Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Οι Ενεργειακές Κοινότητες αγνοήθηκαν από την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση. Αλλά η επερχόμενη «Στερεά ... Υπεροχή» με τον κ. Αναγνωστάκη θα δείξει και εδώ την συντριπτική της Υπεροχή.


Από την Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια του συνδυασμού  «Στερεά…Υπεροχής»     


Σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα επιφυλάσσει σε πολίτες και τοπικούς φορείς, όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες, αλλά και σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις ο νόμος
Αναφέρεται στις Ενεργειακές Κοινότητες (Ε-ΚΟΙΝ)  που προ μηνών (6.12.2018) ο υπουργός κ.Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε στη Λάρισα στα πλαίσια  «της  ενεργειακής πολιτικής για τα επόμενα δώδεκα χρόνια»   και προέβλεψε «Big bang» στον κλάδο της ενέργειας, με τη δημιουργία δεκάδων Ε-ΚΟΙΝ ανά τη χώρα για το 2019.
Δήλωσε με έμφαση ότι : «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, σχεδίασαν ειδική δράση ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ (και όχι 15 εκατ. ευρώ που ήταν τα αρχικά σχέδια) για τη στήριξη της δημιουργίας (Ε-ΚΟΙΝ).
Οι (Ε-ΚΟΙΝ) είναι αστικοί συνεταιρισμοί κατά βάση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχουν ως «φιλοσοφία» τους την  αρχή της διάχυσης  του οφέλους  τόσο στα μέλη της (Ε-ΚΟΙΝ), όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Με επιδότηση επενδυτικών σχεδίων έως 60% από το ΕΣΠΑ, με μέγιστο όριο 1 εκατ. ευρώ» Οι (Ε-ΚΟΙΝ) είναι αστικοί συνεταιρισμοί κατά βάση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχουν ως «φιλοσοφία» τους την  αρχή της διάχυσης  του οφέλους  τόσο στα μέλη της (Ε-ΚΟΙΝ), όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Είναι ένας νεοφανής  για την Ελλάδα θεσμός ,(εκτός των ανωτέρω και με σειρά υποστηρικτικών κινήτρων αδειοδοτικού χαρακτήρα) που πρό πολλού λειτουργεί επιτυχώς  σε ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης ως μιας μορφής εκδημοκρατισμό του ενεργειακού περιβάλλοντος που διαμορφώνουν η απελευθέρωση της ενεργειακής  αγοράς και η μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας και με σημαντικά οφέλη για τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών
Στης Δανία η ανάπτυξη της καινοτομίας στον τομέα των αιολικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους συνεταιρισμούς.
Οι δέκα από τις αιολικές τουρμπίνες του εμβληματικού αιολικού πάρκου Middelgrunden - σημείο αναφοράς της  πρωτεύουσάς της Κοπεγχάγης - ανήκει σε (Ε-ΚΟΙΝ) της χώρας και ήδη από το 2001, περισσότερες  από 150.000 οικογένειες στη Δανία συνέπηξαν αυτού του είδους κοινότητες ή συνεταιρισμούς (αποφεύγω τη λέξη συνεταιρισμός) Η Γερμανία απαριθμεί περίπου 800 (Ε-ΚΟΙΝ) με 160.000 μέλη.
Μετά τον  νόμο    πολίτες και τοπικές κοινωνίες θα μπορούν να αναλαμβάνουν επενδυτικές δράσεις στον τομέα της παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συστήνοντας ενεργειακές κοινότητες.
Με απλά λόγια: ιδιοκτήτες ή χρήστες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας μπορούν να δημιουργήσουν μια (Ε-ΚΟΙΝ) για να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ή και μία ανεμογεννήτρια σε ένα ακίνητο που μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε κάποια άλλη περιοχή  και εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας. Έτσι τα μέλη της (Ε-ΚΟΙΝ) θα έχουν μειωμένο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.
(Ε-ΚΟΙΝ) μπορούν να δημιουργήσουν τρεις ΟΤΑ και να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με τις καταναλώσεις τους και καταναλώσεις ευάλωτων ομάδων ή πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σε περιοχές  της ελληνικής επικράτειας, κάτοικοι ή και τοπικές επιχειρήσεις μαζί με τον δήμο μπορούν να εγκαθιστούν μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας για τηλεθέρμανση, ένα αιολικό πάρκο ενδεικτικής ισχύος 6 MW ή ένα μικρό υδροηλεκτρικό ενδεικτικής ισχύος 1 MW.
Επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα θα μπορούν να δημιουργούν (Ε-ΚΟΙΝ) με σκοπό τη δημιουργία και διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας βιομάζας ή και την εγκατάσταση και λειτουργία μιας μονάδας για την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.
Οι δραστηριότητες των (Ε-ΚΟΙΝ) επεκτείνονται ακόμη και σε μονάδες αφαλάτωσης στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, αλλά και την εγκατάσταση τοπικών υποδομών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. 
Κάποιες όμως περιφέρειες  προχωρούν (με επικεφαλής την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα).
 Εδώ  όμως ο «ρέκτης» κ.Μπακογιάννης με το επιτελείο του που αφήνει ως παρακαταθήκη, με τους συνεχιστές και τις συνεχίστριες καρκινοβατεί


Επικοινωνία:Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  τηλ/fax 2262022177 -  κιν 6997189448 - xarikleiapapaio@gmail.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου