Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

«Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ»: Το ιστορικό του και όχι μόνο…..

          από τον πολιτικό μηχανικό Θόδωρο Κ Παπαϊωάννου * 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τον  κ. Σταθάκη πρωτογνώρισα το 2014 Λιβαδειά ως  ομιλητή προσκεκλημένο της Ν.Ε.του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας.  Μετά την ομιλία του κατά την παρέμβασή μου στην εισαγωγή ανέφερα ότι : «μάθαμε  Οικονομία μέσα στην κρίση, όπως  μαθαίνουμε Γεωγραφία στον πόλεμο» .
Για να υπάρξει αντίλογος του έδωσα άρθρο   συναδέλφου του καθηγητή στο Οικον. Πανεπ. Αθηνών  του Γιώργου Παγουλάτου από την ‘’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’’ της Κυριακής που προηγήθηκε της Δευτέρας που έγινε η ομιλία του.
Παρ΄ότι  είχε περάσει μόνο μια ημέρα,ήταν απόλυτα ενημερωμένος για το δημοσίευμα,δεν χρειάσθηκε το απόκομμα,το σχολίασε διεξοδικά και κυριολεκτικά το αποδόμησε με την ιδιαίτερη την άνεση του και εντυπωσίασε το ακροατήριο.
Ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σήμερα είναι επιφορτισμένος  με την εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ», ένα από τους βασικούς στόχους του ΕΣΠΑ 2014-2020 που  ενισχύεται ως δράση   κατά προτεραιότητα   
Η ενεργειακή  θωράκιση των 7.000.000 κτίρια της χώρας στην οποία αυτό αποβλέπει:
·  Δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται δημιουργούνται 25-40 θέσεις εργασίας) και συνιστά προφανώς μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προκλήσεις και δυνατότητες ανατροπής του πασιφανούς αδιεξόδου  στον κατασκευαστικό τομέα .
·      Αποτελεί τη μοναδική παρέμβαση περιβαλλοντικού χαρακτήρα που μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
·         *    Μειώνει κατά 500-800 ευρώ ετησίως το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών της χώρας λόγω μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
 Πρόκειται δηλαδή για το mega project, μέσω  του οποίου θα επενδυθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια και θα δημιουργηθούν πάνω από 300.000 «πράσινες» θέσεις εργασίας.
Αυτοί  είναι οι λόγοι  -πέρα από τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -  που καθιστούν επιτακτική  την ενεργειακή θωράκιση του  ελληνικού κτιριακού τομέα και την επίδειξη κατ΄επέκταση    της δέουσας σοβαρότητας.
ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
Η κρίση του 2008 ανέτρεψε την  βαθιά ριζωμένη αντίληψη ότι λοκομοτίβα της οικονομίας είναι   η οικοδομή , από την οποία κατά τους Γάλλους εξαρτώνται 200 επαγγέλματα
Έπληξε αμείλικτα η ανεργία  τον κλάδο των διπλωματούχων μηχανικών.
Συνεχίζεται η  ύφεση στους τομείς παραγωγής και εμπορίας των δομικών υλικών
Σχολάζει και να απαξιώνεται σημαντικό μέρος του εργατοτεχνικού της χώρας.
Μετατράπηκαν  σε ενεργειακούς «ηθμούς» λόγω  οικονομικής αδυναμίας των ιδιοκτητών για συντήρηση , αναβάθμιση και επεμβάσεις  «αντιγήρανσης» οι κατοικίες των .
Όλοι αυτοί ανέμεναν στωικά σχεδόν επι 3ετία ως «μάννα εξ ουρανού» το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ».
Η εμπιστοσύνη ότι στο υπό τον κ.Σταθάκη  ΥΠΕN  γίνεται σοβαρή δουλειά επιδρούσε καταπραϋντικά, υπομονετικά  και  με καρτερικότητα   απέναντι στις αλλεπάλληλες αναβολές
Αμέσως μετά  την  υπουργική ανακοίνωση ότι  εκκίνηση λειτουργίας της «πλατφόρμας » ήταν η 28η Φεβρουαρίου , τα γραφεία των μηχανικών κατακλείστηκαν  από τηλεφωνήματα  και επισκέψεις  πολιτών που ρωτούσαν ή ανέθεταν την  εκπόνηση μελετών.
 Ο μικρός  αριθμός των ωφελουμένων που ανακοινώθηκε και ο άστοχος κατά την άποψή μου υπερτονισμός  της αυτονόητης σειράς προτεραιότητας,  επέφεραν κυριολεκτικά «έκρηξη» ενδιαφέροντος
Ήταν αναπόφευκτη όμως και πάλι η ολιγοήμερη αναβολή για- 8η Μαρτίου - αφού μόλις την ίδια ημέρα εκδόθηκαν τα παραρτήματα του Οδηγού εφαρμογής και μια ημέρα πριν δηλαδή -7/3/2018 - δόθηκε στη δημοσιότητα το εγχειρίδιο του συστήματος υποβολής  !!!!!!!!
 Η πλατφόρμα έκδοσης ΠΕΑ   που ήταν προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης κατέρρευσε ολοσχερώς και εκ των πραγμάτων παρατάθηκε η έναρξη  
Σημειώνω ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα των μηχανικών για δοκιμαστική λειτουργία εξοικείωσης , ελέγχου, πιθανής  εκσφαλμάτωσης  και ρίχτηκαν στον «Καιάδα» χιλιάδες ανθρωποώρες συναδέλφων μηχανικών ,νέων ως επι το πλείστον.
Σε λίγες ώρες, (13η Μαρτ.) σημειώθηκαν  1,5 εκατ αποτυχούσες  προσπάθειες εισόδου, το σύστημα κατέρρευσε  και το ΥΠΕΝ δεν απέκλεισε  δολιοφθορά από  κακόβουλο λογισμικό.
Αφού τις προηγούμενες ημέρες το ένα μετά το άλλο όλα τα Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ εξέφρασαν την δυσαρέσκεια των, την 3η μμ της ίδιας ημέρας  ακολούθησε επιστολή 11 προτάσεων του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού προς τον ΥΠΕΝ .
Στις 5:30 μ.μ της ίδιας ημέρας ο  κ. Σταθάκης, διέκοψε τη  λειτουργία ,   ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες και δεσμεύτηκε ότι :
1ον  θα ομαλοποιηθεί   η διαδικασία το ταχύτερο δυνατό.
2ον θα κατοχυρωθεί  η ασφάλεια του συστήματος και η διαφάνεια του προγράμματος
3ον θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων σταδιακά ανά ομάδα Περιφερειών. 
Την 19Η  Μαρτίου: (Κεντ. Μακεδονίας, Ανατ. Μακεδονίας.Θεσσαλίας,Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας  )  Την 26η Μαρτίου: (Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτ. Μακεδονίας, Ιονίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης). Την 2α  Απρίλιου ( Αττικής και Νοτίου Αιγαίου)
Μετά από αυτό ο πρόεδρος  του ΤΕΕ συνεχάρη τον  κ. Σταθάκη  για τη γενναιότητα που έδειξε  και δήλωσε  την διάθεση του να συνδράμει στην ομαλοποίηση της διαδικασίας από την θεσμική θέση του προέδρου του ΤΕΕ ως συμβούλου της Πολιτείας.
Όμως τον ρόλο του ΤΕΕ που κορυφώθηκε επί των ημερών των καθηγητών Στατικής του ΕΜΠ του, Νικου Κιτσίκη (απολυθέντος από τον Μεταξά) και βουλευτή της ΕΔΑ του Αθαν Ρουσόπουλου μετέπειτα υπουργού της ΕΚ , του Ευ.Κουλουμπή υπουργού του ΠΑΣΟΚ ,του Κώστα Λιάσκα, του Νίκου Δεσύλλα, του Γιάννη Αλαβάνου , του σημερινού υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, αλλά και άλλων εκ του συντηρητικού χώρου  ως προέδρων ΤΕΕ ,«αμαύρωσε» με  την ειρωνεία ,την υποκρισία , τον ναρκισσισμό  και τον αμοραλισμό που περιείχε ο στόμφος της  αιχμηρής του ανακοίνωσης  .
 Προφανώς δικαιούται μέσα στην «ξεραΐλα» της παράταξής του να «προβάρει κοστούμι» υπουργού....
Μόλις ο κ. Σταθάκης πληροφορήθηκε τον  μεγάλο αριθμό αιτήσεων ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του αρχικού διατεθέντος συνολικού ποσού από τα 350 εκατ. ευρώ, στα 700 εκατ. ευρώ ώστε να ενταχθούν επιπλέον 10.000  επιλαχόντες  και μετριάστηκε σχετικά η δυσαρέσκεια των προηγουμένων ημερών.
Η Περιφέρεια Στερεάς (όπου ανήκει η Θήβα και είναι ή έδρα του γραφείου) «έκλεισε» εντός 4ώρου χωρίς να είναι η μοναδική
Σ΄αυτές τις Περιφέρειες όπου παρουσιάστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για να εξομαλυνθεί το φαινόμενο της υπερβάλλουσας ζήτησης και πίεσης  να εξεταστεί αύξηση του προϋπολογισμού .
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κάποιοι αντιπολιτευόμενοι  βουλευτές  «ξιφούλκησαν». Ένας θεωρούμενος ως σοβαρός αλλά «μανιασμένος» μίλησε για «Βατερλό»  Κάποια Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ απείλησαν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη .
Όλοι αυτοί αντιπαρέρχονται  το ότι το πρόγραμμα πέρα από το ότι είναι σαφώς βελτιωμένο, είναι  και κοινωνικοκεντρικό σε αντίθεση με το προηγούμενο« Εξοικονομώ κατ' οίκον Ι» ,που ήταν έντονα τραπεζοκεντρικό με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σε κάθε όμως περίπτωση, αισθάνομαι οργανικό  μέλος  μιας συλλογικής προσπάθειας που εκφράζει  το λαϊκό αίτημα δημοκρατικής εμβάθυνσης της διακυβέρνησης του τόπου. 
Διατηρώ όμως αλώβητη την κριτική μου συνείδηση, την αυθεντικότητά μου και το δικαίωμά μου να παρεμβαίνω στα κοινά κατά την κρίση μου και την περίσταση. Δεν αποδέχομαι λοιπόν την «ρετσινιά» της «χλεύης των ηττημένων» που πρωτοείπε ο Γεώργιος Παπανδρέου
  
* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου