Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Σημείο καμπής στα δημοτικά ζητήματα του Δήμου Θηβαίων , η ομόφωνη απόφαση της αντιπολίτευσης;

 


 από τον  πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου**

Καθυστερημένα και τυχαία διάβασα ανακοίνωση κάποιας επιχείρησης υπό την επωνυμία  «ΚΑΔΜΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» Α.Ε.Ε που στήνει αιολικά  πάρκα στην περιοχή μας.

 Αποφάσισα να γράψω  γιατί με εντυπωσίασαν  δύο λόγοι:

1ον η άγαρμπη επιθετικότητα απέναντι στην συνολική  αντιπολίτευση του Δήμου Θηβαίων που αριθμεί 18 συμβούλους έναντι 13 της συμπολίτευσης

 και 2ον η απόδοση τιμών και ευχαριστιών στον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό για την συμβολή του

Ταυτόχρονα εμμέσως εξήρε τον  δήμαρχο Θηβαίων που παρέστη  ( εκ περισσού κατά την άποψή μου ) στην συνεδρίαση της  οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΣΤΕ) κατά τη λήψη  της απόφασης ,όπου προηγουμένως είχε απορριφθεί η απόφαση του δήμου. Προφανώς με την παρουσία του επέμεινε στην άποψη της παράταξης του  και  τη δική του μαζί  κάτι μη κολάσιμο  ποινικά .

Παρεμπιπτόντως σας γνωρίζω κάποια απόφαση του δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας  με πρόταση και ψήφους της αντιπολίτευσης που υιοθέτησε ο δήμαρχος και αξίζει να διαβάσετε  (1), 

«….. προ ολίγων ημερών, ....... - παρά την αντίθεση της δημοτικής αρχής - προχωρά σε μείωση δημοτικών τελών …….. η σημασία της …. απόφασης ξεπερνάει τα όρια του δήμου. Κι αυτό γιατί είναι πιθανότατα η πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο που η αντιπολίτευση αξιοποιεί με επιτυχία σχετικές δυνατότητες του «Κλεισθένη» και το δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίζει την εισήγησή της σε ένα τόσο σημαντικό οικονομικό ζήτημα όπως αυτό της επιβολής τελών…..»

Με την επιθετική στάση της  η Α.Ε.Ε «ΚΑΔΜΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» απέναντι στην συνολική  αντιπολίτευση ήθελε να ανατρέψει  ή  τουλάχιστον να μετριάσει τους ισχυρισμούς της και να την απαξιώσει γιατί γνωμάτευσε αρνητικά  στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κοιλάδα των Μουσών , στην οποία ήταν επίσης αρνητική και η γνωμάτευση του Δήμου Αλιάρτου  - Θεσπιέων.

Εξ αρχής υπογραμμίζω ότι δεν εμφορούμαι από   « αντιαιολισμό», ανακατεμένο  πολλές φορές  με το γνωστό Σύνδρομο NIMBY (Not Ιn Μy Βack Υard, ελληνιστί «όχι στην πίσω αυλή μου») ,  αλλά ούτε και με την χύδην αποδοχή της άναρχης αιολικής βιομηχανίας

Επιθυμώ απλά το κράτος να θεσμοθετήσει και να χωροθετήσει συγκεκριμένες περιοχές σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες, ώστε να γνωρίζουμε πού θα εγκαθίστανται και όχι αυτό το σημερινό μπάχαλο που καθένας τοποθετεί όπου θέλει ανεμογεννήτριες.

Η κυβέρνηση  με  «ante portas» τη κλιματική αλλαγή , προχωρεί άτακτα και ακάθεκτα στην εγκατάσταση  βιομηχανικών  αιολικών πάρκων (ανεμογεννητριών) χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική επάνω στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών χαρακτηριστικών , στην οικονομική, περιβαλλοντική  και πολιτισμική πραγματικότητα των δήμων, όπως εδώ με την κοιλάδα των Μουσών (στην πρώτη  εικόνα φαίνονται οι Ελικωνιάδες Μούσες)  .

Οι συνεχείς αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που έγιναν  ή γίνονται, αγνοούν ή και καταστρατηγούν αποφάσεις δημοτικών & περιφερειακών συμβουλίων, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τους με φορείς και δημότες , εξαναγκάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να συναινέσουν ή και να συμμορφωθούν σε επιλογές με βαρύ οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ δήμων, περιφερειών και κεντρικής διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Τέλος, απαιτείται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού που θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά , τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών τους και το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής.

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί  στο πρόγραμμα των, το περιβάλλον αποτελούσε ένα « εξωραϊσμένο »  συμπίλημα από αναμασημένα φληναφήματα.

Ενώ στήνονταν ανεμογεννήτριες , δεν τέθηκαν διλήμματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία των ώστε να απαντήσει το εκλογικό σώμα

Η όποια άποψη διατυπώνεται εκ των υστέρων από αυτά τα στελέχη  είναι προσωπική. Με άλλα λόγια δεν έχουν το τεκμήριο  της πολιτικής και θεσμικής  αντιπροσώπευσης της κοινωνίας των πολιτών. Οι δημότες συνεπώς  θα πρέπει να αποφανθεί με δημοψήφισμα

Αν ως κάποιο βαθμό, αλλά όχι ολοκληρωτικά , η αντιπολίτευση μπορεί να ισχυριστεί ότι ευθυγραμμίστηκε με το αρνητικό σήμα   που εξέπεμψαν πρόσφατα τρεις συγκεντρώσεις γι’ αυτό το ζήτημα, η δημοτική συμπολίτευση τι θα είχε να αντιπαραθέσει χωρίς να μηρυκάζει τα όσα είπε ο «ΚΑΔΜΕΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.Ε» ;

Ο δήμαρχος υπό κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να «παίξει» με αξιώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή,  δεδομένης της εκκωφαντικής πολιτικής  λειψανδρίας της παράταξης του.

Γι’ αυτό πρέπει να μη βλέπει τον «κοντινό ορίζοντα» της υπεραντιπροσώπευσης  εξατομικευμένων διευθετήσεων αφενός και της υποαντιπροσώπευσης φορέων και κινήσεων πολιτών, με την αντιπολίτευση να επαγρυπνεί και να προτείνει…..

Να δει την «μεγάλη εικόνα» της  που κάποια συστατικά της μέρη κατά την άποψή μου μπορεί να είναι:

Η ενεργειακή αναβάθμιση όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών κτιρίων και η κάλυψη όλων  των δημοτικών  ενεργειακών  με ΑΠΕ.

Η δημιουργία μεγάλης Δημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας (ΔΕΚ), σπάζοντας τη θηλιά στις Ενεργειακές Κοινότητες που έβαλε πρόσφατα ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης  (2)

Η προώθηση της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά, ακόμα και στις πολυκατοικίες, όπως εφαρμόζεται στην Ευρώπη.

  Τα έργα ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης με σημαντική συνεισφορά στην εκτόνωση των περιβαλλοντικών πιέσεων και της ηχορύπανσης.

Τα έργα πρασίνου με στόχο την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και τη βελτίωση της θερμικής άνεσης στους χώρους περιπάτου.

Η διαρκής πληροφόρηση και ενθάρρυνση των πολιτών σχετικά με την προώθηση της εξοικονόμησης και της ορθολογικής χρήσης ενέργειας, με στοχευμένα περιβαλλοντικά δρώμενα, όπως ανοικτές ημέρες ενέργειας, ημέρες ποδηλάτου, κ.λ.π.

 

(1) https://tvxs.gr/news/ellada/apofasi-stathmos-sti-n-filadelfeia-gia-meiosi-ton-dimotikon-telon

(2) https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/271939_thilia-stis-energeiakes-koinotites

** τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου