημόνιο έχει διαμορφώσει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση του φαρμακείου και αν το δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον δεν αλλάξει άμεσα τότε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της υγείας» τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης, ανοίγοντας τις εργασίες ημερίδας του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λάρισας (ΠΡΟΣΥΦΛΑ). Η ημερίδα, που έγινε χθες στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», είχε ως θέμα την «οικονομική προοπτική μετά το μνημόνιο στο συνεταιριστικό κίνημα των φαρμακοποιών» με τους εισηγητές να επικεντρώνονται στις οικονομικές συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην αγορά του φαρμάκου μετά και τις αποφάσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Ο κ. Μακρυγιάννης αναφέρθηκε αρχικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χονδρεμπόριο του φαρμάκου αλλά και των φαρμάκων υψηλού κόστους, στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των φαρμάκων της αρνητικής λίστας και τέλος στη διάθεση των παραφαρμακευτικών προϊόντων από τα φαρμακεία.
Για να επικεντρωθεί στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν σήμερα τα φαρμακεία μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, όπως και στο πάγωμα της χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ που έχει ως αποτέλεσμα τη μη στήριξη των όποιων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Για να καταλήξει χαρακτηρίζοντας το νέο οικονομικό περιβάλλον ως πραγματική απειλή για τα 12.000 φαρμακεία και τους 15.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτά και στις φαρμακαποθήκες, ενώ καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες να μην μειωθούν οι μισθοί και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο της ημερίδας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας, Α. Γαλανόπουλος, εισηγήθηκε το θέμα «ρευστότητα, πιστώσεις, τραπεζικά αποθέματα», ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ Β. Σερέτης και ο γενικός γραμματέας της ΕΦΕΧ Γ. Δόκιος εισηγήθηκαν το θέμα «πολιτική μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φαρμάκων αρνητικής λίστας, διάθεσή τους στο νέο τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς» και τέλος, ο πρόεδρος του ΦΣ Χαλκιδικής Μιχ. Μαργαριτίδης εισηγήθηκε το θέμα «δημιουργίας εταιρίας για προώθηση παραφαρμακευτικών προϊόντων, ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση των διαφοροποιημένων τιμών αγοράς καλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων». Η ημερίδα έκλεισε με τον απολογισμό του ΠΡΟΣΥΦΛΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου