Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

…..Και τώρα μεταφορά της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές κοινωνίες για διάλογο και ώσμωση μαζί τους….

 
από τον  πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

Η  συνδιάσκεψη   έγινε στις 28.2.2021 σε μια εποχή με πυκνό σκοτάδι στην χώρα μας ,μετα τον καταιγισμό των αποκαλύψεων γύρω από τους χώρους του αθλητισμού και του πολιτισμού ,όπου εμπλέκονται  σημαντικοί παράγοντες του κυβερνητικού χώρου. Εδώ σε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση Λιγνάδη  έχουμε την κυρία Λίνα Μενδώνη υπουργό πολιτισμού εν έτει 2021 με εικόνα θεούσας – διακινήτριας   παρεκκλησιαστικών εντύπων  απέναντι στην κοσμοπολίτικη γοητεία και την  πρωταγωνιστική  αύρα της Μελίνας του 1981 -  40 χρόνια πριν!!!!!!!!! Αλλού βλέπουμε : την ύφους  κατηχήτριας  υπουργό κυρία Νίκη Κεραμέως  με το «χάος» στα Πανεπιστήμια και την επαναφορά του «νεκρού» μαθήματος των Λατινικών αντί της Κοινωνιολογίας  που κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη εκκολάπτει αριστερούς!!!!!! Συγκρίνατε τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό της, με τον κλασικό φιλελευθερισμό της ομολόγου της κυρίας Γιαννάκου του ιδίου πολιτικού χώρου   Δεν ξεχνάμε  όμως     τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που «γομώνει» επικίνδυνα την ΕΛ.ΑΣ  , όργανο  της οποίας καθύβρισε  μητέρα μέσω του γιού της δικηγόρου. 

Αλλά και χωρίς τα παραπάνω  πάλι σκοτεινιά θα υπήρχε στη χώρα μας, αφού:

Η πανδημία καλπάζει ανεξέλεγκτη ,τα μέτρα αποδεικνύονται ατελέσφορα να πιστοποιείται    η ανικανότητα των αρίστων του επιτελικού κράτους και με λοιμωξιολόγους καθηγητές εμφανώς αποστασιοποιημένους σε σχέση με το πρώτο κύμα πανδημίας

 Η οικονομία  είναι σε βαθιά ύφεση πανευρωπαϊκά. Η κατρακύλα της εθνικής παραγωγής σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (που συρρικνώνεται) αυξάνεται σε επίπεδα που ανατρέπουν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς.

Τέλος Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος ήταν στο 208,9% του ΑΕΠ. Σήμερα οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι έως το τέλος του α’ εξαμήνου θα ξεπεράσει το 210% του ΑΕΠ και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πώς θα αναστραφεί αυτή η καταστροφική πορεία. Μοιάζει  η κατάσταση με κάποιον επάνω σε τεντωμένο σχοινί  και αυτοί που τον βλέπουν από τον δρόμο στοιχηματίζουν για το πότε θα βρεθεί στο κενό. Όλοι προδικάζουν το φινάλε, αλλά κανείς δεν ρισκάρει για τον χρόνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή (12.3.2021) ότι ύφεση 8.2% δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αφού  σύμφωνα με την Eurostat είμαστε στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, πολύ χειρότερα από τον μέσο όρο.

 Η κυβέρνηση όμως αυτάρεσκα απολαμβάνει  την αφθονία των καρπών της εξουσίας μέσα από ένα ιδιότυπο δικτύωμα  .

Μέσα από τους βρόχους του δικτυώματος περνάνε συγγενείς των ,το οικονομικό κατεστημένο, οι γραμμένοι στο κομματικό πελατολόγιο που τώρα θέλει να διευρύνει με εργαλείο τον πρόσφατο  νόμο  για τα δημόσια έργα.

 Σ ΄αυτό ο ανάδοχος ενός έργου (δηλαδή ο ελεγχόμενος),θα διαλέγει και  θα πληρώνει τον επιβλέποντα (δηλαδή τον ελεγκτή του) και ό,τι συνεπάγεται για την ποιότητα, τον χρόνο  και το κόστος ενός έργου, δηλαδή για τη διασφάλιση  του δημοσίου συμφέροντος.

Μέσα σ΄ αυτό το πλέγμα η κυβέρνηση  ,είναι μακριά από τα προβλήματα των πολιτών και την κοινωνία που καθημερινά υποβαθμίζεται η ζωή της, που δια χειρός Χρυσοχοΐδη  αποψιλώνονται οι δημοκρατικές του ελευθερίες, μια κοινωνία κυριολεκτικά  τρομαγμένη και θυμωμένη κρεμασμένη από τα δελτία ειδήσεων των 8 μμ .

Ο θυμός  που φωλιάζει μέσα της είναι το καλύτερο προσάναμμα «έκρηξης». κάτι που δεν δείχνει να  αντιλαμβάνεται η ναρκισσευόμενη κυβέρνησή μας  δυστυχώς.

Ψάχνουν «παράθυρο ευκαιρίας» για να κάνουν εκλογικό ρεσάλτο. «..Λαγός τη φτέρη κούναγε κακό του κεφαλιού του…» .Ας προχωρήσουν ,αλλά να ξέρουν  ότι η αλαζονεία , ο αυταρχισμός και ο σαρδόνιος γέλωτας του κ. Μητσοτάκη αθροιστικά , θα προκαλέσουν ένα πλειοψηφικό  προοδευτικό «τσουνάμι »  .

 Νομοτελειακά το πιο μαύρο σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο στη πολιτική ως μέρος της ζωής μας, όπου «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Μετα από συλλογική δουλειά ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες το πρόγραμμα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό μαζί που αποτυπώνει καθαρά την αντιπαράθεση των δύο κόσμων.

Απέναντι στη συντήρηση της Ν.Δ με ακροδεξιά « καρυκεύματα» βρίσκονται οι  προοδευτικές δυνάμεις .Αντιπαρατίθεται  ο ΣΥΡΙΖΑ  με το  πρόγραμμα του  που βλέπει την πολιτική όχι σαν « τέχνη του εφικτού» αλλά ως σταδιακή «διεύρυνση του εφικτού» κατά τον Αριστείδη Μπαλτά

Δεν είναι πρόγραμμα κλειστό και στατικό, αλλά δυναμικό  και ευέλικτο που θα εμπλουτίζεται και θα εξειδικεύεται διαρκώς από το διάλογο και τη δράση μέσα στην κοινωνία.

Στις γραμμές  του περιγράφεται  η αντίληψη για το κοινωνικό κράτος (Υγεία, Παιδεία, συγκοινωνία, κοινωνική προστασία), τα  ζητήματα δημοκρατίας, τη πρότασή του  για τη δίκαιη ανάπτυξη (παραγωγική ανασυγκρότηση ,κλιματική κρίση),  τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ,την 4η  βιομηχανική επανάσταση ,την τεχνητή νοημοσύνη ,την ψηφιοποίηση .

Στην άψογη  διαδικτυακή συνεδρίαση (28.2.2021) με αισθητή την ευρύτατη σύγκλιση που έχει επέλθει, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος , υψηλού επιπέδου προβληματισμός  σε ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού, κεντρικής πολιτικής σκηνής, περιφερειακής και δημοτικής πολιτικής. Το διήμερο (6&7.3.2021) ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την εκλογή των μελών της νέας νομαρχιακής επιτροπής.

Δουλειά της  είναι η άμεση και αδιαμεσολάβητη επαφή με την τοπική κοινωνία, χωρίς κανένα «άβατο» όπου θα  μεταφέρει   και θα αναλύσει  το πρόγραμμα.

Να συζητήσει για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κόμματος  προς  μια πιο ευρύχωρη πολιτική οντότητα, ελκυστική και αποτελεσματική.

Η διεύρυνση του αποτελεί στρατηγική επιλογή με τη δημιουργία πυρήνων  προοδευτικής συνεργασίας παντού . Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα επιστημονικά σωματεία, στα επιμελητήρια , στον αγροτικό τομέα  .

Να διακηρυχθεί  σθεναρά  ότι  κατά την κυβερνητική θητεία Τσίπρα δικαιώθηκε. Δεν πλούτισε η χώρα, αλλά ανασύρθηκε από την οικονομική κρίση.

 Δεν έφτασε το ΕΣΥ και η κοινωνική ασφάλιση στο  σουηδικό ύψος  εποχής Ούλαφ Πάλμε , αλλά π.χ. τα νοσοκομεία διατήρησαν ανεκτό λειτουργικό επίπεδο , δεν διαλυθήκαν όπως ήθελε η τρόικα και καταργήθηκαν  τα 5.

Δεν διπλασιάστηκαν οι συντάξεις, αλλά διασώθηκαν χωρίς να μπουν σε ζυγαριά «συντάξεις-Μακεδονικό»  όπως δήλωσε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης  .

Δεν αποσοβήθηκε η τουρκική επιθετικότητα, αλλά δεν παραβιάσθηκαν  οι εθνικές κόκκινες γραμμές μας.

Η επίλυση του «Μακεδονικού» σταμάτησε τον εκτουρκισμό της Β .Μακεδονίας όπως γίνεται σήμερα με την Αλβανία . Υπάρχουν  και άλλα πολλά θετικά , μη όμως  του παρόντος

Τα εκλεγμένα μέλη -μεταξύ των οποίων και ο έμπειρος τ. βουλευτής Νίκος Θηβαίος - είναι όλα αξιόλογα κομματικά στελέχη με  ικανότητα της πολιτικής σύνθεσης

«Σύνθεση» δεν σημαίνει ούτε «συμψηφισμός» ούτε «εξισορρόπηση» αντιθέσεων και αντινομιών ,αλλά ικανότητα διατύπωσης της πολιτικής θέσης   προς τους πολίτες με διαύγεια επι κάθε συγκεκριμένου θέματος τόσο του ευρύτερου ορίζοντα της χώρας, όσο και αυτού  της Βοιωτίας 

 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γενικός. Γραμματέας. ΚΕΔΚΕ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου