Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

«…παρα ταύτα….» το διακύβευμα της 25ης Ιουνίου παραμένει ενεργό

 «Κρυφή ατζέντα»  Ν.Δ  ή  σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για ευημερούσα δίκαιη κοινωνία ; Μητσοτάκης ή Τσίπρας ; Προφανής ο λόγος αποφυγής του debate που είχε δεχθεί  ο κ. Μητσοτάκης

 από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ .Παπαϊωάννου

Η τρέχουσα  προεκλογική περίοδος, με την ενισχυμένη αναλογική έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτά του Μαΐου

Με κέντρο βάρους τα προγράμματα ιδιαίτερα των δυο  κόμματων  που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλάξαν ριζικά προτεραιότητες  και στόχοι .

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην ανάδειξη της δικής του εναλλακτικής πρότασης εξουσίας  και  ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κόμμα εξουσίας

Στην προσεχή  εκλογική αναμέτρηση κατατέθηκαν  δύο μόνο σχέδια διακυβέρνησης, που εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους.

Το της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στην αποψίλωση του κοινωνικού κράτους και στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, των ολιγαρχών, της πλουτοκρατίας.

Του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το πρόγραμμα είναι  ρεαλιστικό, φιλολαϊκό, κοστολογημένο , εφαρμόσιμο, με διαυγείς προτάσεις και  απευθύνεται  στην κοινωνική πλειοψηφία  (λαϊκά στρώματα, μισθωτούς , συνταξιούχους, μικρομεσαίες  επιχειρήσεις, αγρότες, νεολαία)

Όσοι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές της 25ης  Ιουνίου ψηφίσουν ΝΔ ενισχύουν το ηγεμονισμό  του κ. Μητσοτάκη.   

Δίνουν «λευκή επιταγή» στο μη κοστολογημένο πρόγραμμα του που η «κρυφή του ατζέντα» περιέχει αντιλαϊκές πολιτικές , για να τις υλοποιήσει ως ηγεμόνας μέχρι κεραίας εργαλειοποιώντας   την κινδυνολογία ,  τον φόβο και τα ψεύδη των ΜΜΕ.

Μισθοί και συντάξεις καταψύχονται .  Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, εκποιούνται  στην οικονομική ολιγαρχία.

Οι δηλώσεις του βουλευτή Εύβοιας διάσημου   καθηγητή  Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Σπύρου Πνευματικού για διαλογή καρκινοπαθών   είναι η αψευδής απόδειξη. Η ζωή των  έχει μηδαμινή αξία μπροστά στο κόστος. Είναι επιτομή της «νεκροπολιτικής», όρου δανεικού από τον Ασίλε Μπεμπε , προέκτασης της βιοπολιτικής των φιλοσόφων  Μισέλ Φουκό  (1)  και του Τζόρτζιο Αγκαμπέν (2)

Το πρόγραμμα - σύνοψη του οποίου παρουσιάζεται παρακάτω - έχει σαν αρχή τη δικαιοσύνη παντού: Στην Οικονομία ,τους Θεσμούς, την Παιδεία, την Υγεία ,την καθημερινότητα, το κράτος και  τη σχέση του με τον πολίτη. Υποστασιοποιεί στον παρόν  και στα όρια του  εφικτού - με τάση διεύρυνσής του -  το κοινωνικό κράτος ,την προστασία  των δημοσίων αγαθών ,την ασφάλεια του πολίτη , την φροντίδα  για τους ευάλωτους, τη στήριξη της νέας γενιάς, και του Πολιτισμού. Και απαντά  στην ασυδοσία του πλούτου, που ακρωτηριάζει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Σε γενικές γραμμές  λοιπόν:

 Ανασυγκροτείται το παραγωγικό μοντέλο με σκοπό μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.      Εγκαθιδρύεται δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.      Ανακτάται ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ.   Περιέρχονται στον δημόσιο έλεγχο οι φορείς διαχείρισης του νερού .   Χρηματοδοτούνται από το   Ταμείο Ανάκαμψης αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Ενεργειακές Κοινότητες.   Ενισχύεται  το εισόδημα και   θωρακίζεται η  αγοραστική δύναμη.       Αυξάνεται  ο κατώτερος μισθός στα 880 ευρώ.   Ξεπαγώνουν  οι  τριετίες .    Αυξάνονται οι μισθοί  του δημόσιου 10%    Θεσπίζεται  μηχανισμός ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.  Επαναφέρεται  η 13η  σύνταξη .    Καταβάλλονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.     Νομοθετείται το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη.  Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος.      Αντιμετωπίζεται   άμεσα  και αποτελεσματικά η ακρίβεια.    Μειώνεται  ο Φ.Π.Α στα τρόφιμα στο 6% , 0% στα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα ,παιδικές τροφές ,ψωμί)  και ο ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή της ΕΕ.    Καταργείται  η καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Θεσπίζεται πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και ανώτατος συντελεστής κέρδους 5% στην ενέργεια.   Φορολογούνται άμεσα τα συσσωρευμένα υπερκέρδη ενεργειακών εταιρειών και διυλιστηρίων .   Εξοικονομούνται  έτσι 5,5 δις για κοινωνική ευημερία     Καταργούνται οι αντεργατικοί  νόμοι Χατζηδάκη .      Επανέρχονται   οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.   Ανασυγκροτείται εκ βάθρων ο  ΣΕΠΕ.    Κατοχυρώνονται  η συνδικαλιστική λειτουργία και το δικαίωμα στην απεργία.    Αποκαθίσταται ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Σύστηματος Υγείας .    Ακυρώνονται οι  Νόμοι  που διέπουν  την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας  και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.     Προσλαμβάνονται   σε βάθος τετραετίας 15.000 γιατροί με εισαγωγικός μισθό 2.000.

Διορίζονται μόνιμοι εκπαιδευτικοί  στο 80% των θέσεων που σήμερα καλύπτονται με αναπληρωτές.    Διπλασιάζεται  σε βάθος τετραετίας η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.    Καταργείται η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Συγκλίνουν σε βάθος τετραετίας οι δημόσιες δαπάνες για Παιδεία    Αποδίδεται σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας. Εξασφαλίζεται  η δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.   Αυξάνεται   κατά 20% το επίδομα αναπηρίας.     Διπλασιάζεται το επίδομα ενοικίου.    Αναστέλλονται μέχρι νομοθετική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ     Αντικαθίσταται ο πτωχευτικός Νόμος της ΝΔ     Ρυθμίζεται το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

«Απάντηση» στο πρόγραμμα  επιχείρησε να δώσει με βαρύγδουπο και περισπούδαστο  ύφος ο Σκέρτσος και οι συν αυτώ  κραδαίνοντας ένα «κουρελόχαρτο».  Βγήκε  δήθεν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το κοστολογούσε  ως «θηριώδες»  Η κυρία Τσαπανιδου  το χαρακτήρισε  ως ψευδεπίγραφο  και κατάπτυστο, που  κατέρρευσε  με πάταγο μόλις ο κ. Βορίδης «τράβηξε το αφτί» του Σκέρτσου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιμένει ότι Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν έχει κοστολογηθεί συνεπώς είναι κοπτοραπτική  προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα προς όλες τις πλευρές. Στη διακαναλική συνέντευξη (18.6)   ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχουν οι προεκλογικές της δεσμεύσεις για προσλήψεις στην Υγεία, αυξήσεις  μισθών κλπ τονίζοντας  ότι πρόκειται για απατηλές υποσχέσεις. Χθες (20.6)  ο κ. Σκυλακάκης παραδέχτηκε ότι στο πρόγραμμα σταθερότητας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις Βρυξέλλες, δεν περιλαμβάνονται προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη.  Δεδομένου, ότι η ομολογία έγινε πολλές φορές μετά από διαδοχικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί το γλωσσικό ολίσθημα.

 Ο κ. Μητσοτάκης   δεν μπορεί  «να κρατάει  σε μια μασχάλη όλα τα καρπούζια» Να το πούμε και εκκλησιαστικοπρεπώς ;  «Οὐδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν· ἤ γάρ τόν ἕνα μισήσει καί τόν ἕτερον ἀγαπήσει, ἤ ἑνός ἀνθέξεται καί τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καί μαμωνᾷ». Το απόσπασμα  βρίσκεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (στ΄24)  και σημαίνει: «Ουδείς μπορεί να εργάζεται συγχρόνως για δύο αφέντες· διότι ή θα μισήσει τον έναν και θ’ αγαπήσει τον άλλον· ή θα προσκολληθεί στον έναν και θα καταφρονήσει τον άλλον. Δεν μπορείτε να είστε δούλοι και του Θεού και του μαμωνά» Προφανής ο λόγος που αποδευγεο

 

 (1) Κυκλοφορεί το βιβλίο του « Γέννηση της βιοπολιτικής»  (2) Κυκλοφορεί το βιβλίο του « Homo sacer, κυρίαρχη εξουσία και γυμνή ζωή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου