Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Απάντηση στην πρόταση της Δήμαρχου Λεβαδέων κυρίας Γιώτας Πούλου για την υποψηφιότητα μου ως Δημάρχου Θηβαίων

 από τον    Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ *       

Η πόλη της Λιβαδείας  ευτύχησε να έχει δήμαρχο  την κυρία Γιώτα Πούλου μια ταλαντούχα με όραμα και τσαγανό  στον  γραπτό και προφορικό λόγο.
Την γνώρισα από αδελφό της τον Γιάννη (ένα διάστημα Νομάρχη Ευρυτανίας) που μαζί με (Κατσιμπάρδη-Ακριβάκη- Καλογήρου) ξεκινήσαμε τη μηχανή του  ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία.
 Με τον Γιάννη ενίοτε είχαμε αποκλίνουσες απόψεις, τις οποίες πάντα «γεφύρωνε» με την καταλυτική της  επιρροή.
Στο ΠΑΣΟΚ εγώ και στην Αριστερά εκείνη διατηρήσαμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στις συναντήσεις του ΤΕΕ ως μηχανικοί διατυπώναμε  παρεμφερείς απόψεις
 Ήταν ευφάνταστη, εύστροφη , εργασιομανής και ανατρεπτική αρχιτέκτων μηχανικός  με ροπή προς την Πολεοδομία και τη Χωροταξία που συμπλήρωνε τον πολιτικό μηχανικό δήμαρχο Λεβαδέων Χρήστο Παλαιολόγο ως  τον αδόκητο θάνατό του για να αποτελέσει στη συνέχεια κεφαλαιώδη παράγοντα στην ανέλιξη της   Λιβαδείας  και της επαρχίας της.           
Στις εθνικές εκλογές το 2012 ήταν υποψήφια και ήλθε πρώτη επιλαχούσα,τότε  που στην κεντρική πλατεία της Θήβας , για την ανατρεπτικότητα της , την αποκάλεσα Πασιονάρια της Βοιωτίας , το επαναστατικό  δηλαδή όνομα της Ντολόρες Ιμπαρούρι , εμβληματικής προσωπικότητας , συμβόλου   του Ισπανικού εμφυλίου.
Διαθέτει στέρεη αριστερή παιδεία και από τα πολιτικά της «σπάργανα» λογική και κουλτούρα συνεργασιών της Αριστεράς  με τους εκατέρωθεν όμορους χώρους.
Σαν δήμαρχος λειτούργησε ενωτικά, δημοκρατικά,ορθολογιστικά, με σχέδιο ,με όραμα, με μέριμνα για κάθε δημότη και  κάθε χωριό ,καθώς δεν ξέχασε τη ρίζα της που είναι  στο Κυριάκι.
Συνεπής στις αρχές της τίμησε δύο προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ από τη Θήβα  κάτι που ο σημερινός δήμαρχος Σ.Νικολάου από πολιτική δυσανεξία-λίαν επιεικώς- δεν έκανε ακόμη.
Να θυμούνται οι εναπομείναντες στον καθημαγμένο χώρο της καθ΄ημάς σοσιαλδημοκρατίας, ότι ο νεοφιλελευθερισμός στον οποίο ομνύει ο απερχόμενος δήμαρχος της επιφυλάσσει  ρόλο  «δωρητή οργάνων» ή «συμπλήρωμα διατροφής».
Στον  Γιάννη Σταμούλη  διαπρεπή νομικό, ευρωβουλευτή  και πρώτο αιρετό νομάρχη Βοιωτίας , έκανε πολιτικό μνημόσυνο.
Με αφετηρία το μαρτυρικό Δίστομο και με άψογους  νομικούς χειρισμούς «αφύπνισε» και  πανελληνιοποίησε τα δύο θέματα: των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και της επιστροφής  του κατοχικού δανείου.
Με την αιλουροειδή κίνησή της υπερφαλάγγισε  την Περιφέρεια Στερεάς  και ειδικότερα την Π.Ε.Βοιωτίας που είχε  τον πρώτο λόγο της οποίας  «άρχει» - υποτίθεται -  η πολιτικά ομογάλακτος του κυρία Παπαθωμά.
Την Παρασκευή (27.7.2018)  δηλαδή μια μέρα πριν κηδεία του (28.7.2018) του Γιώργου Κατσιμπάρδη ,  το Δ.Σ. του Δήμου Λεβαδέων αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί το όνομά του σε μια δημοτική οδό .      http://kadmos35.blogspot.com/2018/07/blog-post_90.html
Έτσι τίμησε  τη μνήμη ενός βοιωτού βαλκανιονίκη στίβου, βουλευτή, υπουργού και  συγγραφέα  εξαίρετων  ιστορικών και μυθολογικών βιβλίων αναφερόμενων στη Θήβα , την Λιβαδειά και την Βοιωτία.
Εκτιμώντας την πολιτική - αυτοδιοιητική μου διαδρομή ,τις συναφείς και συνεχείς παρεμβάσεις μου,  ως δήμαρχος  -όχι τυχάρπαστη  και ευκαιριακή  στα αυτοδιοικητικά-  αλλά βαθιά μυημένη , σε μια σύσκεψη όπου συμμετείχε  με πρότεινε  για υποψήφιο δήμαρχο Θηβαίων.
Την ευχαριστώ  θερμότατα και της εύχομαι καλή επιτυχία για το καλό της Λιβαδειάς και του νομού.
Με συγκρατεί όμως πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους   να εκδηλώσω ενδιαφέρον η συνισταμένη τεσσάρων   «οπισθελκουσών» (ωραία ελληνική λέξη από την Ρευστομηχανική) δυνάμεων που είναι οι παρακάτω:
1η  η ομαλή μεταβίβαση  της «επαγγελματικής σκυτάλης»
2η η ηθικοπολιτική εμμονή μου σε κάποιο αδιαλεύκαντο σημείο με πιθανώς  υποκρυπτόμενο  διαχρονικό σκάνδαλο  («..ο σιωπών δοκεί συναινείν…»;)
3η  η άποψή μου  ότι πρώιμη απονομή χρίσματος  σε ένα μικρομεσαίο δήμο είναι πολιτική κίνηση με ρίσκο που προκαλεί κόπωση τόσο στους δημότες όσο και στον φορέα του χρίσματος
4η η βιασύνη του ΣΥΡΙΖΑ Θήβας που τον οδηγεί μοιραία σε αδιάσταλτες λύσεις, επαληθεύοντας ένα παλιό σλόγκαν που λέει «ότι ευκολώτερα περνάς στο  πολυτεχνείο του Harvard παρά στον ΣΥΡΙΖΑ Θήβας»
Έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται κάποια  «δημαρχολαγνεία» μπροστά στη  λιγούρα που προκαλεί ενόψει  προσεχούςΜαΐου, το αιωρούμενο  «τυρί» της τοπικής εξουσίας. 
Κατά την άποψή μου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εμπλακεί σε αυτήν την ονοματολογία. Πρέπει να κρατηθεί όσο γίνεται - και φυσικά όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες - μακριά από τέτοιες μεθοδεύσεις  , χωρίς να πάψει  να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον χώρο της Βοιωτίας, να προκαλεί  συνεχείς συζητήσεις σε τοπικά και αυτοδιοικητικά προβλήματα και να επεκτείνει τον ορίζοντα των συγκλίσεων προς όμορους πολιτικούς χώρους.
Υπ΄αυτές τις προυποθέσεις  -και  εφόσον οι συνθήκες μου το επιτρέπουν- δέχομαι  να αναλάβω  ενημερωτική  δράση επι τοπικών και αυτοδιοικητικών θεμάτων , χωρίς να αποβλέψω σε  οποιαδήποτε «αντιπαροχή»

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71  Θήβα
https://www.facebook.com/theodore.papaioannou     http://kadmos35.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου