Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Με αφορμή την ενεργειακή αναβάθμιση του ΚΑΠΗ στο συγκρότημα Δημοτικής Αγοράς Θηβών

                        από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
Σχηματική Διάταξη Στρώσεων
 Την Πέμπτη 8.12.2016 περιχαρής ο δήμαρχος για το επίτευγμά του αλλά και «γυμνός» από τους  συμβούλους του «εν χορδαίς και οργάνοις »   εγκαινίασε  το ΚΑΠΗ. 
Στεγάζεται στο ΒΔ τμήμα του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς (Δ.Α) στη συμβολή των οδών Επαμεινώνδου και Δ. Βουρδουμπά.
Υπήρξε σταθμός του υπεραστικού  ΚΤΕΛ , μετα κατάστημα  γυναικείων ενδυμάτων και άκρως αηδιαστικό όταν ήταν κλειστό  .
Πρόσφατα ανακαινίστηκε και  αναβαθμίστηκε έναντι των ενεργειακών του αναγκών του θέρμανσης -ψύξης με εξωτερική «επένδυση» στρώσεων από κατάλληλα υλικά (σχήμα) .
Αν έγινε σωστή μελέτη και κατασκευή, η αίθουσα θα είναι λιγότερο ενεργοβόρα, θα μικρύνει η  κατανάλωση συμβατικών καυσίμων (πετρέλαιο)  που εκπέμπουν  αέρια (κυρίως CO2) την αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ενεργειακή αναβάθμιση του όμως θα υπολείπεται της υπολογισθείσης  ,αφού συνορεύει με ψυχρές ( μη μονωμένες)  επιφάνειες του ίδιου συγκροτήματος που λειτουργούν ως «θερμογέφυρες» .  Δεν ξέρω τι είπε στον χαιρετισμό του, αλλά νομίζω ένας ενημερωμένος δήμαρχος  πέρα από τα τετριμμένα  (φροντίδα 3ης ηλικίας , αναβάθμιση περιοχής, συμβολή και συγχαρητήρια στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, συγχαρητήρια –πιθανόν-στον ανάδοχο  , οικονομικά οφέλη από την επέμβαση), θα σημείωνε τα  απειλητικά περιβαλλοντικά  φαινόμενα (θερμοκηπίου ,  υπερθέρμανσης και κλιματικής αλλαγής) των υποπροϊόντων δηλαδή της κοινωνίας της αφθονίας (ομώνυμο έργο  του Αμερικανού οικονομολόγου  John Kenneth Galbraith)
Η επιστήμη προ πολλού  προειδοποίησε και  τα γεγονότα δείχνουν, ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις προς αντιμετώπιση.
Πρόσφατη  απόδειξη είναι ότι  το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας Ε.Ε. έδωσε όπως έγραψε η «ΑΥΓΗ» (φυλ. 12 .12. 2016), : «Κίνητρα για τους αγρότες που βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»
  Στην Ελλάδα, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Ευ. Αποστόλου: «υπάρχουν ήδη τεράστιες επιπτώσεις στην καρποφορία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πρωτοφανής πτώση της παραγωγής. Χρειάζονται κίνητρα για πιο ενεργή συμβολή των γεωργών στη βιοοικονομία»
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η κλιματική αλλαγή  και  το φαινόμενο του θερμοκηπίου   αντιμετωπίστηκαν  ως «αφηρημένα φαινόμενα» από τους πολλούς,  υποβαθμίστηκαν  από τα κατεστημένα συμφέροντα και αγνοήθηκαν  από «μυωπικές» πολιτικές δυνάμεις.
Κάποιοι όμως  δήμαρχοι αναγνώρισαν ότι σημαντικό ποσοστό  ευθύνης έχουν οι πόλεις που καταναλώνουν το 75%   της παγκόσμιας ενέργειας και παράγουν το 80% των αερίων
Θεώρησαν λοιπόν κεντρικό  το ρόλο τους στην αντιμετώπισή των και προνομιακό πεδίο ανάληψης δράσεων στην καταπολέμησή των .
 Έτσι η πρωτοβουλία C40(wwc40cities.org),αποτέλεσε  την πρώτη κίνηση πόλεων παγκοσμίως  για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η προσπάθεια και η ανάπτυξη συνεργατικών πρωτοβουλιών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2005 όταν οι  δήμαρχοι των 18 μεγαλύτερων πόλεων  του κόσμου συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συνδιαμορφώσουν την «ατζέντα» .
Στόχοι της C40 ήταν  : 1ον   η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  των  πολιτών  και 2ον  η επεξεργασία , η  πρόταση και η υλοποίηση  λύσεων και δράσεων  για την αντιμετώπισή των  μέσω τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον .  Εδώ συνδέθηκαν τα  προβλήματα  της  ενέργειας, των υδάτινων πόρων και της διαχείρισης  απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης  .
Η (Δ.Α) ήταν πρωτοποριακό έργο  του ρηξικέλευθου , καινοτόμου  και έγκριτου νομικού τότε δήμαρχου Ιωάννη Κτιστάκι.
 Κατασκευάστηκε το 1937  και η γήρανση των υλικών  αναπόφευκτη μετά  80 χρόνια 
 Όπως και ο δήμαρχος αναγνώρισε, όταν τον ρώτησα  σε κάποια συνεδρίαση του ΔΣ στα Βάγια, τουλάχιστον στα υποστυλώματα διαπιστώθηκαν έντονες κυρίως κατακόρυφες  ρηγματώσεις
Ο μικρής διατομής και ποσότητας οπλισμός ήταν διαβρωμένος και αποκεκαλυμμένος σε πολλά σημεία. Οι συνδετήρες αραιοί και μικρής διατομής.  Το σκυρόδεμα σε πολλές περιοχές ήταν θρυμματισμένο , αμφίβολης κοκκομετρικής συνθέσεως - κατά την εκτίμησή μου -  εκτός αν δειγματοληπτικά  «καρότα» έδειξαν καταλληλότητα και διαψευσθώ.
Οι ρηγματώσεις καλύφθηκαν με ειδική τσιμεντοκονία , αλλά δεν έγινε το ίδιο σε άλλα κτίρια της πόλης . Στο μεταγενέστερο   ξενοδοχείο «ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ» έγιναν μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος (Ο.Σ) συνολικά στον Φέροντα Οργανισμό (Φ.Ο).
Στην ΕΤΕ Θηβών  περί το 2002 έγιναν  μανδύες (Ο.Σ)  και επί αυτών  περίσφιγξη με σύνθετα υλικά {γνωστά και ως ινοπλισμένα πολυμερή-Fiber Reinforced Polymers-(FRP)}.
Στο Δήμο Ηράκλειου προκειμένου να διαπιστώσουν την στατική επάρκεια δημοτικών κτιρίων και να λάβουν τα προσήκοντα μέτρα, ανέθεσαν το έργο  με προγραμματική σύμβαση στον Δομοστατικό Τομέα του ΕΜΠ  όπου δραστηριοποιείται καθηγητής με θηβαϊκή «ρίζα»

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβαtheopapaio@gmail.com  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου