Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Επιμνημόσυνη αναφορά στον Παπά-Κώστα τον εφημέριο του Αγίου Αθανασίου Βαγίων

 από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

Πριν μερικές ημέρες τρεις συμπολίτες μας   με ρωτούσαν τεχνικά ζητήματα της επικαιρότητας  όπως την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ,το κτηματολόγιο και το παλιό λάθος μας να μην αφήσουμε να γίνει ο αναδασμός.Πήγε η κουβέντα σε υπάρχοντα και απαιτούμενα έργα υποδομής . Επόμενο θέμα ήταν αυτός ο ναός.  
Ο ένας παρ΄ότι ετεροδημότης άριστα ενημερωμένος για τα τοπικά ζητήματα, με ρώτησε: Θοδωρή  με τον οβολό των κατοίκων ,με το υστέρημά των, με τις δωρεές ,με την επιμονή και το πάθος του παπά-Κώστα  ,με τη δική σου μελέτη μήπως έγινε μια   εκκλησία υπερμεγέθης για τον φθίνοντα πληθυσμό  του Κασνεσιού; Μήπως ήταν και δικό σου λάθος;
Όσο αφορά το δεύτερο,  η φθίνουσα πληθυσμιακή εξέλιξη είναι γενικότερο φαινόμενο  Βρήκαμε την αιτία και συμφωνήσαμε, αλλά  είναι εκτός τόπου και χρόνου να την πω  
Ως προς το πρώτο πράγματι είναι ναός 700 ατόμων,  μεγάλος  για τις ανάγκες της συνοικίας. Είναι όμως τόσος ώστε  να χωρέσει τα πλούσια θρησκευτικά συναισθήματα και την προσήλωση  στην  ορθοδοξία των ενοριτισσών και των ενοριτών .
Παπα-Κώστα αυτή  την Κυριακή 15.9.2019  είναι πυκνό το εκκλησίασμα γιατί συντρέχουν τρεις λόγοι:  1ος έχουμε τα «μεθεόρτια» της γιορτής  του Σταυρού την σημασία της οποίας οι  παρόντες εφημέριοι  θα ανέλυσαν δεόντως   2ος είναι ημέρα του 40ήμερου μνημόσυνου σου
3ον  ήλθαν    και κάποιοι που  στην «καρδιά» των διακοπών δεν μπόρεσαν ή δεν το έμαθαν να έλθουν στην κηδεία σου όπως ο ομιλών  
Ο ομιλών  δηλαδή εγώ που συναντήθηκα πολλές φορές μαζί σου είτε ως  δρομέας στον επαγγελματικό  μου στίβο ,  είτε ως φορέας δημοσίου αξιώματος ,ως φορέας τοπικής εξουσίας. Υπό τις δύο αυτές ιδιότητες θα είχα κάτι να προσθέσω  με τον επικήδειο  μου με κοινωνικό περιεχόμενο, κοντά στους άλλους κατά βάση με σπουδαίο εσχατολογικό περιεχόμενο που εκφωνήθηκαν
Δεν συνηθίζεται αλλά  και δεν απαγορεύεται όταν υπάρχει  ειδικός λόγος- μετα την κηδεία που χρονικά προηγείται, -  αργότερα στο  μνημόσυνο να εκφωνείται κάποιος λόγος.
Ο πρώτος  είναι ο γνωστός μας  επικήδειος ,ενώ  ο ύστερος  λέγεται  επιμνημόσυνος.
Στην πρώτη περίπτωση  που  υπάρχει εντονότερη συγκινησιακή φόρτιση υπερτονίζουμε κάποια ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά του εκλιπόντος.
Ενώ στην δεύτερη κάποιος/α που έχει κάτι να πει καλύτερο της σιωπής και έτυχε να απουσιάσει, καθυστερημένα τονίζει σχεδόν τα ίδια,  κάπως πιο ψύχραιμα.
Ο πανδαμάτωρ χρόνος έχει μετριάσει την συγκινησιακή φόρτιση, είναι λιγότερο πομπώδης και  ίσως ειλικρινέστερος
Όλα αυτά και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ ομιλητού και εκλιπόντος υπάρχει στενή σχέση    για την οποία θα  ακούσετε αμέσως.
Άς βάλει λοιπόν  η μνήμη μου τα γεγονότα στη σειρά:
Σε πρωτογνώρισα κτίστη στις οικοδομές: Ήσουν αξιόπιστος ,ειλικρινής,συνεπής , τίμιος , «δουλευταράς»Στο «γιαπί» πήγαινες πρώτος και έφευγες τελευταίος.
Το μόνο σου «χασομέρι»ήταν γιατί βουτούσες τα τούβλα στο νερό που από τους συνεργάτες σου αν και ήξεραν ότι ήταν σωστό εισέπραττες αστεϊσμούς…..
Γνώριζες καλά  την ποιότητα των τούβλων .Έδινες μεγάλη σημασία στο κανίαμα(λάσπη), την αναλογία των υλικών στην σύνθεση της ,την ισοκατανομή στους αρμούς και την αποφυγή σπατάλης .
 «Καλλιτέχνης» στο μυστρί , είχες καταργήσει το αλφάδι γιατί«έκοβε» το μάτι σου
Πρόσεχες την σύμπλεξη στο κατακόρυφο επίπεδο των τούβλων μεταξύ των. Πεθαίνοντας το 1975 ο παπά-Πανούσης ο Παπαργύρης ,ένας καλός παπάς,αξιόλογος άνθρωπος και καλός οικογενειάρχης χήρεψε η θέση του εφημέριου στην εδώ ενορία.
Ο τότε μητροπολίτης έφερε τον παπά- Σωτήρη, όμως οι κασνεσαίοι ήθελαν ντόπιο.
Κάποιοι που γνώριζαν το χαρακτήρα σου σε «εψήναν» να πεις «Ναι».
Μια μέρα ήλθες και  μου ζήτησες να σε βοηθήσω . Σε γνώριζα καλά από πριν και το  «Ναι» μου δεδομένο
Για πιο καλά σου είπα θα συγκαλέσω έκτακτο κοινοτικό συμβούλιο(Κ.Σ) ώστε η απόφαση να είναι ισχυρότερη . Είπα αμέσως στη Μαίρη να στείλει γρήγορα προσκλήσεις . Στείλαμε την ομόφωνη απόφαση του (Κ.Σ) στον μητροπολίτη, στους τοπικούς βουλευτές,στον ημερήσιο και τοπικό τύπο, στους τοπικούς συλλογικούς φορείς ώστε να λάβουν και  να μας δώσουν τις αποφάσεις των . Μετά ενημερώσαμε  στα εδώ καφενεία  τους κασνεσαίους για τις ενέργειές μας και τους ζητήσαμε να έλθουν  στην επίσκεψή μας προσεχώς στον μητροπολίτη.  Την καθορισμένη ημέρα  στο μητροπολιτικό γραφείο Λιβαδειάς η «ουρά» έφτανε μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο.
Ο μητροπολίτης είδε την κοσμοσυρροή  και  αξιολόγησε τα επιχειρήματα  μας.
Μόλις είπε «Ναι» ακούστηκαν ουρανομήκεις ζητωκραυγές και  όταν μαθεύτηκε  στο Κασνέσι κτύπησε πανηγυρικά η καμπάνα.
Ήσουν εδώ παπάς όταν οι δυό μεγάλοι σεισμοί  στις Αλκυονίδες 28.2 & 4.3/1981 έπληξαν σφοδρά τα Βάγια.
Ενα από τα κτίρια που κτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο -αν όχι το περισσότερο- ήταν ο Άγιος Αθανάσιος. «Χιαστί» διαμπερείς ρωγμές και αποδιοργάνωση στους φέροντες τοίχους. Μετατόπιση στέγης , στρέβλωση τρούλου , ετοιμόρροπο καμπαναριό.Βαθιές ρωγμές σε παράθυρα και πόρτες .Ολοι οι μεταλλικοί ελκυστήρες μεταξύ υποστυλωμάτων  και τοίχων  που «έδεναν» την εκκλησία τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
Αν δεν υπήρχε ο μνημειακός χαρακτήρας και η άυλη αξία του η κατεδάφισή του θα ήταν άμεση .Η επισκευή του ακόμη και με προηγμένα τεχνολογικά υλικά ήταν ασύμφορη.
Τα χρήματα για την αποκατάσταση ελάχιστα, οι κάτοικοι απρόθυμοι να προσφέρουν χρήματα γιατί ήθελαν νέο ναό.
 Ήλθε στα Βάγια για αυτοψία κλιμάκιο της  Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.
 Η «λύση» που έδωσαν ήταν να τον να αφήσουμε και να  τον φτιάξουμε  πάρα πέρα στο «Μετόχι» !!!!!  Ο παπά-Κώστας ήταν ανένδοτος όπως και όλοι μας.
Απορρίψαμε αναφανδόν την πρόταση γιατί θα είχαμε ένα ερείπιο  μέσα στην «καρδιά» της συνοικίας ,αλλά και θέλαμε να «δέσει» ο ναός  με τον χώρο που είχαμε απαλλοτριώσει για πλατεία παρα πέρα.
Πήγαμε μετά στην τότε υπουργό Μελίνα Μερκούρη , που εξοργίστηκε όταν άκουσε τα «καθέκαστα» με την γραφειοκρατική αγκύλωση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και  είπε αμέσως το «Ναι»
Πρόσθεσε μάλιστα να  προσέξουμε  αν υπάρχουν λαξευμένες πέτρες με ανάγλυφες παραστάσεις  , ενσωματωμένες στην εκκλησία προερχόμενες από πιθανούς προηγούμενους ναούς στην περιοχή, να τους ενσωματώσουμε στον νέο και μας ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Κατά την κατεδάφιση  και την εκσκαφή της θεμελίωσης με άγρυπνο μάτι πρόσεχες για τέτοια ευρήματα. Μετρούσες τις διαστάσεις στα πέδιλα.  
  Έλεγχες ανελλιπώς την ακρίβεια των ξυλοτύπων  και αν  βάφονται με λάδι. Πρόσεχες τον οπλισμό αν συμφωνεί με τα σχέδια και με έπαιρνες τηλέφωνο  ακόμη και αν είχα φύγει λίγο πριν  . Ζύγιζες τις βαρέλες με το μπετόν και ζητούσες δοκίμια όπως σου είχα πεί.
Οι πολλοί  έρανοι και τα συνεχή αιτήματα για δωρεές  απέδωσαν γιατί ήσουν αξιόπιστος ,ειλικρινής, τίμιος και λειτουργούσες με διαφάνεια. Πίεζες να τελειώσει ο ναός, αφού η εκκλησία πρόχειρα είχε στεγαστεί στο απέναντι κοινοτικό κτίριο –σεισμόπληκτο αλλά επισκευάσιμο - που πρόσφατα είχε και αυτό απαλλοτριωθεί με τον υπόλοιπο χώρο ,αυτό δηλαδή που σήμερα στεγάζει το ενοριακό πνευματικό κέντρο.
Ολοκληρώνοντας έχω να τονίσω: τα θυρανοίξια του ναού έγιναν στα τέσσερα χρόνια,όταν αλλού χρειάστηκαν ακόμη και τριάντα!!!!!!
Αυτό και  μόνο αρκεί για να σε καταξιώσει μεταθανάτια στη συνείδηση του κόσμου.
 Έτσι είναι βέβαιο ότι το χώμα που σε σκέπασε θα είναι φιλικό και ελαφρύ.
Παπά-Κώστα να έχεις «Καλό Παράδεισο»
Η οικογένειά σου,οι οικείοι σου, οι συγγενείς σου να είναι υπερήφανοι για σένα.
Αιωνία η μνήμη σου φίλε .

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177-   κιν 6997189448   Επαμεινώνδου71  Θήβα -theopapaio@gmail.com  http://kadmos35.blogspot.gr https://www.facebook.com/theodore.papaioannou            


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου