Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Αναφορά κατά την παρουσίαση του Βοιωτικού ψηφοδελτίου του συνδυασμού «Στερεά Υπεροχής» για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην Λιβαδειά 18.3.2019

Από την Χαρίκλεια Παπαϊωάννου υποψήφια του συνδυασμού «Στερεά…Υπεροχής»                                             
Δημότισσες & Δημότες της Λιβαδειάς Βοιωτοί πολίτες , που συγκατοικούμε στην «καρδιά» της Στερεάς, της περιφέρειας  που βρίσκεται στη «καρδιά»  της χώρας μας.
Κατά την παρουσίαση ο επικεφαλής του συνδυασμού μας κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης μου έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό από το «βήμα» μιας αίθουσας με υψηλό συμβολισμό και να συντάξω αυτό το κείμενο γιατί:
1ον φέρει το όνομα του αειμνήστου δημάρχου σας του Χρ. Παλαιολόγου που κινήθηκε σε συγκλίνουσα  αυτοδιοικητική διαδρομή  και επαγγελματική συναντίληψη με τον πατέρα .
2ον περιβάλλεται από το ειδυλλιακό  τοπίο των πηγών της «Κρύας», του ποταμού «Έρκυνα», με την προτομή του Αθανασίου Διάκου και τον καθεδρικό σας ναό βόρεια, με το μαντείο του Τροφωνίου  νότια στο ύψωμα και όλα αυτά μέσα στην πόλη του Λάμπρου Κατσώνη.
3ον είναι δείγμα της παλιάς «αίγλης» της Λιβαδειάς ως βιομηχανικού - επιχειρηματικού κέντρου του 19ου αι. ως τα μέσα του 20ου  αι ,επεξεργασίας βαμβακιού, με κινητήρια δύναμη το νερό, αλλά να μην ξεχνάμε με τον  μόχθο   και τον ιδρώτα της τότε αγροτικής και εργατικής τάξης.
Αυτό που ώθησε όλους μας να στηρίξουμε  την κίνησή του,ήταν γιατί εξ αρχής έδειξε ότι  ο προγραμματικός του λόγος  είχε ως «ακρογωνιαίο λίθο» στη λήψη των αποφάσεων τη συλλογικότητα και την «μεσότητα».
Είναι η πολιτική αντίληψη  που ακολούθησε  ως δήμαρχος στην επιτυχή  διαδρομή του στον Δήμο Χαλκιδέων   και εμπνεύστηκε  από τον Αριστοτέλη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι  η προτομή αυτού του γίγαντα της φιλοσοφίας κοσμεί τον  αύλειο χώρο  του  δημαρχείου της Χαλκίδας
Της πόλης  που έζησε στο τέλος της ζωής του  και  απεβίωσε, από τον οποίο ο κ. Αναγνωστάκης διδάχθηκε  την «αριστοτελική μεσότητα».
Ο λόγος του ξεφεύγει  από την δημαρχοκεντρική «πεπατημένη» κάτι που θα απαιτηθεί και θα επιβληθεί έκ των πραγμάτων στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης 1ου & 2ου βαθμού στη νέα περίοδο.
Ο οραματικός,«ευθύβολος» και «εμπροσθοβαρής» , λόγος του  φιλοδοξεί να εισαγάγει την Περιφέρεια Στερεάς - με τις ενδοπεριφερειακές  της ιδιαιτερότητες  , τις γεωναπτυξιακές της  προτεραιότητες -  στον κύκλο της Ευρώπης των Περιφερειών.
Προσωπικά γαλουχήθηκα και ακολούθησα πατροπαράδοτα πολιτικά «χνάρια», χωρίς παρέκκλιση, μέσα στον ευρύτερο προοδευτικό πολιτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας,αντιδιαμετρικά προς το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης.
 Ευαισθητοποιήθηκα γρήγορα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α) , θεωρώντας την φορέα πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας, ένα από τα τρία βάθρα του δημοκρατικού  μας πολιτεύματος.
Παρά την λόγω εγγύτητας προς τον δημότη και τα προβλήματά του «γοητεία» της Τ.Α. Α΄βαθμού, διάλεξα αυτή  του Β΄βαθμού.
Απάντησα θετικά , δίχως επιφυλάξεις και προαπαιτούμενα , μεταξύ των πρώτων στην τιμητική πρόσκληση του κ. Αναγνωστάκη χωρίς  να είμαι μέλος κομματικής οργάνωσης,όπως άλλωστε και ο ίδιος.
Κατοικώ  μεν  στην ιστορική πόλη των Θηβών , την πόλη  της Αντιγόνης από τις αρχαιότερες του κόσμου, γνωστή από τις τραγωδίες  (Αισχύλου, Ευριπίδη , Σοφοκλή), που περιέχουν και εκπέμπουν  διαχρονικά τα πανανθρώπινα  «αειθαλή» μηνύματα.  
Το ότι όμως ασκώ στα Βάγια το εκλογικό μου δικαίωμα, όπου και οι «ρίζες» μου με έχει ίσως απελευθερώσει από τοπικιστικές αντιλήψεις «διπολισμού» στο χώρο της Βοιωτίας, βλέποντας τον ως ενιαίο :
Μια  νοητή διαδρομή με αρχή την Τανάγρα με την άτυπη βιομηχανική περιοχή-τη δεύτερη στη χώρα μας- και τα γνωστά της ανεπίλυτα πολυετή περιβαλλοντικά προβλήματα, με την παρευβοϊκή περιοχή βόρεια  και τα Δερβενοχώρια νότια στην Πάρνηθα  στα όρια με την Αττική.
Μετα  τη Θήβα, την Υλίκη τους γύρω οικισμούς της και τη Μονή Σαγματά  βόρεια,αλλά  και τον τ.Δήμο Πλαταιών νότια με την ιστορία του.
Τα Βάγια,τις Θεσπιές και την ενδοχώρα ως τον  Κορινθιακό, τον Ελικώνα με τον Ησίοδο και τις εννέα Ελικωνιάδες Μούσες πριν φθάσουμε στην Αλίαρτο και την Ακραιφνία βόρεια .
Μετα την πρωτεύουσα του Νομού τη Λιβαδειά , με τον Ορχομενό «εφάμιλλο»  ιστορικά της Θήβας βόρειά της  και τη ιστορική Χαιρώνεια βορειοδυτικά της
Με το μαρτυρικό Δίστομο, την ενδοχώρα του , την «μικρογραφία» της Αγιά-Σοφιάς ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά, τις παρελικώνειες  κοινότητες,ως τον κόλπο της Αντίκυρας όπου δεσπόζει το «Αλουμίνιο της Ελλάδος» και  τον κόλπο της Ζάλτσας.
Με πέρας της διαδρομής στο αγέρωχο Παρνασσό με την Αράχωβα στην ράχη του - τη χειμωνιάτικη «Μύκονο»- και τους παραπαρνάσιους βοιωτικούς οικισμούς
Στο πλευρό του κ. Αναγνωστάκη  η δική μου μετριότητα προσμετρούμενη  στην αξιοσύνη των  συνυποψηφίων μου , δυναμικά αγωνιζόμενη με εντιμότητα, ήθος, αξιοπρέπεια και σοβαρότητα, θα προσπαθήσω να συμβάλλω με τις  πενιχρές μου δυνάμεις , τις γνώσεις μου, την επαγγελματική μου εμπειρία, την περιβαλλοντική μου ευαισθησία στην επιτυχία του συνδυασμού μας  «Στερεά Υπεροχής»  στην επικράτεια της Περιφερειακής μου Ενότητας  που όπως προείπα είναι η «καρδιά» της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ,Περιφέρεια  που συμβαίνει  μάλιστα να είναι η «καρδιά» της Ελλάδας  .     19.3.2019          
Επικοινωνία:Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  τηλ/fax 2262022177 -  κιν 6997189448 - xarikleiapapaio@gmail.com  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου