Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Το εγχώριο πολιτικό τοπίο μετά την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών

   
   από τον   Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ *
Βιώνουμε  ένα πυκνό διάστημα σε πολιτικά γεγονότα.. Πέρα από την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών έχουμε τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων(ΕΔ) και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας  στο ΝΑΤΟ.
Μέσα από αυτά  είδαμε την αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίζει την απαράλλαχτη και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική της απέναντι στην κυβέρνηση.

Αντιπολιτευτικός πολιτικός λόγος με ευτελή ή ακόμη με χωρίς  επιχειρήματα που στρεβλώνει  την ίδια την πραγματικότητα .
Οι κρίσεις και η αλλαγή ηγεσίας στις (ΕΔ) έγιναν με αξιοκρατικά κριτήρια, γιατί θέλουμε αξιόμαχο στρατό και όχι «κομματικό συρφετό» Ψάξτε ποιος είπε το, «Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας» και σε ποιόν και τότε θα καταλάβετε ....... Πιστεύουμε σ΄αυτό που είπε ο Gustave Le Bon : «Ευτελίστε το χαρακτήρα των στρατιωτών και δεν θα έχετε παρά τους όχλους του Ξέρξη. Εξυψώστε το χαρακτήρα, και θα έχετε τους πολεμιστές του Αλεξάνδρου».
Η ηγεσία της ΝΔ αδιαφορεί αν έτσι  δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο της χώρας. Το μόνο που ενδιαφέρεται και επιδιώκει είναι να προκαλέσει «κατάγματα» στην κυβέρνηση.
Κατεξοχήν φιλαοτλαντικό κόμμα της χώρας, απεμπόλησε το δόγμα του ιδρυτή του «ανήκομεν εις την Δύσιν» και τώρα αντιτάχθηκε  στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας  στο ΝΑΤΟ!!!
Είναι συνέχεια της διαδικασίας ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών και εντάσσεται στην ίδια  αδιέξοδη τακτική της,  κάτι που  προδίδει  ανασφάλεια  και  ανησυχία ..
Το πάλαι ποτέ  κεντροδεξιό κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εν όψει εκλογών ακολουθεί ένα εφήμερο ,αδιέξοδο , λαϊκίστικο τακτικισμό και έχει εκφυλιστεί σε ένα συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο κομματικό συνονθύλευμα.
Όσο για την επιστολική δήλωση  των έξι ανεξαρτήτων βουλευτών ότι θα ψηφίζουν τα νομοσχέδια που θα εισάγει η κυβέρνηση,αδυνατώ να βρώ τι άλλο μπορούσαν να κάνουν αφού  στήριξαν  την κυβέρνηση στα «δύσκολα».Θέλει άραγε η ΝΔ να μη περάσουν τα νομοσχέδια που έρχονται με σαφές κοινωνικό πρόσημο;
Με μοχλό τη συμφωνία των Πρεσπών αρχισε εντονώτερα μια κινητικότητα για συγκλίσεις Αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι «πνέει τα λοίσθια»  Μεσαία στελέχη εγκαταλείπουν ΚΙΝΑΛ και καταμαρτυρούν  στην ηγεσία του την προσέγγιση με την Ν.Δ.
Αυτόνομες κινήσεις πολιτών συζητούν την προοπτική ενός προοδευτικού μετώπου ανάμεσα στη Ν.Δ. Εχει ανοίξει ενας δίαυλος διαλόγου μεταξύ πασοκογενών προσωπικοτήτων και «ομόλογων» του ΣΥΡΙΖΑ.
Βαδίζοντας προς τις εκλογές διαμορφώνεται ένα διπολικό (στη θέση του δικομματικού) πολιτικό σκηνικό: ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.ενισχύονται συμπιέζουν και συνθλίβουν ανάμεσα  στις «μυλόπετρες» του νέου διπολισμού ενδιάμεσα κόμματα,πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες
Αναμφισβήτητα  ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα συσπείρωσης και υποστηρίζεται ότι πρέπει και μπορεί το ΚΙΝΑΛ να ενταχθεί σε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία.
Είναι αναγκαία η συμπόρευση και συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ειδικά σήμερα που η Δεξιά του βαθύτατου συντηρητισμού όσο και η ακροδεξιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη επιχειρούν να αρθρώσουν λόγο και να  υψώσουν απειλητικό ανάστημα απέναντι στις δημοκρατικές κατακτήσεις τις πολιτικές ελευθερίες τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα
Μεγάλο ποσοστό της ευθύνης για την ενίσχυση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στην Ευρώπη έχουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που με την άσκηση της πολιτικής του και τις επιλογές των διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες, συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος, ανέχθηκαν  και σε πολλές περιπτώσεις ενίσχυσαν τον εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο .
Στη χώρα μας ανεξάρτητα από τη θέληση των κομματικών ηγεσιών που αυτοτιτλοφορούνται  ως Κεντροαριστερά και Σοσιαλδημοκρατία ο προοδευτικός πόλος «δομείται» μέσα στην ίδια την κοινωνία. Σ΄αυτό τον πόλο  ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ο πυρήνας  συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων
Είναι αρνητική  η στάση του ΚΙΝΑΛ  που - όταν δεν επιτίθεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση- κρατά  υποτίθεται «ίσες αποστάσεις» μεταξύ  ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και πολλές φορές που η ηγεσία του έχει πεί «συντηρητική» δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ!!!!!
Η άρνηση της σύγκλισης  και τις συνεργασίας από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στη βάση μιας προοδευτικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι άρνηση αναντίστοιχη με την ίδια  την κοινωνία και με όλα εκείνα που διαμορφώνονται στο Ευρωπαικό πολιτικό τοπίο .
Παρά  την συνεχή δημοσκοπική του ΚΙΝΑΛ  λόγω των επιλογών του, η κυρία  Γεννηματά αλλά κλιμακώνει την αντιΣΥΡΙΖΑ στρατηγική της καθώς «ξιφουλκεί»με τους Ευρωπαίους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας που διοργανώνεται στην Αθήνα με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Ούντο Μπούμαν , την 4η  Μαρ δεν θα έχει εκπρόσωπο, γιατί  στους ομιλητές είναι  ο αντιπρόεδρος  του Ευροκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ενώ ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ανοίξει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου και την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυρία Γεννηματά την 14η Φεβ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον (σοσιαλδημοκράτη) Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σόλτς. Θέλει - όπως ανακοινώθηκε- «να του περιγράψει τη δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας  σε αντίθεση με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ» .
Με άλλα λόγια σε μια σημαντική φάση  για την οικονομία της χώρας μας θα δημιουργήσει ηθελεμένα ή άθελά της, αμφιβολίες ,επιφυλάξεις, ερωτηματικά και σκεπτικισμό  στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών !!!!!!!


· τ.Κοινοτάρχης Βαγίων -τ.Γεν.Γραμ.ΚΕΔΚΕ - τηλ/fax 2262022177- 6997189448  Επαμεινώνδου 71 Θήβα  -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/      https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου