Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Πίνδαρε, Άϊ Γιάννη Καλοκτένη και Σκουρτανιώτη σηκωθείτε τους σημερινούς ταγούς της πόλης για να δείτε

                               από τον Πολιτικό Μηχανικό   Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
                           
Στην διασταύρωση των οδών Πινδάρου και Σκουρτανιώτου - δηλαδή  μέσα στο ιστορικό κέντρο της Θήβας - ακριβώς στη βορειδυτική γωνία , βρίσκεται  το οικόπεδο που  φαίνεται στην εικόνα.
Ανήκει στο Ο.Τ 317 στην «καρδιά» της πόλης   και σε περιοχή  τέτοια που κατά την οδό Πινδάρου το Πολεοδομικό Σχέδιο προβλέπει στοά.
Δυτικά εφάπτεται  με την ταβέρνα «Μιλανέζα» και επι της Πινδάρου σχεδόν απέναντι  βρίσκονται τα δύο δημοτικά σχολεία 1ο  και 2ο .
Το οικόπεδο αυτό ανήκει σε πλειάδα ιδιοκτητών  που διαμένουν εκτός Θηβών και  οι δεσμοί των  με την πόλη έχουν ατονίσει.
Με τη παρέλευση των ετών ο αριθμός των μεγαλώνει ,το ιδιοκτησιακό περιπλέκεται  και ως  εκ τούτου το οικόπεδο έχει κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί .
Σήμερα έχει μετατραπεί σε μολυσματική, ρυπογόνα και πυρογενή εστία  που   έχει  υπερβεί και τα απώτερα όρια της καταισχύνης
Κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους που ανεβοκατεβαίνουν  στο Δράκειο δημοτικό κατάστημα  δεν το πρόσεξε;  Κάποιοι από αυτούς  περνούν από την περιοχή καθημερινά, είτε γιατί διαμένουν είτε γιατί εργάζονται πλησίον.  Άλλοι  έχουν άσβεστες μνήμες  γιατί φοίτησαν στα απέναντι δημοτικά. 
Όλα αυτά τα χρόνια δεν  βρέθηκε κάποια δημοτική αρχή κάνοντας χρήση της νομοθεσίας να το αποκτήσει με απαλλοτρίωση  ή  δια του «εργαλείου» της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης; Τόση παχυλή  κοινωνική , περιβαλλοντική, οικολογική,ιστορική ασυνειδησία υπάρχει;  Περίμεναν άραγε έναν από τα Βάγια  να τους «ανοίξει τα μάτια » και να τους δείξει τι πρέπει να κάνουν ;
Αν δεν είχαν να διαθέσουν το χρήμα ή το χρόνο -αδιανόητα αμφότερα για μένα -  μπορούσαν και όφειλαν ωστόσο να κινήσουν  και εφαρμόσουν ό,τι  προβλέπει ο νόμος:
Ήτοι  να βρουν  και να ειδοποιήσουν τους  ιδιοκτήτες  , ώστε να καθαρίσουν το οικόπεδο των  εντός προθεσμίας 15 ημερών.     Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν να τους  δοθεί μια τελευταία προθεσμία 5 ημερών.   Εάν και πάλι αδιαφορήσουν, να το  καθαρίσει ο Δήμος με δική του δαπάνη και μετά να τους  την καταλογίσει διαβιβάζοντας την  στην ΔΟΥ, προσαυξημένη  φυσικά με το ανάλογο πρόστιμο .
Αμέσως μετά ως ευρισκόμενο  σε περίοπτη «κεντροβαρική»θέση,  θα πρέπει   η υπηρεσία περιβάλλοντος και πρασίνου του Δήμου να προβεί στις προσήκουσες καλλωπιστικές κηποτεχνικές επεμβάσεις
·         Αποτελεί όνειδος  για τη γενέτειρα του μεγάλου λυρικού ποιητή  Πίνδαρου  η προτομή του οποίου είναι λίγα μέτρα πιό κάτω.  
·     Τα ιδανικά  για τα οποία  ο Αθανάσιος Σκουρτανιώτης  πολέμησε και κάηκε ζωντανός (26.10.1825) από τους τούρκους  στην Αγία Σωτήρα Μαυροματίου  , δεν συνάδουν  με αυτή την εικόνα και η θυσία του ζητά δικαίωση.
·     Το αίσχος αυτό επηρεάζει ποικιλοτρόπως τους νεαρούς βλαστούς που διαπλάθονται επί σειρά ετών στα απέναντι σχολεία.
·         Είναι βλασφημία προς την μνήμη και το μεγάλο κοινωφελές έργο του Άϊ Γιάννη του Καλοκτένη - μητροπολίτη Θηβών και εξάρχου πάσης Βοιωτίας- που ο ναός του είναι μόλις 50 μ βορειότερα.
·         Συνιστά ύβρη για τους  πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς των Θηβών και της περιοχής της που εκτίθενται στο  επι της αυτής ευθείας  και εγγύτατα νεόδμητο  Αρχαιολογικό Μουσείο.
·       Με τέτοιους μπροστάρηδες  θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του΄21;

   * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
    Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/
      https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου