Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Τελευταίος Χαρετισμός στον Σεραφείμ Σταμέλο

 από τον πολιτικό μηχανικό 
Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*    (31.5.2017)                                                                                                                                          
Μετά την νεκρώσιμη  ακολουθία  υπό την χοροστασία του πανοσιολογιώτατoυ πατέρα Πολύκαρπου και τους ψαλμούς από τους έγκριτους ιεροψάλτες , ο επικήδειος  σαν ελάχιστη ανταπόκριση ,υποχρέωση ,αναγνώριση της  προσφοράς σου στον τόπο , την καθημερινή εξυπηρέτηση των δημοτών στο διάστημα  της τότε πυκνής σε γεγονότα αυτοδιοικητικής μας θητείας, αλλά ας μου επιτραπεί και στην  εκτίμηση   ,στην εμπιστοσύνη ,στην αγάπη και στην αφοσίωση πού έδειξες στο πρόσωπο μου.  Η καθυστερημένη ενημέρωση για τον θάνατό σου σε συνάρτηση  με προγραμματισμένες ήδη επαγγελματικές μου υποχρεώσεις,  δεν μου άφησαν χρόνο να προετοιμαστώ δεόντως , γράφοντας  ένα επικήδειο για να διαβάσω  τώρα.
Επιστρατεύοντας όμως όλες μου τις δυνάμεις που  πηγάζουν από  την αγάπη και την εκτίμηση για σένα , δαμάζοντας τη συγκίνηση και ελπίζοντας ότι δεν θα εκτροχιαστώ  θα αποτολμήσω προφορικό επικήδειο ανακαλώντας και βάζοντας σε χρονική σειρά τα γεγονότα:
Παρ΄ ότι ανάμεσα στις οικογένειές μας υπήρχε κουμπαριά  δεν υπήρχε σχέση μεταξύ μας.  Ήμουν ως επι το πλείστον αφοσιωμένος στις μαθητικές μου υποχρεώσεις αρχικά και μακριά από τα Βάγια - στην Αθήνα- σαν φοιτητής στο Πολυτεχνείο ύστερα.
Συναντηθήκαμε  τελείως αναπάντεχα,  όταν  ως μέλος της επιτροπής Κασνεσαίων πολιτών  που επιμένατε το Γυμνασιακό κτίριο να αναγερθεί εκει που είναι σήμερα μου ζητήσατε  κάποια έκθεση  για την καταλληλότητα  του χώρου .
Την δώσατε στο Υπουργείο Παιδείας και τη Νομαρχία Βοιωτίας και  πετύχατε αυτό που θέλατε όχι γιατί η έκθεση ήταν καλή , αλλά γιατί δείξατε αγωνιστικότητα, πάθος, θέληση, επιμονή.
Εκδήλωσες  έτσι τις πρώτες κοινωνικοπολιτικές σου ανησυχίες , τους πρώιμους  προβληματισμούς σου για τα κακώς κείμενα στον τόπο και την παραγωγική του ανασυγκρότηση για την επομένη της δικτατορίας εποχή  που έδειχνε να  πλησιάζει.
΄Ησουν  μέλος  μιας οικογένειας δομημένης με πατριαρχικά χαρακτηριστικά  αφού  ο πατέρας σας ο μπάρμα-Γάτσης σε προχωρημένη ηλικία ήταν το κέντρο λήψης των  αποφάσεων και σας δίδαξε το «…η ισχύς εν τη ενώσει..»
Θυμάμαι μπήκε μια μέρα στο γραφείο πρώτος με το μπαστούνι στο χέρι και  με όλα τα αδέλφια σου κατά φθίνουσα ηλικιακή ακολουθία και μου αναθέσατε να φτιάξω το τοπογραφικό σε χωράφι. 
Εκεί φτιάξετε  2 μεγάλους  πτηνοτροφικούς θαλάμους και σε λίγο οι 2 έγιναν 4.
Για τα τότε μέτρα ήταν   μεγάλη   επένδυση και έτσι εγκαινιάσατε την επιχειρηματική  πτηνοτροφία στην περιοχή γιατί ως τότε κυριαρχούσαν οι μονάδες μικρής κλίμακας  και οι οικόσιτες.
Είχες επιμονή , υπομονή, εργατικότητα , μεθοδικότητα, τιμιότητα , πείσμα, εγκράτεια ,  ανθρωπισμό Όλες   oι συναλλαγές σου   είχαν την σφραγίδα της αξιοπιστίας   , της ειλικρίνειας, της εντιμότητας   ,  της   συνέπειας.  Είχες «μπέσα».  Ο λόγος σου ήταν «συμβόλαιο»
Μετά την πτώση της δικτατορίας και την έναρξη της μεταπολιτευτικής εποχής , οι πολιτικοκοινωνικές πεποιθήσεις που είχες δειλά εκδηλώσει , στην κίνηση των Κασνεσαίων πολιτών για το σχολείο, σε οδήγησαν  μαζί με άλλους να φτιάξετε αμέσως και  κρυφά μια  συμπαγή «ομάδα» προβληματισμού για την περαιτέρω   πορεία του  τόπου σε συνθήκες αποκατάστασης της δημοκρατικής ομαλότητας , απρόσκοπτης διακίνησης ιδεών ,ελευθερίας του λόγου  και ανεμπόδιστης διατύπωσης των κοινωνικών φρονημάτων.
Στην κίνησή σας συμμετείχαν δημότες  βετεράνοι  που πριν 30-35 χρόνια είχαν «αποφοιτήσει» από το «μεγάλο σχολείο» της Εθνικής Αντίστασης.    
 Ένας  από αυτούς την είπε τοπική  «Φιλική Εταιρεία» από τη γνωστή  μυστική οργάνωση που προετοίμασε την επανάσταση του 1821.
 Μόλις τη φτιάξατε και δώσατε τον όρκο, μετά την ταβέρνα ήρθατε   ένα βράδυ σπίτι μου να βολιδοσκοπήσετε αν θέλω  να τεθώ επικεφαλής της κίνησης σας
Είχατε βάλει μπροστά τον μπάρμπα μου τον Βασίλη τον αδελφό του πατέρα μου που είχατε προσηλυτίσει  και συ δίπλα του  αφού πριν με είχες «δοκιμάσει» σαν μηχανικό .
Απουσίαζα ,δεν ήμουν ενήμερος  ,δεν το  επιθυμούσα και όταν το έμαθα  ήταν  έκπληξη
Ο πατέρας μου  γιατρός  στα Βάγια που βρήκατε σας έδιωξε , γιατί  ετοίμαζα τα χαρτιά να φύγω  για να συνέχιση σπουδών πολιτικού μηχανικού, σε βρετανικό  πανεπιστήμιο.
Καθυστερούσε μερικούς μήνες   ως συνήθως η απάντηση από το πανεπιστήμιο και εν τω μεταξύ  λύγισε η αντίσταση , «προσγειώθηκα»  και υπέκυψα στις προτάσεις σας .
Έτσι χωρίς καλά-καλά να το  καταλάβω  την 31η Μαρτ  1975 και με σένα μαζί που  είχες αναγνωριστεί ,   επιβραβευτεί  και  υπερψηφιστεί για την προηγούμενη διαδρομή σου, ξεκίνησε  μια ειρηνική επανάσταση που έμελλε να ξεπεράσει  κατά πολύ τα συνηθισμένα  ως τότε  μέτρα του τόπου,  το τιτάνιο  έργο της αναγέννησης, της αναμόρφωσης,της ανάπλασης, της παραγωγικής  ανασυγκρότησης του τόπου
Ήσουν παρών  στην  « μάχη» με την τοπική καθημερινότητα  μια «μάχη»  που έλυνε τα προβλήματα ,ανακούφιζε τους δημότες,  εμβάθυνε την τοπική δημοκρατία .
Με τον συνεχή  διάλογο με  τους πολίτες σε ολονύχτιες  πρωτόγνωρες αμεσοδημοκρατικές «μυσταγωγίες» στα εδώ στα γειτονικά  καφενεία εμπεδώσαμε τη  συμμετοχική δημοκρατία και  φτιάξαμε  την «χρυσή εποχή» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανεξάρτητης  χωρίς διαπλοκή και διαφθορά.    Κύτταρο και όχι κυτταρίτιδα της Δημοκρατίας  .
 Ένα από τα τρία  βάθρα της μαζί με το κοινοβούλιο και τον υγιή  συνδικαλισμό .
 Ήσουν παρών σε όλα σχεδόν τα συνέδρια της (Τ.Α.), στις επισκέψεις σε υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, στις  δράσεις, στις πολλές μας κινητοποιήσεις
Πρωτοστάτησες στις απανωτές επισκέψεις  στην τότε υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη για να την πιέσουμε και να την πείσουμε να επιτρέψει την  κατεδάφιση του παλιού ναού του Αγ. Αθανασίου που είχε κτυπηθεί ανεπανόρθωτα από τον σεισμό του 1981 Πρωτοστάτησες ηθικά και οικονομικά  στην επόμενη φάση της ανέγερσης αυτού του ναού.
Με τη Μαρία -που κρατάμε από  κοινή ρίζα Παπαϊωάννου - ευτύχησες  να αποκτήσεις δύο  εξαίρετες κόρες.    Τη Νότα φιλόλογο  που στο ακριτικό Σιδηρόκαστρο διδάσκει την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λογοτεχνία,την ελληνική ιστορία.
Τα μαθήματα αυτά είναι στοιχεία του πολιτισμού μας, της εθνικής μας ταυτότητας,ενώ  τα μαθηματικά ,η φυσική,η χημεία, η βιολογία είναι  τα ίδια παντού.
Η άλλη είναι η  Ελένη σύζυγος  του Οδυσσέα του Χατζίνα ενός  προοδευτικού και αξιόλογου λεβέντη  στελέχους της τοπικής μας κοινωνίας .
Φεύγοντας Σεραφείμ  νομίζω ότι αφήνεις έντονα και  θετικά ίχνη και θετικά θα σε κρίνει η τοπική μας κοινωνία, γι΄αυτό θα είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει σε λίγο.
Με αυτή την αίσθηση σαν θέση και πεποίθηση σε αποχαιρετώ  και μαζί μου όλοι οι εν ζωή από την τότε ομάδα συνεργάτες.
 Διαβιβάζουμε τα θερμά μας  συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους σου που πρέπει να είναι υπερήφανοι για σένα.      Καλό ταξίδι  

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου