Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Φόβοι για νέα Βηρυτό στη Βοιωτία :Τι λέει η κυρία Παπαθωμά ;

 Αναρτήθηκε  από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ .Παπαϊωάννου *

 «Το Βήμα της Κυριακής» 28.3.2021  φιλοξένησε το παρακάτω εκτενές ρεπορτάζ με

τίτλο: «Φόβοι για νέα Βηρυτό στη Βοιωτία» .Φυσικό είναι μετά από αυτό  να ρωτήσω τι λέει η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Βοιωτίας κυρία Παπαθωμά και ταυτόχρονα να το αναδημοσιεύσω  αυτολεξεί:

Για σοβαρό ενδεχόμενο  φονικής έκρηξης - α λα Βηρυτό - σε μεγάλη περιοχή της Βοιωτίας με ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», πόρισμα που παραδόθηκε προ μερικών ημερών στις ανακριτικές αρχές, ύστερα από σχετική δικαστική παραγγελία.

Στην εμπεριστατωμένη τεχνική μελέτη που πραγματοποίησε διορισμένος από το δικαστήριο πραγματογνώμονας διαπιστώνεται ο κίνδυνος καταστροφικής έκρηξης στην εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης 2.600 τόνων νιτρικού αμμωνίου και 300 τόνων εκρηκτικών στην Τανάγρα, λόγω πλημμελών μέτρων ασφαλείας, μη τήρησης των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των κτιρίων με τα επικίνδυνα εκρηκτικά κλπ. Με κίνδυνο να υπάρξουν θύματα σε γύρω αστικές περιοχές αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους της περιοχής.

Τις αναφ
ορές αυτές αντικρούουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας με τα εκρηκτικά, που μιλούν για «παιχνίδια σκοπιμοτήτων γύρω από την παραγωγή και αποθήκευση εκρηκτικών στην Ελλάδα». Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι και σε άλλες αποθήκες εκρηκτικών παρουσιάζονται μεγάλα θέματα δημόσιας ασφαλείας για τους πολίτες.

Παραγγελία από την Εισαγγελία Θήβας

Η έκθεση, έκτασης 134 σελίδων, συντάχθηκε από ειδικό πραγματογνώμονα, χημικό-μηχανικό, ύστερα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Θήβας, η οποία ακολούθησε τις μηνυτήριες αναφορές - που έγιναν το 2019 - ιδιωτών και νομικών για τα ζητήματα στην εν λόγω  αποθήκη της Τανάγρας με την παραγωγή  και αποθήκευση  τεράστιων ποσοτήτων εκρηκτικών υλών.  Στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται αυτοψίες, σχέδια φωτογραφίες και μετρήσεις των χώρων και των αποστάσεων της εν λόγω εταιρείας.

Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, «η  εγκατάσταση παραβιάζει τους κανόνες ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των χώρων αποθήκευσης, όπως αυτές ορίζονται στην ΚΥΑ 3329/89».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ η απόσταση ασφαλείας μεταξύ δύο αποθηκών νιτρικού αμμωνίου θα έπρεπε να είναι 400 μέτρα, η πραγματική απόσταση είναι 50 μέτρα, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο. Επίσης, ενώ  μεταξύ μιας αποθήκης που έχει νιτρικό αμμώνιο  και μιας άλλης με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών  η απόσταση θα έπρεπε να είναι 147,4 μ. αυτή στην εγκατάσταση  Τανάγρας είναι 59μ.

Οι παράνομοι χαρακτηρισμοί

Επι πλέον, στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι προκειμένου να δικαιολογηθούν αυτές οι μικρές αποστάσεις, έχουν υπάρξει παράνομοι χαρακτηρισμοί κτιρίων (ως αναχώματα) και ο τύπος του υλικού που αποθηκεύουν.  Στο πόρισμα  ακόμη επισημαίνεται ότι  είναι  επικίνδυνα μικρές και οι αποστάσεις της εταιρείας από γειτονικούς οικισμούς.

Σημειώνεται ότι η απόσταση της περίφραξης της εγκατάστασης από την Τανάγρα είναι 1.370 μ., ενώ θα έπρεπε να είναι 6.000 μ. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι και οι οικισμοί του Σχηματαρίου και άλλοι της περιοχής είναι εντός της επικίνδυνης εκρηκτικής ζώνης. Ακόμη προσδιορίζεται άτι η απόσταση της περίφραξης της εγκατάστασης από επαρχιακό δρόμο της περιοχής είναι 721 μ., ενώ θα έπρεπε να είναι 2.400 μ., ενώ η απόσταση ασφαλείας από άλλη εγκατάσταση της ίδιας εταιρείας είναι 321,5 μ., ενώ θα έπρεπε να είναι 1.200 μ. Συμπληρώνεται ότι για την υπόθεση των ελλιπών μέτρων ασφαλείας στην εν λόγω αποθήκη εκρηκτικών είχε συνταχθεί τον Φεβρουάριο - ύστερα από δικαστική παραγγελία - κι άλλη πραγματογνωμοσύνη -τεχνική μελέτη από άλλο αρμόδιο ερευνητή που κατέληγε στα ίδια συμπεράσματα για την προβληματική λειτουργία. Όμως η συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους.

«Εξυπηρετούν συμφέροντα ανταγωνιστριών»

Οι υπεύθυνοι πάντως της εν λόγω εταιρείας σε δικαστικά έγγραφά τους σας 20 Ιουνίου 2019 και στις 4 Μαρτίου  2020 επισημαίνουν ότι όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι της πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Καθώς και ότι οι καταγγέλλοντες ή διαμαρτυρόμενοι πολίτες δεν διαμένουν στη περιοχή, ότι προχωρούν σε εικονικές ενοικιάσεις ακινήτων κοντά στις αποθήκες και ότι εξυπηρετούν συμφέροντα ανταγωνιστριών εταιρειών.

 

Η καταστροφή του περασμένου Αυγούστου στον Λίβανο: Η έκρηξη 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, με δραματικό απολογισμό 210 νεκρούς .7.500 τραυματίες,300000 αστέγους και ζημιές σχεδόν 13 δις ευρώ, σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου  2020. Στην εν λόγω αποθήκη φαίνεται να είχαν τοποθετήσει και βεγγαλικά , που προκάλεσαν  και την αρχική ανάφλεξη

 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γενικός. Γραμματέας. ΚΕΔΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου