Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Το «colpo grosso» της τηλεκατάρτισης (voucher) κατέρρευσε,αλλά ο κ.Βρούτσης παραμένει


από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  πολιτικό μηχανικό Ε.Μ.Π.*
 Η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού εκτέθηκε ηθικά και πολιτικά βαρύτατα για την προκλητική διαχείριση στην υπόθεση του επιδόματος των 600 ευρώ στους επιστήμονες.

Ανακοίνωσαν οτι θα  τηλεκατάρτιζαν   επιστημονικούς κλάδους υψηλής στάθμης,  αλλά το αφήγημα της κυβερνητικής αριστείας κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι στο υλικό εκπαίδευσης υπήρχαν κάτι φύρδην-μίγδην πρόχειρες ακατανόητες μεταφράσεις  της ύλης όπως «Σκόιλ Ελικικού», «Μέτζη του Νεούκτη », «προσθέσεις και ελέγχου λοιμώχθηκαν»
Παρά την αποκάλυψη των γελοιοτήτων και τις ηχηρές καταγγελίες των ίδιων των επιστημόνων για την αδιαφάνεια , ο κ.Βρούτσης  μαζί με κάποιους συναδέλφους του υπουργούς επέμεναν  στην υλοποίηση του φιάσκου, που σταμάτησε με παρέμβαση πρωθυπουργού.
Μάλιστα ο εν λόγω υπουργός μαζί με συναρμόδιους του  λοιδορούσε  τους επιστήμονες ,ως  άσχετους και απαίδευτους που δεν αξιολογούν ορθά τα μεγάλα δώρα της τηλεκατάρτισης.
Αυτή ήταν η «θρυαλλίδα» που εξαγρίωσε περαιτέρω  τη δυναμική και επιδραστική τάξη των επιστημόνων επαγγελματιών,το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας» όπου είχε διεισδύσει προεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Σχέδιο της  κυβέρνησης δια του  αρμόδιου υπουργού, ήταν να μοιράσει  τα 193 εκατ., εκ των οποίων το 40%, περίπου 80 εκατ. ευρώ στα ΚΕΚ, με πρόσχημα την επιμόρφωση 160.000 επιστημόνων.
Έτσι φάνηκε ότι η πολιτική διαχείριση της κρίσης δεν διεξάγονταν μόνο με όρους επικοινωνίας ,αλλά ακόμη χειρότερα, με αδιαφανή διοχέτευση πόρων υπό το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης.
Συνέβη μάλιστα την περίοδο της πανδημίας, με τον πληθυσμό ακραία συμπιεσμένο, σχεδόν ενοχοποιημένο, φοβισμένο και ευάλωτο οικονομικά  και ως εκ τούτου ευερέθιστο, έτοιμο να υπεραντιδράσει απέναντι σε ένα ηγέτη που τα «καλοταϊσμένα» φίλια ΜΜΕ τον είχαν αναγάγει σε επίπεδο μεταξύ «Μωϋσέως», «Ιουστινιανού» και «Τσώρτσιλ»  διαψεύδοντας τις επενδυμένες προσδοκίες με τόσο ταπεινωτικό τρόπο.
Είχε αποδειχτεί σαφέστατα ότι οι 160.000 επιστήμονες, που κι αυτοί επλήγησαν από τον «εγκλεισμό», μπορούσαν να επιδοτηθούν όπως όλοι οι άλ­λοι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.
Με μικρότερο κόστος για το δημόσιο ταμείο θα έπαιρναν περισσότερα χρήματα με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σεβασμό στην επαγγελματική και επιστημονική αξιοπρέπεια που προσβάλλεται βάναυσα από την παρωδία τηλεκατάρτισης.
Το αναπάντητο μέχρι σήμερα ερώτημα ήταν γιατί επιλέχθηκε να διατεθεί 1070 ℮ ανά καταρτιζόμενο(600 στον ίδιο+470 στο ΚΕΚ) και όχι 800 ℮ ανά καταρτιζόμενο ώστε να εξοικονομηθούν 270 ℮ ανά καταρτιζόμενο
Από το ότι τα ΚΕΚ θα έπαιρναν το 40% από τα 193 εκατ. της δαπάνης, όχι μόνο αναδίδεται οσμή  σκανδάλου, αλλά και διαφαίνονται  σχέσεις διαπλοκής συνδέουσες τους βασικούς πρωτα­γωνιστές αυτής της συναλλαγής, τους ιδιοκτήτες των 6 εταιρειών που με τις 7 πλατφόρμες ήταν ανάδοχοι του έργου τηλεκατάρτισης ….
Η ανθρωπογεωγραφία των εταιρειών, που είναι και από τα μεγαλύτερα ΚΕΚ, αποκαλύπτει ένα πυκνό δίχτυ επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και πολιτικο-κοσμικών σχέσεων με το κυβερνόν κόμμα, όπως και με πρόσωπα της οικογένειας του πρωθυπουργού. Άλλωστε  δημοσιεύτηκαν  στην «Εφ. Συν» 22.4.2020  φωτογραφίες του πρωθυπουργού και μελών της οικογένειας δίπλα στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου-ιδιοκτήτες ΚΕΚ
Αυτή  η εικόνα των σχέσεων ,δεν ενοχοποιεί πρόσωπα και να απο­δείξει κάτι, αλλά οι πολιτικές εντυπώσεις που προκαλεί είναι ισχυρότατες.
Οφείλουμε πάντως να υπενθυμίσουμε ότι με το διαχρονικό σκάνδαλο της κατάρτισης, κατασπαταλήθηκαν από τη δεκαετία του '90 δεκάδες δισεκατομμύρια εθνικών και κοινοτικών πόρων, χτίστηκαν επιχειρηματικές και πολιτικές καριέρες που προκάλεσαν τους ελέγχους της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.
Την ώρα που διεκδικούνται σημαντικοί πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας, με την ελαστικότητα  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των λοιπών θεσμών  του ευρω-ιερατείου κατά παρέκκλιση   των αρχών του «σιδηρού» Συμφώνου Σταθερότητας ,   θα ήταν ολέθριο οι κυβερνητικές προχειρότητες και εξυπηρετήσεις «κολλητών» να προκαλέσουν το αρνητικό χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών αρχών
Τα κοινωνικά δίκτυα ανέδειξαν την δικαιολογημένη οργή προς την κυβέρνηση που προκάλεσε η περιφρόνηση της στις αντιδράσεις των επιστημονικών κλάδων .
Την αφουγκράστηκε η αντιπολίτευση (μείζων και ελάσσων) και  την μορφοποίησε πολιτικά.
Ακολούθησε - ως αναμένονταν -η πρόσκληση για  αναμέτρηση στη Βουλή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα αναδείκνυε την απάτη σε πολιτικό επίπεδο και θα σηματοδοτούσε το τέλος της συναίνεσης στη διαχείριση της πανδημίας
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η υπόθεση δεν μπορεί να υποστηριχθεί δημοσίως ούτε και να κρυφτεί, με την γνωστή κυβερνητική επιθετική επικοινωνιακή τακτική που συστηματικά ακολουθεί και  «σάλπισε» άτακτη υποχώρηση.
Η απόσυρση της κατάπτυστης διαδικασίας των ΚΕΚ, με «εντολή πρωθυπουργού» είναι μεγάλη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι αλήθεια ότι κυβερνητικά στελέχη, εκμεταλλεύτηκαν αρκετές φορές τις έκτακτες συνθήκες για σωρεία κατ'εξαίρεση αναθέσεων για προμήθειες και υπηρεσίες προκαλώντας αντιδράσεις. 
Όμως η υπόθεση των Voucher ήταν τόσο πρόχειρα στημένη και τόσο εξόφθαλμη απάτη, που ήταν δύσκολο να συσκοτιστεί.
Η απόσυρση του προγράμματος εκθέτει ανεπανόρθωτα και τους επιστημονικούς φορείς, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Τεχνικό Επιμελητήριο που υπήκουσανκομματικά.
Σε αντίθεση με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, δεν τόλμησαν να πουν το παραμικρό
Η απόσυρση μετά την κατακραυγή, ωστόσο, δεν λειτουργεί ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως “…οι υπουργοί που παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα - φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο…”
H κυβέρνηση μέχρι σήμερα δύο φορές που επιχείρησε να ενισχύσει οικονομικά κλάδους εξετέθη πολιτικά και ηθικά, είτε αφορούσε τα ΜΜΕ, είτε τους επιστήμονες. Ο τρόπος και οι διαδικασίες που επέλεξε  ήταν πρόχειρες και διάτρητες. Κι όλα αυτά πριν καλά καλά συμπληρώσει έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας. Μετά το δεύτερο φιάσκο της τηλεκατάρτισης αρχίζει να ξηλώνεται το πρωθυπουργικό πολιτικό κεφάλαιο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου