Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Η ημέρα της εθνικής παλιγγενεσίας ως ανάμνηση , παρακαταθήκη και υποχρέωση


     από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Το ότι   ένα μικρό υπόδουλο έθνος με την Επανάσταση το 1821 , ύψωσε  το ανάστημά του απέναντι στον  βάναυσο ζυγό που επί 400 ολόκληρα χρόνια είχε επιβάλλει η κραταιά τότε Οθωμανική αυτοκρατορία, αρκεί  για να χαρακτηρισθεί ως σημαντικός ιστορικός  σταθμός  προσέλκυσης  του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Οι Έλληνες τόλμησαν και πέτυχαν γιατί πίστεψαν στο δίκαιο και την αναπόδραστη τελική κατίσχυση του 
Η ημέρα λοιπόν αυτή που σηματοδότησε την αρχή συγκρότησης του ελεύθερου Ελληνικού κράτους γιατί απελευθέρωσε τη χώρα, επιβάλλει την  διαχρονική  εγρήγορση της μνήμης  μας και την  απόδοση  τιμής σε όσους δεν δίστασαν να προσφέρουν την ζωή τους για να ζήσουν  οι απόγονοί τους ελεύθεροι και υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα  να μεγαλουργήσουν
 Ενάντια στα διεθνή συμφέροντα και στις γεωπολιτικές σκοπιμότητες της εποχής , οι προπάτορες μας  δεν «μικροϋπολόγισαν» σε εφήμερα ανταλλάγματα, δεν «διαπραγματεύτηκαν» την εθνική τους ανεξαρτησία, δεν  «παζάρεψαν» την αξιοπρέπεια τους, δεν  δίστασαν  , επέμειναν αταλάντευτα μέχρι τέλος , προκάλεσαν τον φιλελληνισμό ως παρεπόμενο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού  , απέσπασαν την συνδρομή των ξένων δυνάμεων  και απέκτησαν την ελευθερία τους . Αυτή η  ιερή παρακαταθήκη αποτελεί σήμερα φωτεινό ορόσημο. Μετα 197 χρόνια   η 25η  Μαρτίου  βρίσκει τη χώρα μας παγιδευμένη επί δεκαετία  μέσα σε ένα βρόχο..
Ο ελληνικός λαός πέρα από την οικονομική δυσπραγία που προέκυψε από τα μνημόνια, με φαλκιδευμένη την εθνική του ανεξαρτησία,με διαρρηγμένο τον κοινωνικό  και παραγωγικό ιστό, με αρνητικά μεταλλαγμένη την πολιτική ζωή ,με την επιστημονική «αφρόκρεμα» να φεύγει στο εξωτερικό , αισθάνεται  απογοήτευση και ταπείνωση.
Για να απεγκωβιστούμε, με αδιαπραγμάτευτες αξίες την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, επιβάλλεται σήμερα με ενότητα και δημιουργικότητα,  να διαμορφώσουμε ένα  σύγχρονο δημιουργικό εθνικό όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση ,την βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας , την αλλαγή αναπτυξιακής πορείας , νοοτροπίας και  διοίκησης  του «Καλλικρατικού» Δήμου Θηβαίων .
 Με την πεποίθηση ότι τα μεγάλα οράματα ενώνουν, ευαισθητοποιούν, συλλογικοποιούν  και κινητοποιούν  τους πολίτες και τους οδηγούν στα μεγάλα άλματα,επιβάλλεται να τολμήσουμε να  δούμε κατάματα  το μέλλον.
Η «επανεκκίνηση» είναι απόλυτα εφικτή. Για την επιτυχή έκβασή της έχουμε να  ανασύρουμε από την «φαρέτρα» μας την ιστορία , την παράδοση ,την κλασική παιδεία, τα μνημεία, τους ποιητές μας, την ορθοδοξία και να συνυπολογίσουμε ότι  το  1821 οι συνθήκες ήταν περισσότερο αντίξοες
Οι ήρωες του 21’ που σήμερα τιμούμε μας δείχνουν  τον δρόμο…
Ένας από αυτούς για την  ένας ο συντοπίτης μας Αθανάσιος Σκουρτανιώτης τέλος οι Μεσσολογγίτες ήρωες που την Έξοδο τους αποθανάτισε ο χρωστήρας του μεγάλου Θηβαίου ζωγράφου Θεοδώρου Βρυζάκη.

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177-  κιν 6997189448


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου