Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Να τιμηθεί, να προβληθεί και να αξιοποιηθεί δεόντως ο Ευαγγελιστής Λουκάς

 

  Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια δημοτική σύμβουλος  με τον  «ο Δήμος των Πολιτών».

Ο ευαγγελιστής Λουκάς - ένας εκ των τεσσάρων ευαγγελιστών - υπήρξε  πολυσχιδής προσωπικότητα ,αφού πέρα από συγγραφέας Ευαγγελίων ήταν γιατρός συνάμα και ζωγράφος.

Μαρτύρησε στη Θήβα , οπου και κατασκευάστηκε η υπάρχουσα λάρνακα υποδοχής και εναπόθεσης του σκηνώματος του που βρίσκεται στο ομώνυμο ναό

Αυτός βρίσκεται μέσα στο στον χώρο του παλιό νεκροταφείο εκ του  οποίου έγινε ολική εκταφή και μεταφορά στο νέο. Τα ελάχιστα  αγάλματα  που παρέμειναν,  αποτελούν έργα τέχνης και αποτυπώνεται μέρος της  ιστορικής διαδρομής της πόλης  μεταξύ των αιώνων  18ου και 19ου . Δεν θα αναφέρω την διαχρονική πορεία του λειψάνου του Ευαγγελιστή ,αλλά μόνο το ότι κατέληξε στην   Padova (Πάδοβα)  πόλη της βόρειας  Ιταλίας κοντά στη Βενετία. Τοποθετήθηκε έκτοτε στην εκκλησία Santa Justina στο κέντρο της πόλης

Ο  σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  & Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος που πριν διετέλεσε μητροπολίτης Θηβών & Λεβαδείας ,  συνέλαβε την έξοχη  ιδέα  να διαβιβάσει  γραπτό αίτημα προς τον επίσκοπο της Πάδοβα ώστε να επιστραφεί στη Θήβα  το λείψανο .    Σε απάντηση ο τότε  επίσκοπος της Πάδοβα προσέφερε στον κ.κ Ιερώνυμο ένα πλευρό από το λείψανο του ευαγγελιστή (Βικιπαίδεια)

Εξ αυτού η Βοιωτική Εκκλησία  την 17η   Σεπτ 2000 εορτάζει  την επανακομιδή του μέρους του λειψάνου του  και  η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία την 18η  Οκτωβρίου.    Θεωρείται επίσης άγιος από την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και άλλες Προτεσταντικές εκκλησίες.

Μετα 23 χρόνια ήλθε η ώρα να προσπαθήσουμε Ένας άλλος Ευαγγελιστής ο Ματθαίος μας λέγει :  « Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, ζητείτε, και ευρήσετε, κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν. Πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται.» (Ματθ. 7, 7-8 )

Ως Δήμος με τη βοήθεια του μακαριότατου μπορούμε να αναλάβουμε  κάποιες δράσεις :

1η     Να ζητήσουμε στον τίτλο του  Νοσοκομείου  να προστεθεί «Ευαγγελιστής Λουκάς» ,αφού ήταν γιατρός   Άλλα νοσοκομεία τον έχουν συμπεριλάβει ,ακόμη και στη Λευκωσία.

Μη ξεχνάμε ότι στην  Πάτρα - πριν γίνει το Πανεπιστημιακό -  το πρώτο Νοσοκομείο ονομάστηκε «Άγιος Ανδρέας»

Ο Άγιος Ανδρέας, στον σταυρό σε σχήμα Χ, αποτελεί το έμβλημα του  Πανεπιστήμιου Πατρών .

Στην Πάτρα υπάρχει οδός Αγίου Ανδρέου . Εδώ δεν είδα  οδό Ευαγγελιστή Λουκά ενώ υπάρχουν οδοί με ονόματα αγίων ,αλλά αν όντως δεν υπάρχει να μπει αμέσως

2η Επειδή ο ευαγγελιστής αγιογραφούσε, να καθιερώσουμε ετήσια έκθεση αγιογραφίας . Δεν θα παραλείψω να σημειώσω  ότι η εικόνα «Μεγάλη Παναγία», στον ναό του Αγίου Δημητρίου Θηβών  είναι έργο του.

3η  Να αδελφοποιηθούν η Θήβα με την Πάδοβα , υλοποιώντας την λεγόμενη εσχάτως διπλωματία των πόλεων , οργανώνοντας  εκδηλώσεις πολιτισμού και όχι μόνο. 

4η  Να οργανώσουμε επιστημονικό συνέδριο υπό την αιγίδα του μακαριοτάτου, που θα αναπληρώνεται από τον αεικίνητο και ωκύποδα μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιο . Την επιτροπή συνεδρίου να απαρτίζουν  αρχιερείς και καθηγητές του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ Εισηγητές επίσης να είναι αρχιερείς και καθηγητές των δυο ημεδαπών Πανεπιστημιακών Σχολών  

Προσκεκλημένος ο παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος. Θεωρώ ότι μετα από τέτοια διαδικασία  με προσθαφαιρέσεις θα «ωριμάσει» το αίτημα της επανακομιδής του λειψάνου…..

 Αν αποτύχουμε, δεν αποκλείω την απογοήτευση κάποιων. Σίγουρα όμως θα είμαστε χαμένοι , αν δεν προσπαθήσουμε…….  

Εν κατακλείδι τιμώντας, προβάλλοντας  και αξιοποιώντας δεόντως τον Ευαγγελιστή Λουκά έχουμε άλλο ένα «όπλο» στη «φαρέτρα» της διεκδίκησης της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης»                        

                          έγραψα     25.9.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου