Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Όχι έρμαιο παρωχημένου επαρχιωτισμού, η άρδευση των πεδιάδων Θηβών- Βαγίων

                         από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου*     

Πρόσφατα επιτροπή ενδιαφερομένων αγροτών, συνεπικουρούμενη από εξωαγροτική «υποστήριξη» επισκέφθηκαν  τον υφυπουργό Α.Α.Τ Βασίλειο Κόκκαλη με αίτημα την άρδευση  των πεδιάδων  Θηβών- Βαγίων.
Πολλές φορές κατατέθηκαν προτάσεις πολύ πριν και μετά  το 2ο  Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στη Λαμία (26 & 27.7.2917), μια εκ των οποίων είναι και δική μου που περιέχεται στο ενδεκασέλιδο υπόμνημά μου υπό την προμετωπίδα  ‘’ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ στο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ’’.
 Με τίτλο  :
«Η άρδευση  των πεδιάδων  Θηβών- Βαγίων- Κωπαΐδας - Δ.Τανάγρας
 είναι  στην ηλεκτρονική διεύθυνση: .http://kadmos35.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
Ψάχνοντας το ζήτημα όταν ήμουν στα Βάγια κοινοτάρχης βρήκα στη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ το τρίτομο ογκώδες αριστουργηματικό πόνημα  του Θ.Ι.Ραυτόπουλου (1946) « Προμελέτη Υδρεύσεως και Αρδεύσεως εξ Υλίκης» .
Γράφοντας όμως αυτό το κείμενο διερωτώμαι  με πιο ηθικό σθένος μπορούμε εμείς να διεκδικούμε το νερό της Υλίκης για άρδευση,όταν :
1ον Το ιστορικό χωριό Κάλλιον  Φωκίδας  εξαφανίστηκε το 1980 γιατί έπρεπε να γίνει ο  ταμιευτήρας του Μόρνου
2ον Η Θήβα και πολλοί οικισμοί της Βοιωτίας υδρεύονται από το κανάλι του Μόρνου και για άλλους όπως τα Βάγια,από τον Δήμο Θηβαίων έχει υποβληθεί αίτημα υδροληψίας από εκεί
και  3ον Συνεχίζουμε απτόητοι το ίδιο παραγωγικό μοντέλο με υδροβόρες καλλιέργειες προϊόντα των οποίων συχνά καταλήγουν σε χωματερές
 Όσο θέλω να ελπίζω ότι  στην κορύφωση των θερινών  αγροτικών δραστηριοτήτων δεν ενημερώθηκαν για το συνέδριο,  άλλο τόσο  δεν   καταννοώ γιατί δεν απευθύνθηκαν στον  γνώστη της Βοιωτίας  σπιθαμή προς σπιθαμή  κ. Αποστόλου  ,  αλλά στον υφυπουργό του  κ. Βασ. Κόκκαλη.
 Ποιος λοιπόν και γιατί ,παρακάμπτοντας τον Αποστόλου τους έστειλε στον Κόκκαλη; 
 «Πρόβα» δημοτικού συνδυασμού οσμίζομαι
Ο εκ Λαρίσης  κ Κόκκαλης άλλωστε αντιμετωπίζει το μεγάλο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα της άρδευσης του Θεσσαλικού πεδίου από τον Αχελώο.
Θα ήθελε λοιπόν να μην αναλωθεί με την Υλίκη για να  επηρεάσει  -αν μπορεί- την εξαγγελία Τσίπρα : « ’’Στοπ’’ στην εκτροπή του Αχελώου» κατά το 4ο  Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στη Λάρισα  (11&12.10.2917)
Τα Αναπτυξιακά  Περιφερειακά Συνέδρια γίνονται για να δοθεί ο λόγος  σε τοπικές δυνάμεις και θεσμούς σε θέματα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και είναι ευπρόσδεκτη η συμμετοχή στο διάλογο
Προφανώς, όλοι όσοι παίρνουν μέρος δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχουν με βάση τη θεσμική και επαγγελματική τους ιδιότητα.
Ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά θετικός.
Τα μηνύματα που έρχονται δείχνουν ότι επιτυγχάνονται με αμεσότητα ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας για την περιφερειακή ανάπτυξη και η οικοδόμηση νέων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών πέρα από τις παραδοσιακές πολιτικές περιχαρακώσεις .
Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης αξιοποιώντας τα περιφερειακά συνέδρια μέσα από τα οποία απορρίπτεται ουσιαστικά το χρεοκοπημένο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης και υιοθετείται ένα αποκεντρωμένο και συμμετοχικό μοντέλο με αξιοποίηση των περιφερειακών δυνατοτήτων της χώρας αμβλύνοντας τις  περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Τα συμπεράσματα από τα έξι (6) πραγματοποιηθέντα συνέδρια (Κοζάνη, Λαμία,Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Κομοτηνή)  είναι πέρα από κάθε προσδοκία
 Προκάλεσαν μια πρωτοφανή κοινωνική μόχλευση, ανέδειξαν την αγωνία των τοπικών κοινωνιών για το μέλλον του τόπου και εμπεριέχουν έντονα χαρακτηριστικά λαϊκής διαβούλευσης.
Το  αθροιζόμενο πολιτικό κεφάλαιο θα αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα παραμείνει στις διαπιστώσεις αλλά θα περάσει  με ταχείς ρυθμούς στην ολοκλήρωση ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης και επίλυσης
Στο βαθμό που γίνεται συνείδηση  ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί,  αφενός τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συναινέσεις και αφετέρου μια ολιστική θεώρηση και προσέγγιση, μακριά από τις αποσπασματικές λογικές του παρελθόντος, δεν μπορώ να εξηγήσω σε μια σύσκεψη που μυρίζει «πτωμαΐνη» παλαιοκομματισμού,την συμμετοχή  του κ. Θηβαίου  που υπήρξε το 2014  υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας στον υπό τον  τότε υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς και νυν υπουργό Α.Α.Τ. Ευάγγελο Αποστόλου .
Η παρουσία του βουλευτή Βοιωτίας Ανδρέα Κουτσούμπα  ήταν εντός της παραδοσιακής λογικής του αφού προσκλήθηκε.
 Όσο για τον παρευρεθέντα δήμαρχο Θηβαίων δεν περίμενα κάτι περισσότερο. Αν διέθετε αντίληψη  για την παραγωγική ανασυγκρότηση του  τόπου , έπρεπε να είχε πάει αυτοπροσώπως  στις Βρυξέλλες,  να έθετε το ζήτημα στην Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Corina Creţu (Κορίνα Κρέτσου) ή να την είχε καλέσει στη Θήβα  να την κάνει κοινωνό των μύθων και της ιστορίας της  και κατά την σύσκεψη αυτή να έκανε ανακοινώσεις, αφού πρώτα ενημέρωνε  τον αρμόδιο υπουργό, γιατί όχι και τον ίδιο  τον πρωθυπουργό. 
Ως συγχρηματοδοτούμενο θα χρειαστεί ισχυρή τεκμηρίωση και ικανή γραφειοκρατική διαδρομή. 
Πρόκειται για έργο πολυσύνθετο σε συνάρτηση με την Κωπαΐδα  που δεν λύνεται  «κοψοχρονιά» και για να είμαστε σοβαροί ,όχι  ως διακύβευμα παρωχημένου επαρχιωτισμού.
Αντί λοιπόν ευσχήμως ο κ.Κόκκαλης   να τους παραπέμψει  ιεραρχημένα  και καταγωγικά στον κ. Αποστόλου ,  ηθελημένα  ή μη  με την κενή πολιτικού «τακτ» κίνησή του επιβράβευσε  την απειρία , την υστεροβουλία  , τον στρουθοκαμηλισμό αυτών που τον επισκέφθηκαν.

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου