Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Για την ομιλία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα στη Θήβα

             από τον Πολιτικό Μηχανικό 
             Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

Η χώρα μας  δέχεται  συχνές επώδυνες επισκέψεις του Εγκέλαδου  και μεταξύ των επισκεπτομένων  περιοχών η  Θήβα τιμάται  ιδιαίτερα .
Παρά όμως την «ιδιαίτερη τιμή» που της «επιδαψιλεύει» , οι δημοτικές  της αρχές  δεν ευαισθητοποιήθηκαν δεόντως και η  καθυστερημένη πρόσκληση του κ. Λέκκα περισσότερο επιβεβαιώνει  τον κανόνα παρά δείχνει εγρήγορση. Πλεονάζει  ως εκ τούτου  η έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης και  μεταφοράς εκλαϊκευμένης επιστημονικής   γνώσης και ας μη ξεχνάμε ότι η γνώση είναι δύναμη που  απελευθερώνει τον άνθρωπο από τη δεισιδαιμονία
Η εκλαϊκευμένη επιστημονική   γνώση  και η ενημέρωση  που μεταφέρεται από τους εγκυρότερους  του είδους της  χώρας  μας είναι το πρώτο βήμα της προετοιμασίας που κατά τον Θερβάντες  είναι μισή νίκη.
Αναμφισβήτητα ένας  από τους επιστήμονες αυτού του τομέα είναι  ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αθηνών - πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.
Στη Θήβα από το 1981 επί δημάρχου Κουρκούτη  έχει να προσκληθεί  αντίστοιχός  του  για την εποχή εκείνη  ο Βασίλης Παπαζάχος-καλή του ώρα-καθηγητής  τότε της Γεωφυσικής του ΑΠΘ και ομότιμος σήμερα.
Ήλθε τότε  μαζί με τον δομοστατικό πολιτικό μηχανικό Ιωάννη Τέγο επίσης καθηγητή εν ενεργεία στο ΑΠΘ.
Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη σεισμικότητα  από όλες τις χώρες της Μεσογείου,αλλά και από τις μεγαλύτερες στις χώρες της Ευρασίας.
Η σεισμική ενέργεια που απελευθερώνεται κάθε χρόνο στον Ελλαδικό χώρο είναι σχεδόν ίση μ΄αυτή  που απελευθερώνεται  στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι σεισμοί  λοιπόν στην Ελλάδα συνιστούν εθνικό πρόβλημα πρώτου μεγέθους  ,απέναντι στο οποίο οι δημοτικές αρχές της πόλης μας  ,σχεδόν  για 4 δεκαετίες  συμπεριφέρονται όπως οι «μωρές παρθένες» της γνωστής  παραβολής.
Γι΄ αυτό προτείνω  τη  χρονική μετάθεση οποιασδήποτε άλλης προγραμματισμένης δημόσιας εκδήλωσης την ίδια ημέρα και ώρα,ώστε η προσέλευση στην ομιλία του κ Λέκκα να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, γιατί  « κάλλιο αργά παρά ποτέ»
Κλείνοντας θα υπογραμμίσω ότι η ολιγωρία  και η  παχυλή άγνοια  των αρχόντων της πόλης  αυτού του μεγέθους , φθάνει μέχρι του σημείου να μην άκουσαν  ότι ο καθηγητής  της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας, ενός από τα διεθνώς αναγνωρισμένα Εργαστήρια είναι ο Κωνσταντίνος  Σπυράκος 
Έχει ζήσει πολλά χρόνια στη Θήβα από όπου κατάγεται η μητέρα του και έχει παράπονο ότι σε αντίθεση με άλλες πόλεις δεν του ζητήσαμε τα «φώτα»
Οι νέοι μηχανικοί από τη Θήβα που πέρασαν από το ΕΜΠ ,όλοι οι προπτυχιακοί, πολύ λίγοι μεταπτυχιακοί και ελάχιστοι απ΄ότι γνωρίζω υποψήφιοι διδάκτορες τον  είχαν και τον έχουν καθηγητή
 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου