Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αλήθεια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ΄23 στη Θήβα 60 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες

 «Γνώσεσθε την Αλήθειαν και η Αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάν. 8, 32).                     

               από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Ο Σταμάτης ο Χαλβατζής διακαώς επιθυμούσε να είναι υποψήφιος δήμαρχος.  

Είχε ηγηθεί αυτοδιοικητικών συνδυασμών το 2010 και το 2014  Το 2019 στις βουλευτικές εκλογές  είχε αξιόλογη παρουσία  , αφού  ήταν 3ος μετα την κυρία Πούλου τότε δήμαρχο Λεβαδέων που εκλέχτηκε βουλεύτρια  και τον τότε βουλευτή Νίκο Θηβαίο .

Αυτή τη φορά όμως οι πληροφορίες και  το ένστικτο μου έλεγαν ότι συνδυασμό δεν θα έκανε αν και είχε στη διάθεση του  άπλετο χρόνο ενάμιση έτους. 

Άραγε τα υποτιθέμενα  ευαίσθητα «ραντάρ» των τριών - τεσσάρων εμπειροτέρων μελών της ΝΕ Βοιωτίας δεν  συνέλαβαν αυτή την αδυναμία  ή ….μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένανε, ίσως, κάποιο θάμα! όπως έγραψε  ο Βάρναλης ;      Μήπως δεν φρόντισαν ποτέ όχι μόνο τοπικά  αλλά και οι ομόλογες  τους ανά τη χώρα τους να καλλιεργήσουν ουσιαστικές σχέσεις  αμφίδρομης πληροφόρησης με τα μέλη ;

Mήπως άφησαν σκοπίμως ή μη  σε «χειμέρια νάρκη» τα μέλη αυτά που προσήλθαν το Μάιο  του 2022  μόνο για να ψηφίσουν τον Τσίπρα ;    μήπως δεν τα εμπιστεύονταν; μήπως δεν τα γνώρισαν ποτέ, οπότε εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι και αυτά τους «γυρίσαν την πλάτη» στην κατάλληλη στιγμή.

Ξεκίνησε ποτέ    η περίφημη  « γείωση»  στην κοινωνία των πολιτών,  στους τοπικούς συλλόγους , στα επιμελητήρια , στα συνδικάτα, στη φοιτητική νεολαία, στην αυτοδιοίκηση ;    τους έδωσαν, τους ζήτησαν  και πήραν ποτέ  «τοπική πρώτη ύλη» για προβληματισμό και δράση;

Διερωτήθηκα πολλάκις πως η κατάσταση αυτή ξέφυγε  από τα αιλουροειδή αντανακλαστικά που αποδεδειγμένα διαθέτει η κυρία Πούλου;  

Ήταν λοιπόν προ πολλού προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα και απορώ γιατί ακόμη το ανώτερο υποτίθεται καθοδηγητικό όργανο στον νομό δεν ζήτησε συγγνώμη.

Στο Συνεδριακό 24.4.2023 ο Σταμάτης ενώπιον ευάριθμου ακροατήριου ανακοίνωσε  επίσημα την εκκίνηση ,αλλά παρότι  ανεπίσημα είχε ξεκινήσει περίπου πριν 1½ χρόνο , έδειξε ότι δεν είχε ομάδα .     Ο λόγος του παλιάς κοπής , χωρίς αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά  και πολιτικάντικος ,θύμιζε βλαχοδήμαρχο.    Πρόβαλε το «εγώ» στη θέση του «εμείς»     Αν και κάπως καθυστερημένα έπρεπε τότε να γίνει  αλλαγή του με ένα στέλεχος νεότερης γενιάς από τα  δυο ως τρία που υπήρχαν διαθέσιμα.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δέχθηκε το πρώτο θανάσιμο πλήγμα, αφού έλπιζε στον  ΣΥΡΙΖΑ που ποτέ δεν τον είχε  «πλησίστιο» ,πολύ δε περισσότερο μετα την συντριπτική του ήττα και τα επακόλουθα όπως τα περιγράφει  ο  Φρόυντ στο δοκίμιο του  «Πένθος και Μελαγχολία»

Παρασκευή 23.6.2023 το  βράδυ στο Μουσείο κατά την εκδήλωση της ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ενώπιον πολλών, έκανε στην κόρη μου  πρόταση   ένταξης της  στον  υπό δημιουργία συνδυασμό του . Ήταν ξέπνοα τα λόγια του σαν «επιθανάτιος ρόγχος» και εισέπραξε ευσχήμονα αρνητική απάντηση   Μετα δύο ημέρες την Κυριακή 25.6.2023 δέχθηκε την «χαριστική βολή»

Στις 13.7.2023 ανακοίνωσε την «ληξιαρχική πράξη θανάτου», κάτι που επι 18 ημέρες στην περιοχή    «…Ο κόσμος το 'χε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι…».   Δεν άξιζε στον Σταμάτη  τέτοια τύχη  .

Στις 19.7.2023 στη σύσκεψη που έγινε, επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο και αποφασίστηκε μια 3μελης επιτροπή να συναντήσει κάποιον/ ους από το ΠΑΣΟΚ.

 Μου θύμισε το σατιρικό σχόλιο που έγραψε η ΕΣΤΙΑ για τον αποτυχημένο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897:  «Οι Έλληνες αποφασίσαντες να διαβούν τον Αίμον,συνέστησαν επιτροπήν, Κόντον,  Μελάν και Κρέμον».

Απομένουν   λοιπόν τέσσερις  λύσεις:

1η  ο αναχωρητισμός ,κάτι σαν «ζώνη αγνότητας» .Θυμίζει το «..Η μικρά πλην έντιμος Ελλάς…»,αλλά και «αγρανάπαυση»

 2η  Με τη Θηβαϊκή έκδοση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποκλείεται κάθε συζήτηση  λόγω του αφόρητου σεκταρισμού και της υπεροψίας που την διακρίνει . Έχω προσωπική αντίληψη    3η η άτακτη διασπορά μελών " τήδε κακείσε 3.8.2023 "

4η Ένας θηβαϊκός αξιοπρεπής αυτοδιοικητικός «ιστορικός συμβιβασμός», με ολιγομελή στελεχιακή στήριξη  του σημερινού δήμαρχου Γιώργου Αναστασίου .

Το εισηγούμαι γιατί :  όταν  στις 7.11.2019 ήλθε στη Θήβα ο Τσίπρας  ,  μέσα στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου,   του πρόσφερε ένα τόμο της Ιστορίας των Θηβών και τον προσφώνησε με ένα λογύδριο που άφησε άριστες εντυπώσεις.   

Ο Κώστας Κολιγιάννης από την Ελλοπία διετέλεσε α΄ γραμματέας του (ΚΚΕ) στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου από το 1956 έως το 1972.    Όταν απεβίωσε στις 5 .9.1979 η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε  στο ναό της Αγίας Παρασκευής της Ελλοπίας παρόντος του Χαρίλαου Φλωράκη .  Επικήδειο απάγγειλε μεταξύ άλλων και ο Χρήστος Αναστάσιου τότε  κοινοτάρχης, αγρότης μεν αλλά γεννημένος ηγέτης. Μετα το πέρας ο Χαρίλαος Φλωράκης τον ασπάστηκε και δήλωσε  ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν το ΚΚΕ τις  ισχυρές δυνάμεις που διαθέτει θα τις παρατάξει στο πλευρό σου αν και καταχωρείσαι  στη ΝΔ

Στις αίθουσες των δικαστηρίων ο Αναστασίου ήταν αξιοπρεπής και ενήμερος μαχόμενος δικηγόρος τόσο ο ίδιος ,όσο και η σύζυγος του  η Αφροδίτη που  συνεχίζει ανελλιπώς. Είναι αδελφή του δικηγόρου και φέρελπι υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές Χάρη Παπαχαραλάμπους

Πρόσφατα ως δήμαρχος   πέταξε  πολλά «βαρίδια» από πάνω του και είπε ΟΧΙ στην  εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων  σε εξωαυτοδιοικητικούς αδιαφανείς μηχανισμούς.     Πριν 15 ημέρες ζήτησε και μίλησε με την Χαρίκλεια την κόρη μου . Η συζήτηση απλώθηκε σε  πολλά επίπεδα .   Όχι μόνο έδειξε προχωρημένες ιδέες αλλά και ζήτησε να ακούσει απόψεις .  Στα θετικά του προσμετρώ  την επίσκεψη αυτού και της συζύγου του στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ ,  ενώ ο Σταμάτης μόνο κατά την κεντρική προεκλογική εκδήλωση με τα νώτα του στραμμένα  προς τον «Ζήθο» ….ίστατο εκ του μακρόθεν…

Πρόσφατα ο  υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων  ο Κώστας Ζαχαριάδης  έγραψε στο https://left.gr/news/k-zahariadis-o-neos-proedros-prepei-na-mporei-na-enosei-na-empneysei-kai-na-kerdisei   ότι:   …..Τα χρίσματα με την μορφή περασμένων δεκαετιών έχουν ξεπεραστεί. Δεν υπάρχουν σκληρές κομματικές υποψηφιότητες που να έχουν πιθανότητα να κερδίσουν, από κανέναν χώρο.   Ακόμα και οι γαλάζιοι συνδυασμοί που κέρδισαν το 2019 στο εσωτερικό τους έχουν είτε μια κοινωνική ή μια πολιτική πολυσυλλεκτικότητα, δείτε τους με προσοχή.    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές. Τα πρόσωπα και τα προγράμματα παίζουν απολύτως καθοριστικό ρόλο.     Νομίζω ότι τα χρίσματα θα τα δώσουν οι πολίτες με βάση το πρόγραμμα και τη φερεγγυότητα των προσώπων.    Αυτό αφορά κυρίως τους μικρούς και τους μεσαίους δήμους της χώρας……

Με μικρές αλλαγές προσυπογράφω…….                                              3.8.2023                                            

 

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  - http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου