Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ο δικαστικός χάρτης της Βοιωτίας. Προϊόν ορθολογικής διαχείρισης και σύμφωνος με την ιστορική παρακαταθήκη . Όχι αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επίλογων αρνητικού κοινωνικοοικονομικού οφέλους

 ·         Η Θήβα το 1917 χαρακτήρισε αδελφή πόλη την Λιβαδειά : Μη τις διχάζετε το 2024 https://mistorikoi.blogspot.com/p/blog-page_8394.html

 

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου   * 

   Στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας προτείνεται η διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε Νομού καθώς και η συγχώνευση των περισσοτέρων «διπλών» Πρωτοδικείων μερικών δηλαδή (και όχι όλων) από αυτά που βρίσκονται εκτός έδρας Νομού.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας ανέφερε «πως γενική κατεύθυνση του νέου δικαστικού χάρτη της χώρας θα είναι η λειτουργία ενός Κεντρικού Πρωτοδικείου ανά Νομό και η μετατροπή των υπολοίπων σε Περιφερειακά. Στα Κεντρικά Πρωτοδικεία θα έχουν τις οργανικές τους θέσεις οι δικαστές και οι εισαγγελείς του κάθε Νομού. Με κάποιες εξαιρέσεις ( Δωδεκάνησα, Ορεστιάδα και ενδεχομένως Αιτωλοακαρνανία διατηρώντας  Πρωτοδικεία Μεσολογγίου  και Αγρινίου».

Με αυτά  η Κυβέρνηση υλοποιεί δεσμεύσεις  που ανέλαβε στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, ότι δηλαδή «….μέχρι το 4ο  τρίμηνο του 2024 προβλέπεται αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη με πλήρη λειτουργία τουλάχιστον του 70% των διοικητικών δικαστηρίων και πλήρη λειτουργία τουλάχιστον του 40% των πολιτικών- ποινικών δικαστηρίων, ενώ για το 4ο τρίμηνο του 2025 προβλέπεται πλήρης υλοποίηση της αναθεώρησης των δικαστικών χαρτών, σε συμφωνία με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας  (ναού ως γνωστόν του καπιταλισμού της ζωώδους απληστίας)          Επιπλέον σημειώνεται ότι και στο σχέδιο Πισσαρίδη αναφέρεται ρητά ότι «η γεωγραφική κατανομή των δικαστηρίων είναι προβληματική» στη βάση κριτηρίων οικονομικού οφέλους.

Άλλωστε αυτό δεν προέκυψε ως «κεραυνός εν αιθρία», δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που ψήφισε τον Ιούνιο του 2022 συμπεριέλαβε διάταξη που προέβλεπε την διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα ενός κάθε νομού. Επομένως πρόκειται για «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Υφίσταται λοιπόν  άμεσος κίνδυνος κατάργησης/υποβάθμισης ενός εκ των  δυο Πρωτοδικείων της Βοιωτίας.       Αποτέλεσμα αυτού είναι ο νομικός κόσμος της Π.Ε. Βοιωτίας να είναι σε αναστάτωση και ανησυχία με  κάθετη την αντίδραση των δυο  δικηγορικών συλλόγων, για τυχόν κατάργηση, συγχώνευση, μετατροπή ή υποβάθμιση του αντίστοιχου  Πρωτοδικείου .   Αυτές  οι εξελίξεις, δεν αποτελούν προϊόν ορθολογικής διαχείρισης της κατάστασης αλλά αποτέλεσμα δεσμευτικών συμφωνιών που δεν συζητήθηκαν από άγνοια η σκοπιμότητα στις εκλογές (Μαΐου – Ιουνίου) ‘23 .      Παράλληλα σε αντίθεση με τα παραπάνω , δημιουργούνται «ειδικά επενδυτικά δικαστήρια» στα μεγάλα κεντρικά δικαστήρια της χώρας, ανεξαρτήτως κόστους, προκειμένου να παρέχεται στοχευμένη αρωγή στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το κράτος όμως υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και να παρέχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και αυτή η λειτουργία δεν μπορεί να αξιολογηθεί αποκλειστικά με κριτήρια οικονομικού οφέλους.

Η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας πρέπει να είναι προϊόν ορθολογικής διαχείρισης και όχι αποτέλεσμα δεσμευτικών συμφωνιών στη βάση μόνο του οικονομικού οφέλους.

Η κατάργηση ενός εκ των δυο Βοιωτικών Πρωτοδικείων θα αναζωπυρώσει  την σχεδόν προ 90 ετών αντίθεση μεταξύ Λιβαδειάς και Θήβας .     Ήταν το 1936 όταν στη Θήβα έγινε  εκτεταμένη δυναμική κινητοποίηση για την ίδρυση Πρωτοδικείου στην οποία πρωταγωνίστησε ο τότε δήμαρχος Θηβαίων Ιωάννης Κτιστάκης παππούς του σημερινού βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Κτιστάκη ,από τον οποίο στη Θήβα περιμένουν να βαδίσει στα βήματα του.

Στην κίνηση των Θηβών απάντησε η Λιβαδειά , όπως θα διαβάσετε παρακάτω:

https://eleftherostypos.gr/istories/o-paraligo-polemos-metaxy-thivas-kai-livadeias

Το χάσμα μεταξύ των δυο πόλεων προσπάθησε εν πολλοίς να γεφυρώσει ο από τη Λιβαδειά   υπουργός Δικαιοσύνης και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου ,αμέσως μετα την μεταπολίτευση λέγοντας:  «…δεν θα κάνουμε τη Βοιωτία ανατολικό και δυτικό Βερολίνο…     Ήταν ως τότε εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», οπου ένα τείχος διαμέλιζε το Βερολίνο και κατ’ επέκταση τη Γερμανία σε Δυτική & Ανατολική .      Το χάσμα πράγματι άρχισε έκτοτε να γεφυρώνεται και σαν παράδειγμα επικαλούμαι ότι υποψήφιοι βουλευτές από τη μια πλευρά έπαιρναν πολλές ψήφους στη άλλη  κάτι που προδικτατορικά  δεν συνέβαινε σε αυτή την έκταση.  

Σήμερα  ο σχεδιασμός  του δικαστικού χάρτη  δεν πρέπει να αναρριπίζει αντιπαλότητες  των αρχών του  περασμένου αιώνα.       Η παραγωγική  ανασυγκρότηση  με πυλώνες Θήβα – Λιβαδειά, με κέντρο βάρους την Αλίαρτο ,  με τον δήμο Τανάγρας ανατολικά , με τον δήμο  Διστόμου- Αράχοβας - Αντίκυρας δυτικά  και τον δήμο Ορχομενού βορειοδυτικά , προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυο πυλώνων και όχι την αντιγραφή νεοφιλελεύθερων  συνταγών  θατσερικής έμπνευσης   Βλέπουμε τελικά όμως ότι και η Δικαιοσύνη τείνει να ταυτιστεί με επιχείρηση που  θα λειτουργεί αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια κόστους – οφέλους.    

 Στις δυο συγκεντρώσεις στους δήμους Λεβαδέων και Θηβαίων  πρυτάνευσε συναινετικό κλίμα με την άποψη να παραμείνει η κατάσταση ως έχει , που σημαίνει περαιτέρω συντονισμός των κινήσεων από τις δυο πλευρές και όχι μεμονωμένα.     Όμως «….πριν αλέκτορα φωνήσαι….», στις 18.1.2024  ο δήμαρχος Λεβαδέων Δημήτρης Καραμάνης,   που είχε ζητήσει τη συνοδεία των βουλευτών ,του αντιπεριφερειάρχη , δημάρχων  και άλλων παραγόντων επισκέφθηκε τον υπουργό Δικαιοσύνης .

Το ότι προέτρεξε θεωρώ ότι ήταν μια εκδήλωση βουλιμικού δημοσιοδιοικητικού συγκεντρωτισμού , ότι διακατέχεται  από ένα σύνδρομο αφαιμαξιο-μανιας ζωτικών παραγωγικών πόρων άυλων και υλικών της Βοιωτικής Περιφερειακής Ενότητας, αν δεν δείχνει ως νεοφώτιστος  σύνδρομα ανασφάλειας  , παρορμητισμού και υπερφιαλο-συνης 

Σε απάντηση «actio reactio» ,ο δήμαρχος Θηβαίων Γ. Αναστασίου  την Τρίτη 23.1.2024  συνοδευόμενος  από παρόμοια σύνθεση παραγόντων , μεταβαίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για μια δια ζώσης  περιγραφή  

Ερχόμενος «δεύτερος»  ο Αναστασίου πιστώνεται με αυτοσυγκράτηση ,ψυχραιμία αλλά και αν χρειασθεί όπως τόνισε με ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Μου θυμίζει ρήση του αειμνήστου  Γεωργίου Παπανδρέου πρωθυπουργού το 1964 όταν απειλήθηκε ελληνοτουρκική σύρραξη:  «….. αν ανοίξουν τη θύρα της παραφροσύνης θα τους ακολουθήσομεν»

Συγκαταλέγεται  μάλιστα στα θετικά του ότι ο Αναστασίου ήταν μόνος που τόνισε ότι το σχέδιο συγχώνευσης  αποτελεί πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Δεν θα έγραφα το κείμενο αυτό αν δεν έβλεπα στο facebook της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδέων κας Αγγελικής Μπίνιου.

Ήταν παιδαριώδης και ανεπιχειρηματόλογητη  η ανάρτηση «….O temopa O mores….», σε σχέση με την μεστότητα των επιχειρημάτων που με κομψότητα έχει αναπτύξει η εκ  Θηβών αντίστοιχή της νομικός κα Σωτηρία Μανάρα

Φρονώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί συνολικά το σχέδιο συγχώνευσης  και ειδικά να εξαιρέσει τη Βοιωτία να εξαιρέσει τη Βοιωτία .

Αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα δεν ευνοεί την Βοιωτία και κυρίως τη Λιβαδειά   

 

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 -Επαμεινώνδου 71 Θήβα - theopapaio@gmail.com - http://kadmos35.blogspot.gr/-https://www.facebook.com/theodore.papaioannou                      20.1.2024

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου