Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για τον ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

από την Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια δημοτική σύμβουλο  με τον συνδυασμό «ο Δήμος των Πολιτών».

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Γαλουχημένη  σε  οικογενειακό  περιβάλλον που στην αυτοδιοίκηση «άνοιξε δρόμους»,  κληρονόμησα  την «διαστροφή» της ολοκληρωμένης κατάθεσης αυτού ΄του κειμένου με «δέσμη» προτάσεων ν που έγραψα στον ελεύθερο χρόνο

Ξέρω  ότι είναι μακροσκελές  με οραματικούς και  υψιπετείς στόχους ,που ξεπερνούν όχι μόνο τα χωρικά αλλά ίσως  και τα χρονικά πλαίσια παρα την 5ετια που ανοίγεται μπροστά μας .  Σ’  την πορεία  μας οδηγούν  τα λόγια του  Άγιου Φραγκίσκος  της Ασίζης  «Ξεκίνησε να κάνεις το απαραίτητο, μετα το δυνατό και, ξαφνικά θα ανακαλύψεις ότι κάνεις το αδύνατο»  

του  Νίκο Καζαντζάκη  «Θα κάνουμε αρχή από τα μικρά  τα εύκολα  Σιγά σιγά  θα καταπειστούμε με τα μεγάλα . Κι ύστερα , άμα τελέψουμε  με τα μεγάλα, θα καταπιαστούμε με τ ΄ αδύνατα»

 « Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά» μας λέει ο ίδιος     και συμπληρώνει  «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα»                                                             Με αυτές ακριβώς την προτροπές  πιστεύω ότι   πορεύεται  προς τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου σύσσωμος     «ο Δήμος των Πολιτών». με επικεφαλής τον Γιώργο Αναστασίου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

◦ Δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, με ουσιαστική διαβούλευση και διάλογο, ώστε να καταστεί και πάλι το κέντρο λήψης των αποφάσεων.

◦ Διαπαραταξιακή εκπροσώπηση και συμμετοχή των κοινωνικών φορέων του τόπου στα όργανα και τις επιτροπές.

◦ Εφαρμογή νέου οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας που θα ανταποκρίνεται στις νέες αρμοδιότητες και τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου.

◦ Διαφάνεια στη λειτουργία των υπηρεσιών, με αξιοκρατία, σύγχρονη οργάνωση και συνεχή επιμόρφωση, για την καλύτερη δυνατή προσφορά στην κοινωνία και τον Πολίτη.

◦ Ενεργοποίηση του θεσμού των τοπικών δημοψηφισμάτων, ως συμβουλευτικό εργαλείο της διοίκησης.

◦ Εισαγωγή Συστημάτων Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence Tools) και Ανοικτών Δεδομένων στη Διακυβέρνηση.

◦ Δημοτικό Ψηφιακό Παρατηρητήριο εμπλουτισμένο με δημογραφικά στοιχεία και με δείκτες μέτρησης απόδοσης, για τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων από δράσεις κι ενέργειες.

◦ Κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ανακοινώσεων και διαφημίσεων.

◦ Συντήρηση, εξέλιξη, αξιοποίηση υποδομών και δικτύων καθώς και αναβάθμιση των λογισμικών και του εξοπλισμού.

◦ Έξυπνες Στάσεις, έξυπνα σημεία και συστήματα πληροφόρησης των Δημοτών και των επισκεπτών (δρομολόγια, αξιοθέατα, εκδηλώσεις, χώροι αναψυχής, καιρικές συνθήκες),με δυνατότητες Wi Fi και φόρτισης για κινητές συσκευές και μικρά ηλεκτρικά οχήματα.

◦ Κεντρική διαδικτυακή Πύλη Δημοτών, για την ενιαία επικοινωνία και πληροφόρηση των πολιτών από ένα και μοναδικό σημείο.

◦ Ψηφιακή κάρτα Δημότη, για την αμφίδρομη και γρήγορη σύνδεση με τον Δήμο.

◦ Αναγνώριση και παρακολούθηση μέσω ψηφιακού συστήματος των οχημάτων του Δήμου, για εξοικονόμηση πόρων και άμεση επέμβαση σε περίπτωση βλαβών.

◦ Ψηφιοποίηση του αρχείου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, με ενσωμάτωση όλων των οικοδομικών αδειών που βρίσκονται στο αρχείο του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων  (ΤΑΣ)  Νέας Φιλαδέλφειας κάποια λίγα ακόμα στην Λιβαδειά.

◦ Χάρτη Έργων, σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο πολίτης να έχει πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξή τους και τα προβλήματα.

◦ Έξυπνους Υδρομετρητές για συνεχή καταγραφή καταναλώσεων και βλαβών.

◦ Ίδρυση και στελέχωση γραφείου άμεσης διασύνδεσης με την ΕΕ, για αναζήτηση και διασφάλιση απευθείας χρηματοδοτήσεων.

Ανασχεδιασμός του δημοτικού site που να περιέχει όλες τις πληροφορίες αναλυτικά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες , για τις διαδικασίες και τα απαιτούμενα έγγραφα για αδειοδότηση επιχειρήσεων η καταστημάτων ώστε να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή κάποιος να αντλήσει ασφαλή ενημέρωση, την ιστορία της πόλης και της περιοχής, τα αξιοθέατα. Σημαντικό είναι επίσης ότι πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται και να ανανεώνεται.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ & ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

◦ Ενίσχυση των δημοκρατικών και των συμμετοχικών διαδικασιών με συγκρότηση συμβουλίου εφήβων και νεολαίας.   Εκεί, οι νέοι θα ανταλλάσσουν ιδέες, απόψεις και θα διαμορφώνουν τις δικές τους προτάσεις για την πόλη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

◦ Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου, με δωρεάν πρόσβαση και επέκταση του ασύρματου δικτύου σε όλο το εύρος της πόλης.

◦ Εγκατάσταση έξυπνου αστικού εξοπλισμού (καθιστικά με Wi-Fi).

◦ Διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, για τη συνεχή επιμόρφωση και την ευαισθητοποίηση των νέων.

◦ Διοργάνωση δράσεων πολιτισμικού, καλλιτεχνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα (εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, θέατρο, μουσική, χορός, εθελοντισμός).

◦ Καθιέρωση ετήσιου μαθητικού συνεδρίου πρόληψης από το κάπνισμα, το άτμισμα και από άλλες εξαρτήσεις, που με ενημερωτικές και βιωματικές δράσεις θα καλλιεργείται ευρύτερη κουλτούρα κατά κάθε είδους εξαρτήσεων και εθισμού.

◦ Στενή συνεργασία με ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Πανεπιστήμια, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

◦ Δημιουργία ζωτικών χώρων για τους νέους στις γειτονιές της πόλης

Καταγραφή στεγαστικών αναγκών στον Δήμο και διερεύνηση βιώσιμων μοντέλων για εξασφάλιση κοινωνικής προσιτής κατοικίας.

◦ Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού αποκλεισμού (Υπουργείο εργασίας, URBACT,DOOF).

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΙΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

◦ Προστασία της Οικογένειας και του Παιδιού, με ίδρυση και λειτουργία νέων παιδικών σταθμών, παιδικών σταθμών συμπερίληψης και συνύπαρξης παιδιών με αναπηρία, νέων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Σχολής Γονέων, παιδικών κατασκηνώσεων.

◦ Προώθηση και ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων ανέγερσης νέων παιδικών σταθμών σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες και αναβάθμισης των υφιστάμενων .

◦ Αξιοποίηση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θηβών για την προώθηση της απασχόλησης καθώς και την απασχόληση ανέργων με υψηλά προσόντα.

◦ Ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

◦ Δημιουργία κοινωνικών φροντιστηρίων στην πόλη και τα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα.

◦ Προγράμματα ψηφιακού εγγραμματισμού ηλικιωμένων, γυναικών και ευπαθών ομάδων

(πρόσφυγες, Ρομά).

◦ Δίκτυο διαδρομών ασφαλούς μετακίνησης εφήβων και γυναικών κατά τις βραδινές ώρες (φωτισμός ,επίβλεψη).

◦ Στήριξη με παιδαγωγούς της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στις παιδικές χαρές και τα πάρκα αναψυχής του Δήμου.

◦ Εκπόνηση σχεδίων πρόβλεψης και ανταπόκρισης σε έκτακτες ανάγκες, φυσικές καταστροφές και υγειονομικές απειλές.

◦ Διεκδίκηση από το κράτος όλων των εγκαταλελειμμένων «ορφανών» αστικών ακινήτων, για αξιοποίηση και άσκηση στεγαστικής κοινωνικής πολιτικής.

◦ Συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών (οργανώσεις και κινήματα), για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος. ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

◦ Ενίσχυση δράσεων Μαζικού Αθλητισμού.

◦ Ορθολογική διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

◦ Δημιουργία υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων φυσικής δραστηριότητας.

◦ Ισόρροπη ανάπτυξη αθλημάτων και αποκέντρωση αθλητικών δραστηριοτήτων σε Δημοτικές Ενότητες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις υποδομές κάθε περιοχής.

◦ Κατασκευή πάρκων με (μονόζυγα, δίζυγα κ.α.) για την ανάδειξη της αξίας της άθλησης στους νέους και στους ενήλικες.

◦ Ολοκλήρωση των προγραμματισμένων από τη παρούσα Δημοτική Αρχή του σύγχρονου αθλητικού  κέντρου στα Βάγια.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

◦ Στήριξη των υπαρχουσών κοινωνικών δομών στον Δήμο:  κατάστημα αλληλεγγύης, Δημοτικά ιατρεία και φαρμακείο, ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, υπνωτήριο αστέγων. Δημιουργία στέγης κακοποιημένου παιδιού.

◦ Στήριξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (πολύτεκνοι, ΑμεΑ), με απαλλαγή δημοτικών τελών και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη φυσικής παρουσίας στις κεντρικές υπηρεσίες.

◦ Στήριξη των πολυτέκνων με συγκεκριμένες δράσεις, σε στενή συνεργασία με τα συλλογικά τους όργανα.

◦ Προστασία των Ηλικιωμένων με λειτουργία νέων ΚΗΦΗ

◦ Δράσεις για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

◦ Συνέχιση των προγραμμάτων: «Βοήθεια στο Σπίτι» και ΚΗΦΗ.

◦ Δημιουργία και λειτουργία του προγράμματος «Ιατρική Βοήθεια στο Σπίτι».

◦ Διαμόρφωση δρόμων, πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, ώστε να επιτρέπεται και να διευκολύνεται η φυσική δραστηριότητα και η άθληση των κατοίκων.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

◦ Αξιοποίηση του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την απασχόληση ευπαθών ομάδων (επαγγελματική κατάρτιση, αναβάθμιση προσόντων και δεξιοτήτων).

◦ Οργάνωση επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων ατόμων ΑμεΑ (καλλιέργεια λουλουδιών, κατασκευή παιχνιδιών).

◦ Λειτουργία δομών εκπαίδευσης και υποστήριξης των οικογενειών ΑμεΑ.

◦ Δημιουργία και λειτουργία δομών φιλοξενίας ατόμων ΑμεΑ, τα οποία δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τις οικογένειές τους.

◦ Δημιουργία παιδικών χαρών ΑμεΑ .

◦ Συνεργασία ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ και λοιπών κοινωνικών δομών Δήμου με επιχειρήσεις για αξιοποίηση των ατόμων των κοινωνικών δομών.

◦ Δημιουργία δομών υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων με άνοια.

◦ Λειτουργία δομών εκπαίδευσης και υποστήριξης φροντιστών ατόμων με άνοια.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

◦ Δημιουργία και λειτουργία δομών εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες πρόσφυγες.

◦ Συνεργασία με Πανεπιστήμια, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για εκπόνηση προγραμμάτων ενσωμάτωσης των προσφύγων, με συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, επετείους και εορτασμούς, ώστε να γίνουν κοινωνοί και αποδέκτες της Ελληνικής κουλτούρας.

◦ Προγράμματα κοινωνικής ιατρικής για τους πληθυσμούς των καταυλισμών (πρόσφυγες, Ρομά).

◦ Παρεμβάσεις σε κτίσματα που αποτελούν πηγή κινδύνου για τη δημόσια υγεία (μυοκτονίες,

απεντομώσεις).

 ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ & ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

◦ Διασύνδεση των δομών του Δήμου (KAΠΗ, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ κ.α.) με Πανεπιστήμια και το Νοσοκομείο, για ολοκληρωμένη προσέγγιση των προβλημάτων υγείας των κατοίκων και ανάπτυξη ιατρικο-κοινωνικού μοντέλου.

◦ Συνεργασία ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ ΑμεΑ, δομών υποστήριξης και φιλοξενίας ατόμων με άνοια με τα τμήματα: Λογοθεραπείας, Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής, Παιδαγωγικό, Ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου.

◦ Προγράμματα εθελοντικής φροντίδας μέσω «υιοθέτησης» ηλικιωμένων από φοιτητές και

Νέους.

◦ Συνεργασία με τις δομές  της εκπαίδευσης, για διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και εκδηλώσεων για τα προβλήματα των ΑμεΑ, την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

◦ Συνεργασία με  Πανεπιστήμια, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλους, για διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης του κοινού σε φλέγοντα ζητήματα (σχέση φυσικού περιβάλλοντος και υγείας, αντιμετώπιση του ρατσισμού).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ& ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Στα πλαίσια της σταδιακής μετατροπής των Θηβών σε «πράσινη», βιώσιμη πόλη, οι παρακάτω προτάσεις μας έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της σχέσης φυσικού και αστικού τοπίου και την καθημερινή ποιοτική διαβίωση σε κλίμακα γειτονιάς.

Τόνωση της περιφέρειας της πόλης και τη διάχυση σημείων ενδιαφέροντος εκτός κέντρου, με:

◦ Εκπόνηση Χωρικού Σχεδίου, το οποίο θα καθορίσει αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά την εξέλιξη της πόλης για τα επόμενα χρόνια.

◦ Επικαιροποίηση -προώθηση όλων των παλιών πολεοδομήσεων  και των αναγκαίων νέων οικιστικών επεκτάσεων, επικαιροποίηση των ΣΧΟΟΑΠ αφού παρήλθε 5ετια και εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ Βαγίων που δεν ξεκίνησε

◦ Επίλυση του προβλήματος της  πράξης εφαρμογής της συνοικίας «Πίνδαρος»

◦ Εκπόνηση Ολιστικού Σχεδίου Αντιπλημμυρικής Προστασίας με διαδραστικό  χάρτη  πλημμυρών

◦ Επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της μικροζωνικής μελέτης  για αντισεισμική προστασία

◦ Δημιουργία ψηφιακού εργαλείου «Πολεοδομικά Δεδομένα Δήμου Θηβαίων » (GIS).

◦ Περιφερειακά parking στα πλαίσια των δεδομένων του ΣΒΑΚ και της κλιματικής ουδετερότητας, για βελτίωση της κυκλοφορίας και μείωση των ρύπων στο κέντρο.

◦ Δημιουργία μικρών αστικών πυρήνων σε οικιστικές περιοχές (mini superblocks), όπου στοχευμένες  πεζοδρομήσεις, φυτεύσεις και αστικός εξοπλισμός, οργανώνουν συνοικίες, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της γειτονιάς και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

◦ Κίνητρα για μικτές χρήσεις (εγκατάσταση κατοικίας για νέους, μικρών επιχειρήσεων), ως τόνωση σε περιοχές που δεν υπάρχει διασπορά χρήσεων.

◦ Ανάπλαση και ανάδειξη χώρων συνδεδεμένων με την ιστορία και την μυθολογία της πόλης

◦ Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων λαμβάνοντας υπόψη  και τις προτάσεις της από την μεταπτυχιακή διπλωματική μελέτη  π.χ της πολιτικού μηχανικού του Δήμου Θηβαίων κυρίας Σωτήριας Κάστιζα λόγω εμπειρίας της

◦ Ανάδειξη των βασικών εισόδων στην πόλη από τους εθνικούς οδικούς άξονες, ως μοχλό ανάπτυξης περιαστικών περιοχών και ως αναβάθμιση του τουριστικού χωρικού προϊόντος (φυτεύσεις, χώροι στάσης - info points κλπ.).

◦ «Οικειοποίηση» του δημόσιου χώρου ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες παραδοσιακής γειτονιάς από άποψη κοινωνικοποίησης, ασφάλειας και κινητικότητας.

◦ Άμεση αναλυτική καταγραφή, συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών στο δημόσιο χώρο (πράσινο, παιδικές χαρές, αστικός εξοπλισμός, υπαίθριος αθλητισμός).

Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της καθημερινότητας, στη συμφιλίωση με το κλίμα, στο δημόσιο χώρο που ανήκει στους δημότες, με:

◦ Εμπλουτισμό αστικής φύτευσης, όπου το επιτρέπουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της περιοχής (δέντρα και χαμηλή φύτευση στις γειτονιές), για βελτίωση μικροκλίματος της γειτονιάς.

◦ Πρωτογενή διαχείριση όμβριων για άρδευση πράσινων αστικών σημείων (εξέλιξη συνοικιακών κοινόχρηστων χώρων με τη λογική του πάρκου - πλατείας και τοπική συλλογή  - χρήση του βρόχινου νερού για εξοικονόμηση πόρων).

◦ «Οικειοποίηση» δημόσιων χώρων  από συλλογικότητες, με σκοπό την ενεργή συμμετοχή και την προστασία της δημόσιας ιδιοκτησίας (εκδηλώσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων).

◦ Δημιουργία δικτύου σημείων ενδιαφέροντος για παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους, ΑμεΑ, σε

πεζόδρομους, πλατείες, πάρκα, με τις αντίστοιχες προβλέψεις για τις ανάγκες τους (υλικά, πρόσβαση, φωτισμός, φορτιστές, παιχνίδι, ασφάλεια).

◦ Σχεδιασμός θεματικών χώρων για παιδιά με έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων (μικρή κλίμακα παρεμβάσεων, ευρεία διασπορά σε γειτονιές, αναβάθμιση καθημερινότητας οικογενειών)

Παρέμβαση στο τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα  του αγωγού αποχέτευσης λυμάτων  προς την πλευρά του δρόμου στην βορινή είσοδο των Βαγίων για να εκλείψει η άκρως αντιαισθητική και απαράδεκτη  πρώτη εικόνα και εντύπωση  , με πρόταση που θα μας δώσει αρχιτέκτονας τοπίου

◦ Αποβλέπουμε στη συνειδητοποιημένη συμβίωση των δημοτών με το λιμναίο οικοσύστημα, ( Υλίκης & Παραλίμνης)με όρους υγιούς αλληλεπίδρασης.

◦ Μεταφορά μετασχηματιστών από τις κεντρικές πλατείες Βαγίων & Πλαταιων και άλλων ΤΚ ,τώρα μάλιστα που η ΔΕΗ έχει θηριώδη κέρδη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ & ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στοχεύουμε στη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής ωφέλειας και στην ανάδειξη ουσιαστικότερων παραμέτρων στις αποφάσεις του Δήμου, με:

 ◦ Θεσμοθέτηση Συμμετοχικών διαδικασιών για τη διαμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος.

◦ Πιλοτική μεταφορά κάποιας δημοτικής υπηρεσίας αρχίζοντας από σε κάποιο δημοτικό κατάστημα  ΔΕ ώστε να αποσυμφορηθεί  το υπάρχον ,να αξιοποιηθούν κτιριακοί όγκοι και να «ζωντανέψουν» οι  ΔΕ

◦ Για τη  «ζωντάνια» των τοπικών κοινωνιών  προτείνω μια συνεδρίαση του ΔΣ το μήνα να γίνεται σε μια από τις έδρες των ΔΕ  (Βάγια-Δομβραινα-Καπαρέλλι)

◦ Σταδιακή εφαρμογή  του συμμετοχικού προϋπολογισμού με την  ενεργοποίηση του  σε όλη την έκταση του καλλικρατικου δήμου

◦ Συνεργασίες σε τακτική βάση με τα Πανεπιστήμια. Αξιοποίηση διπλωματικών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατρίβων  νέων επιστημόνων  περιοχής Θηβών Επικοινωνία με πανεπιστημιακές σχολές για ανάθεση μελετών σε τελειόφοιτους /ες νέους /ες  θηβαίους/ες  επιστήμονες για εκπόνηση μελετών σχετικών με τη Θήβα.

ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ:ΠΕΖΟΣ & ΜΜΜ

Εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με προτεραιότητα τον πεζό, το ποδήλατο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

◦ Δημιουργία parking πέριξ του αστικού ιστού και οργάνωση μετακινήσεων με μαζικά Μέσα.

◦ Δημιουργία νέου εκτεταμένου δικτύου πεζοδρομήσεων και αισθητικών παρεμβάσεων στα

κέντρα και τις γειτονιές.

◦ Εκπόνηση προγράμματος κινητικότητας ΑμεΑ και ειδικών ομάδων (ηλικιωμένοι, γονείς με

καροτσάκια), ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν αυτόνομη μετακίνησή τους στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, στους χώρους πολιτισμού, στα μνημεία και τους χώρους άθλησης.

◦ Έξυπνες διαβάσεις με γραμμογράφηση στο οδόστρωμα, προειδοποιητικές πινακίδες και φωτισμό, που ενεργοποιούνται αυτόματα.

◦ Εκπόνηση προγράμματος σταδιακής εφαρμογής του ολοκληρωμένου σχεδίου κυκλοφορίας και στάθμευσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και του επισκέπτη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια, στους τομείς της ενέργειας, των φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και της ψηφιακής τεχνολογίας, διαμορφώνονται νέα δεδομένα και δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης νέων οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.  Κάτω από αυτό το πνεύμα  προτείνω τα ακόλουθα:

◦ Ενθάρρυνση των πολιτών και συνδρομή του Δήμου, για αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις Ενεργειακές κοινότητες.

◦ Σύσταση γραφείου για υποστήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα ενεργειακών κοινοτήτων και ανθεκτικότητας.

◦ Υλοποίηση κοινωνικά καινοτόμων ενεργειακών έργων όπως: ιδιοκατανάλωση ενέργειας, δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και σύστημα διαμοιρασμού ηλεκτρικών οχημάτων.

◦ Ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές του Δήμου δραστηριοτήτων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, βιοαέριο κ.α. με μεγάλο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό όφελος.

◦ Δημιουργία του πρώτου δημοτικού φωτοβολταϊκού έργου σε έκταση 1000 στρεμμάτων στον «Ασπρόκαμπο» Βαγίων

◦ Ηλεκτροκίνηση δημοτικών οχημάτων και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης με φωτοβολταϊκά.

◦ Αξιοποίηση οροφών σχολείων, δημοτικών κτηρίων άλλων ακινήτων του Δήμου, για αυτοπαραγωγή και στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και της  ΔΕΥΑΘ που με τις υποδομές της είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας της πόλης.

◦ Αντικατάσταση εξωτερικών φωτιστικών στοιχείων με νέας τεχνολογίας led ηλιακών φωτιστικών, με χρήση συσσωρευτών.

◦ Πιλοτική εγκατάσταση συστήματος συλλογής του βρόχινου νερού και χρήση αυτού για ορισμένες ανάγκες (πλύσιμο, άρδευση, δροσισμός).

◦ Πιλοτική εφαρμογή «Έξυπνα φώτα δρόμου» που τροφοδοτούνται από την ενέργεια κίνησης των πεζών και των οχημάτων, με δημιουργία αντίστοιχων διαδραστικών διαδρομών και περιπάτων, όπου ο πολίτης θα μπορεί να κατανοήσει (μέσω οθόνης ενημέρωση) πόση ενέργεια έχει παραχθεί από τη δράση του.

◦ Πιλοτική Δημιουργία ενεργειακά αυτόνομου δημοτικού parking, με κάλυψη όλων των ενεργειακών του αναγκών, καθώς και των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με φωτοβολταϊκά και συσσωρευτές.

◦ Καμία αλλαγή χρήσης  αγροτικής γης  από την Περιφέρεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών χωρίς την συγκατάθεση του Δήμου.   Ως εδώ  η εγκατάσταση άλλων ανεμογεννητριών όχι μόνο στον Δήμο αλλά και σ΄ όλη τη Βοιωτία.

 ◦ Εξέταση της  μελέτης  του μεταλλειολόγου  μηχανικού Ευαγ Λυμπερίου ως προς την βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης  Δομβραίνας και Θίσβης με τα θερμά απόνερα που του εργοστασίου  «Σωληνουργεια Κορίνθου»

 ΚΑΘΑΡΟΣ &ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ

◦ Βελτίωση καθαριότητας και  εικόνας της πόλης, με ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των τμημάτων καθαριότητας, συντήρησης και πρασίνου.

◦ Δωρεαν πιλοτική διανομή κομποστοποιητών  οικιακών ή άυλης

◦ Εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) για ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση).

 ◦ Άμεση δημιουργία του «Πράσινου Σημείου», «Γωνιών ανακύκλωσης» και τμήματος συλλογής προϊόντων πρασίνου και βιοαποβλήτων.

◦ Θέσπιση κινήτρων για:

- Χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών (γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο).

- Χωριστή συλλογή και κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων (τροφές, πράσινο).

- Χωριστή συλλογή και διαχείριση λοιπών υλικών (ογκώδη, ΑΗΗΕ, μπαταρίες, ΑΕΚΚ) που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

- Μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για επεξεργασία και ταφή.

- Συνειδητοποίηση από τους δημότες και τις δημότισσες ότι η ανακύκλωση  ξεκινά από την κουζίνα και ότι τα οργανικά σκουπίδια είναι πλούτος που χάνεται.

 - Αδελφοποίηση όχι μόνο με ελληνικούς δήμους «προηγμένους» σ ΄αυτό τον τομέα  αλλά και του εξωτερικού  ώστε να πάρουμε καλές πρακτικές.

◦ Στενή συνεργασία με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), που διαχειρίζεται όλες τις απαραίτητες υποδομές για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σύμμεικτων και προδιαλεγμένων απορριμμάτων, και που θα διατηρήσει  τον  δημοτικό χαρακτήρα του

◦ Εξέταση σκοπιμότητας σταδιακής υπογειοποίησης των κάδων – σύμφωνα  με σύγχρονα πρότυπα -  και οπου  το επιτρέπουν τα γεωμετρικά δεδομένα των δρόμων.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΔΕΥΑΘ

 Η έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε μία πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση του πόσιμου νερού και την υπεύθυνη και αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων.

Η ΔΕΥΑΘ  που έχει την ευθύνη ύδρευσης και αποχέτευσης της πόλης, πρέπει με συνεχή και

δυναμική παρουσία να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και να μεριμνά για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, και  θα διατηρήσει  τον  δημοτικό χαρακτήρα της      Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:

◦ Σύνταξη γενικών Σχεδίων Ύδρευσης και αποχέτευσης (Master Plan) με στόχο:

- Την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης κρίσιμων ζητημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης (καταναλώσεις, απώλειες δικτύων, αξιολόγηση υποδομών). Η ψηφιακή τεχνολογία μας παρέχει τα εργαλεία

- Τον εντοπισμό των υδατικών πόρων που θα καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων .

- Τον σχεδιασμό των απαραίτητων υποδομών και την υιοθέτηση άμεσων μέτρων προστασίας για τα κρίσιμα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

◦ Σύνταξη Σχεδίων Ασφαλείας Νερού για την ποιοτική διαχείριση των υδάτων από την πηγή έως και τη βρύση του καταναλωτή.

◦ Άμεση Έκδοση Αδειών Χρήσης Νερού για όλες τις υδρογεωτρήσεις, για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση των συγκροτημάτων και την εξασφάλιση της ποιοτικής λειτουργίας τους.

◦ Ολοκλήρωση του έργου υδροδότησης των Βαγίων  από τον Μόρνο και την υδροδότηση της Αλυκής .

◦ Πλατφόρμα GIS υποδομών με Χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση του δικτύου και των κρίσιμων στοιχείων-υποδομών και δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας για κρίσιμα θέματα (τηλεμετρήσεις, βλάβες, καταναλώσεις, διακανονισμοί).

◦ Υιοθέτηση συστημάτων εναλλακτικής και ήπιας διαχείρισης όμβριων για τη διατήρηση και την  προστασία των φυσικών πόρων και τη μείωση του κόστους κατασκευής και συντήρησης των νέων έργων υποδομής.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Οδός από Θήβα μέχρι κόμβος Ριτσώνας (είναι έργο περιφέρειας αλλά συντρέχουσα αρμοδιότητα Δήμου Θηβαίων

 ◦ Κυκλικοί  κόμβοι : προς νοσοκομείο ,διασταύρωση δρόμου Κανάβαρης με δρόμο από Θεσπιές  (εμπλέκονται περιφέρεια , δήμος Θηβαίων και δήμος Αλιάρτου - Θεσπιέων) , διασταύρωση περιφερειακού δρόμου στην θέση ΄’πλακιώτισσα¨ με οδό Καβείρων, διασταύρωση της οδού Μακαρίου με Π.Ε.Ο. Θηβών - Λιβαδειάς(περιφέρεια και δήμος μαζί), διασταύρωση προς Λεύκτρα με Καπαρέλλι.

◦ αίτημα για έλεγχο γεφυρών: της γέφυρας του κυκλικού κόμβου Ταχίου, της γέφυρας του ΟΣΕ πάνω από τον δρόμο που οδηγεί από την πλατεία του Πυριού μέχρι την συνάντηση με τον βόρειο περιφερειακό από Μιχαηλίδη μέχρι Π.Ε.Ο.(έξω από το Πυρί),έλεγχος γέφυρας στον δρόμο στο ύψος του καταυλισμού Ρομά.

◦ Έλεγχος της γέφυρας στην βόρεια είσοδο Βαγίων,  έλεγχος γέφυρας από διασταύρωση Βαγίων προς μονή Αγ. Ιωάννη Μαζαράκη στην οποία  προβλέπονταν προ 45ετίας όταν κατασκευάστηκε να περνούν  μόνο αγροτικά μηχανήματα.     Σήμερα όμως διέρχονται πολλά και μεγάλα οχήματα     Επιβάλλεται έλεγχος επίσης ως προς το πλάτος και την ορατότητα στην κορυφή(καμπούρα) της γέφυρας.  Η λύση είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων η κατασκευή δεύτερης γέφυρας παράλληλης.

◦Τέλος τήρηση μητρώου συντήρησης δημοτικών δρόμων

◦ «Ανατολική Παράκαμψη Θήβας». Δεν γνωρίζω τι περισσότερο έχει γίνει μετα το 2016 στο  (αρ. πρωτ.ΔΟΥ/5339/21-9-2016) του τότε  υπουργού Υποδομών, Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη ως απάντηση σε σχετική επίκαιρη ερώτηση  του Ευαγγέλου Μπασιάκου

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

 Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού και παιδείας. Ως παράταξη και ως μονάδες έχουμε ευθύνη να μιλάμε για αυτούς που δεν έχουν φωνή, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους, να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες μέσω της δημιουργίας φιλοζωικής κουλτούρας και να φροντίζουμε για την πιστή και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας.  Αδέσποτα είναι τα ζώα που ζουν στους δρόμους ή στην ύπαιθρο, τρέφονται ανεπαρκώς, πέφτουν θύματα κακοποίησης κι αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, όχι προφανώς από δική τους επιλογή, αλλά λόγω εγκατάλειψής τους από τον άνθρωπο.

Προτάσεις:

◦ πρόγραμμα στειρώσεων, έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα, δίωξη παρανόμων εκτροφέων, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμούς δημοτικού καταφυγίου , άμεση επέμβαση σε κακοποιητικά περιστατικά ,πρόγραμμα υιοθεσιών ,πρόγραμμα υιοθέτησης αδέσποτων, τοποθέτηση ειδικών  συσκευών με υλικά περισυλλογής και απόρριψης ακαθαρσιών σε όλες τις γειτονιές και παροχής  νερού και τροφής, δημιουργία dog parks.

ΠΑΙΔΕΙΑ& ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 Παιδεία και πολιτισμός για τη Θήβα, μια πόλη με μεγάλη ιστορική και πολιτισμική παράδοση, είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

◦ Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο,, που θα συμβάλλει  στην  πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξης της πόλης και του τόπου.

◦ Συνεχής προσπάθεια για καθιέρωση μόνιμου φεστιβαλικού θεσμού τεχνών με διεθνή εμβέλεια και αναγνωρισιμότητα (φεστιβάλ αρχαίου δράματος).

◦ Κατασκευή από τον Δήμο και ΟΧΙ  από το «Διάζωμα» του  αρχαίου Θέατρου του Καβείρου κοντά στα Βάγια  ( για να μη στερηθεί αυτή η  μεγάλη ΔΕ)  Το 1982 είχε παιχτεί τραγωδία του λεγομένου  «Θηβαϊκού Κύκλου» με την Αλέκα Κατσέλη πρωταγωνίστρια

◦ Θεσμοθέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων  «Ηράκλεια» , προς τιμή του  γεννημένου στη Θήβα μυθικού  ηρώα Ηρακλή. Τον γνωρίσαμε στα πρώτα μαθητικά μας χρόνια από  τους 12 άθλους του και ελάχιστα  από  τις τέσσερις σωζόμενες τραγωδίες: Τραχύνεις και Αλκηστις  του Σοφοκλή, Ηρακλείδες και Ηρακλής Μαινόμενος του Ευριπίδη.

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι (ιταλ. Roberto Remigio Benigni), Ιταλός ηθοποιός, κωμικός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Η Ζωή Είναι Ωραία» (ιταλ. La Vita è Bella) (1997) έγραψε: «ξαναδιαβάζοντας τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή στάθηκα σε έναν από αυτούς ,οπου καθαρίζει την  κόπρο  του Αγγείου. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους νέους ότι για να γίνει κανείς ήρωας ή καλλιτέχνης πρέπει να δουλέψει ,να καθαρίσει (ακόμη και) περιττώματα ζώων. Έτσι μας είχαν διδάξει για μια ακόμη φορά οι Έλληνες»

◦ Θα αναβιώσουμε τα από τα μέσα της 10ετιας του΄80 «Καραϊσκάκεια» στην Δομβραινα

 ◦ Θα «αναστήσουμε» μετα από 2500 χρόνια   τα « Ελευθέρια» στις  Πλαταιές. Εκεί δόθηκε  το (479 π.χ). η τελευταία και καθοριστική  που σήμανε το τέλος των μηδικών πολέμων και την αποχώρηση των Περσών από την Ευρώπη.

Αναγνωρίζεται από όλους τους μεγάλους ιστορικούς διαχρονικά ότι στις Πλαταιές  γράφτηκε το κύκνειο αυτό άσμα των Περσών .

Για πρώτη φορά στην αρχαία Ελλάδα συμμάχησαν όλοι οι  Έλληνες απέναντι στον περσικό κινδύνου. Ο ενθουσιασμός όμως των Ελλήνων και ο ανώτερος οπλισμός τους οδήγησαν στην ολοκληρωτική ήττα των Περσών και στην αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας ,γεγονός λυτρωτικό για όλη την Δύση.

Σε ανάμνηση της νίκης των συνασπισμένων Ελλήνων με ομόψυχο πνεύμα εναντίον των Περσών καθιερώθηκαν τα «Ελευθέρια» μια «μικρογραφία» των Ολυμπιακών Αγώνων

◦ Ανάληψη πρωτοβουλίας για λειτουργία Πανελληνίου Δικτύου Δημοτικών Φορέων Πολιτισμού και καθιέρωση της πόλης μας ως σημείο αναφοράς της Ελληνικής περιφέρειας

για τον πολιτισμό.

◦ Θερινό Φεστιβάλ Τοπικής Δημιουργίας, με συμμετοχή τοπικών καλλιτεχνών και δημιουργών, στους τομείς των παραστατικών και εικαστικών τεχνών.

◦ Αδελφοποίηση - Συνεργασία με μουσεία του εξωτερικού  .

◦Υποβολή αιτήματος για τον ορισμό της Θήβας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

◦ Δημιουργία Κόμβου Εικονικής Πραγματικότητας,  το οποίο θα περιλαμβάνει  πρωτοποριακό τεχνολογικά Σύστημα  Τρισδιάστατης Στερεοσκοπικής  Προβολής σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

◦ Απαλλοτρίωση ακίνητων ανατολικά της πλατείας Κεραμοπούλου για στάθμευση οχημάτων επισκεπτών του Μουσείου

◦ Ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης .

◦ Ίδρυση δανειστικών βιβλιοθηκών σε όλες τις ΤΚ κατά το πρότυπο αυτής του Μελοσσοχωρίου που εγκαινιάστηκε  στις 16.9. 2023

◦ Ίδρυση συμφωνικής ορχήστρας

◦ Δημιουργία χορωδίας ενηλίκων.

◦ Δημιουργία τμημάτων που θα περιλαμβάνουν νέες μορφές τέχνης(πολυμέσα, φωτογραφία, animation, video art, aerial, yoga, hip-hop κ.α.)

◦ Καθιέρωση υποτροφιών σε αριστούχους μαθητές.

◦ Ενίσχυση των επαγγελματικών θεατρικών ομάδων της περιοχής, αλλά και των ερασιτεχνικών ομάδων, των  αληθινών δηλαδή  εραστών  της τέχνης.

◦ Υπεροπτικές συνέργειες για την προβολή του πολιτισμικού αποθέματος και την παραγωγή σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων.

◦ Συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για άμεση συμμετοχή των μαθητών και των συλλόγων γονέων στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδων, εκδηλώσεων γνωριμίας με την αρχιτεκτονική και την πολιτισμική παράδοση της πόλης.

◦ Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των σχολικών μονάδων και των συμπληρωματικών υποδομών μέσα και έξω από το σχολείο, ώστε να καταστούν πολυχώροι ανάπτυξης πολύπλευρων δραστηριοτήτων και ελκυστικά κέντρα της γειτονιάς.

◦ Ανάπτυξη δράσεων, εκδηλώσεων και προγραμμάτων, που θα φέρουν τον πολιτισμό πιο κοντά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους νέους, στα παιδιά (το κοινό του μέλλοντος), στο κοινό της περιφέρειάς μας.

◦ Αξιοποίηση - με την προϋπόθεση ότι σώζεται μετα 40 χρόνια - της υπάρχουσας συλλογής παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων του Γιάννη Ζερκούλη στην ΔΕ Βαγίων και μεταφορά των σε στεγασμένο δημοτικό χώρο με συνεχή εμπλουτισμό του.

◦ Αναστήλωση (ειδικά στη Θίσβη που γνωρίζω)  ναΐσκων  κατεστραμμένων από την ναζιστική θηριωδία

ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

◦ Δημιουργία κόμβου κοινωνικής οικονομίας και ανοιχτής καινοτομίας που θα περιλαμβάνει:

- Χώρο συνεργατικής εργασίας «co-working space», όπου αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές,

 εργαζόμενοι στον χώρο της τεχνολογίας «ψηφιακοί νομάδες» θα μπορούν να  εργάζονται, ενεργοποιώντας συνεργασίες.

- Κοινόχρηστο εργαστήριο κατασκευών «makerspace» και σύνδεσή του με την τοπική οικονομία (π.χ., αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, οινοποιεία).

- Γραφείο ενημέρωσης και υποστήριξης πολιτών και φορέων για την κοινωνική οικονομία (ελεύθερο λογισμικό, λογισμικό ανοικτού κώδικα κ.ά.).

◦ Ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων που ωφελούν την τοπική κοινότητα και δίνουν την ευκαιρία για απασχόληση σε αρκετές ομάδες πληθυσμού.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

◦ Καταγραφή δημοτικών εκτάσεων με σκοπό την αξιοποίηση από Ομάδες Παραγωγών ή και από μεμονωμένους παραγωγούς.

◦ Ολοκλήρωση προγράμματος έργων αγροτικής οδοποιίας και υποδομών.

◦ Βελτίωση των υποδομών για εκτατική κτηνοτροφία (ομβροδεξαμενές, δρόμοι και στέγαστρα), σε συνεννόηση πάντα και εκ των προτέρων  με τους κτηνοτρόφους κάθε ΤΚ

◦ Προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων μέσω της λειτουργίας τοπικών αγορών και εκθέσεων.

◦ Το για δεύτερη χρονιά  πετυχημένο Φεστιβάλ Οινογνωσίας να θεσμοποιηθεί και να εμπλουτιστεί με εκδηλώσεις για το ψωμί και το ελιά

◦ Σύσταση Συμβουλευτικής - Γνωμοδοτικής Επιτροπής για θέματα Πρωτογενούς Τομέα, με ευρεία συμμετοχή φορέων, συνεταιρισμών και επιστημονικών ινστιτούτων.

Ουσιαστική συμμετοχή του Δήμου στα τεκταινόμενα του Οργανισμού Κωπαΐδας αφού α)  σήμερα υπάρχουν καλλιεργητές από τα Βάγια (Συνεταιρισμός Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών- ΣΑΑΚ Βαγίων) και β) τα πρώτα γραφεία της τότε εταιρείας ήταν στη Θήβα εκεί που σήμερα είναι η Ε.Τ.Ε

Μετα την τραγική κατάσταση που διαμορφώθηκε στον θεσσαλικό κάμπο η περιοχή μας μαζί προφανώς με την Κωπαΐδα καλούνται να πάρουν τα ινία  του  πρωτογενούς  τομέα της παραγωγής  

Παρακάτω παραθέτω  τα κυριότερα από αυτά, και προτείνω  δράσεις και παρεμβάσεις γενικότερες (θεσμικού και μη χαρακτήρα) καθώς και συγκεκριμένα έργα .

Έκδοση φυλλαδίων και προβολή μέσω του διαδικτύου τοπικών παραδοσιακών συνταγών, προγράμματα ανάπτυξης ηλεκτρονικού εμπορίου αγροτικής παραγωγής (ιστοσελίδες πώλησης).

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Βαρικό Βαγίων, στο  Λικέρι Θίσβης και κάποια αγροτική περιοχή στη ΔΕ Πλαταιων που τον χειμώνα πλημμυρίζει..

Έργα   αναδασμού, με τα συνοδευτικά τους εγγειοβελτιωτικά έργα (δρόμοι, αρδευτικά δίκτυα κλπ),

Ένταξη  μελετών  και έργων  στο ΕΣΠΑ αναδασμών που θα αντιμετωπίσουν τον πολυτεμαχισμό του αγροτικού κλήρου , για επίτευξη  οικονομίων  κλίμακας , μείωση του κόστους παραγωγής και  τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

 Επισκευή, βελτίωση υφισταμένου αγροτικού δικτύου και κατασκευή νέου για κτηνοτρόφους, δασεργάτες, πυροπροστασία και τουριστικούς σκοπούς.

Έργα βελτίωσης βοσκοτόπων , απαραίτητα λόγω υπερβόσκησης και διάβρωσης τους.

(Θα περιλαμβάνουν σπορές με γηγενή βοσκήσιμα είδη, καθαρισμό βοσκοτόπων, αντιδιαβρωτικά έργα, , ποτίστρες ,γεφύρια , στέγαστρα για τα ζώα και κατασκευές δρόμων).

Η εκτατική κτηνοτροφία πρέπει να ενισχυθεί λόγω αλματώδους  αύξησης του κόστους ζωοτροφών.    Στην παρούσα φάση με  μέρος των ανταποδοτικών από ΑΠΕ ίσως πρέπει να επιδοτηθούν οι κτηνοτροφές

Μελέτες δείχνουν ότι το διατροφικό κόστος αποτελεί το 60-80% του κόστους λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας, που  με τις ανωτέρω παρεμβάσεις μπορεί να μειωθεί 30-50%, χωρίς να συνυπολογίζουμε και τα άλλα οφέλη που θα υπάρξουν (ευζωία των ζώων, ποιοτικότερα προϊόντα, κ.α.).

Κατασκευή ταμιευτήρων νερού με πολλαπλή χρησιμότητα (άρδευσης, ύδρευσης, κτηνοτροφικής χρήσης, αντιπυρικής προστασίας, τεχνητού εμπλουτισμού υδροφόρου ορίζοντα) Ένα από αυτά είναι η «Δέση»  ενός  παλιού κατεστραμμένου ταμιευτήρα μεταξύ Δομβραίνας -  Θίσβης στη νότια πλευρά του Ελικώνα για να ποτίζεται  ο ελαιώνας της περιοχής  που μετα τις πρόσφατες πυρκαγιές σ΄ αυτό των Χωστίων πρέπει να ληφθούν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που λήφθηκαν όταν κάηκε ο ελαιώνας Άμφισσας& Ιτέας

Εκπόνηση εδαφολογικού χάρτη   σε  διαδικτυακή μορφή,  που θα προσφέρει  δωρεάν συμβουλές λίπανσης στους αγρότες.

Δημιουργία δικτύου σημείων συγκέντρωσης και αποκομιδής κενών υλικών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων και λιπασμάτων, για να ακολουθήσει  συγκέντρωση και κατάλληλη διαχείριση αυτών για την  προστασία του περιβάλλοντος.

Θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις αύξησης της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων της περιοχής  μας με:

- δράσεις προώθησης (εκθέσεις, ιστοσελίδες, γιορτές κ.α.), διαφήμισης.

- πιστοποιήσεις προϊόντων (προϊόντα βιολογικά, ολοκληρωμένης διαχείρισης κ.λ.π.).

- σήμανση, μεταποίηση τυποποίηση τους και  με καθιέρωση τους ως ΠΟΠ.

Τέτοιες μπορεί να είναι πρότυπα τυροκομεία (π.χ. από ομάδες κτηνοτρόφων), συσκευαστήρια (από ομάδες παραγωγών), σφαγεία, αλευρόμυλοι, βιοτεχνίες γάλακτος κ.α., όλα πάντα σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και της ζωικής παραγωγής, ώστε να εξασφαλιστεί συμβολαιακά η πρώτη ύλη για αυτές τις μονάδες.

Αγροτικός εξηλεκτρισμός για την βελτίωση της βιωσιμότητας των αγροτικών και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, όπου δεν νοείται πλέον σύγχρονη κτηνοτροφία χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε απομακρυσμένες κτηνοτροφικές μονάδες όπου μόνη λύση φαντάζει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων

 Δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων  στον Ασπρόκαμπο  Βαγίων ή στην τέως περιοχή «Δραγοφίνα» οπου υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο  προ 50 ετών. Θα λειτουργεί με πρότυπα Ευρωπαϊκά και μέσω του οποίου θα μπορούν οι παραγωγοί να πωλούν την παραγωγή τους. Η περιοχή γειτνιάζει με δύο μεγάλα οδικά (ΠΑΘΕ +ΠΕΟ) και με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Έργα τεχνητού εμπλουτισμού για την ανύψωση του κατά πολύ χαμηλωμένου υδροφόρου ορίζοντα. Υπάρχει έντονο πρόβλημα στις παράκτιες περιοχές όπου έχουμε σε πολλές περιπτώσεις διείσδυση της «αλμυρής σφήνας» από τον Ευβοϊκό

Κατασκευή σφαγείου στην Θήβα με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε περιοχή που δεν επηρεάζεται από την  Υλίκη

Επιπρόσθετα μέτρα λόγω μείωσης του αλιευτικού πλούτου στο Κορινθιακό  που λόγω σημερινής υπεραλίευσης από μεγάλα σκάφη πελάγους πρέπει να σταματήσει.

Η άρδευση  των πεδιάδων  Θηβών- Βαγίων από την Υλίκη είναι ζήτημα που λύθηκε νομοθετικά  από τον Χαρίλαο Τρικούπη . Αν αποτελεί  είναι εφεδρεία για το λεκανοπέδιο, που καταλήγει υπό μορφή λυμάτων στην  Ψυττάλεια με κατάλληλη  επεξεργασία και σύστημα αγωγών να επιστρέψει για να  αρδεύσει την  Κωπαΐδα -  και αγροτικές εκτάσεις  του Δήμου Τανάγρας. Επι΄ αυτού το ΕΜΠ, το ΓΠΑ και οι  Ανώτατες Οικονομικές Σχολές να μεριμνήσουν για την ανάθεση μεταπτυχιακής μελέτης που να εκπονηθεί από διπλωματούχο - κατά προτίμηση - της περιοχής  και αναλόγως θα αποτελέσει οδηγό για τα περαιτέρω.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ανέκαθεν θεωρούσα   το επιχειρείν   βασικό εργαλείο μια δυναμικής τοπικής κοινωνίας. Όμως   την τελευταία δεκαετία στον Δήμο  έχουμε  σταδιακή μείωση του δευτερογενούς τομέα της παραγωγής  στην  περιοχή βόρεια των Θηβών για λόγους γνωστούς μεν αλλά που ξεφεύγουν του παρόντος κειμένου

◦ Στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, με αναβάθμιση των υπηρεσιών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου.

◦ Σύσταση Δικτύου επιχειρηματικότητας, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία δημόσιων οργανισμών, επιμελητηρίων, κλαδικών φορέων.

◦ Κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας όπου θα υποστηρίζονται τεχνολογικές ιδέες οι οποίες μετατρέπονται σε προηγμένες λύσεις .

◦ Συμμετοχή σε Εκθέσεις και ημερίδες, για  τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

◦ Ριζική ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς και μετατροπή της σε ένα ελκυστικό χώρο ανάδειξης, προβολής και προώθησης τοπικών προϊόντων.

◦ Στήριξη της παραγωγής προϊόντων - πρεσβευτών του ευρύτερου Δήμου - με έμφαση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

◦ Υποστήριξη στους πολίτες για ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης (LEADER, σχέδια

βελτίωσης κλπ.).

 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 ◦ Ανάδειξη της πόλης σε τουριστικό κέντρο με ιδιαίτερη ταυτότητα, λόγω του πολυπολιτισμικού της προφίλ, της ιστορίας και της προϊστορίας του

◦ Τουριστική αξιοποίηση μέσω ψηφιακής διαδραστικής εφαρμογής με αφήγηση και εμπλουτισμένη εμπειρία.

◦ Συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων του τόπου (μονές ) , σήμανση ,προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα στους χώρους πολιτιστικού, ιστορικού  , προϊστορικού ενδιαφέροντος

 ◦ Σύσταση ειδικής υπηρεσίας για συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών εστίασης και τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου