Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Εξ όνυχος τον λέοντα …. Δήμαρχε Θηβαίων

                   από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
Ποτέ,κανείς και πουθενά  δεν εξήγησε γιατί  μεγάλα τμήματα του πεζόδρομου καλύφθηκαν με  τις κραυγαλέα αταίριαστες και  ακαλαίσθητες πλαστικές τάβλες deck. Aποτελεί έτσι ο πεζόδρομος σήμερα εκτεταμένη αποθέωση  του «κιτς», δείγμα καλλιτεχνικής προχειρότητας και έλλειψης έμπνευσης, θλιβερή εξαίρεση  σε σχέση με άλλα παρεμφερή έργα στην Ελλάδα που σχολιάζεται   σκωπτικά  , απαξιωτικά και  δυσμενώς .
 Η συνοπτική διαδικασία ενημέρωσης λίγο πριν ξεκινήσει το έργο,  στο Συνεδριακό   Κέντρο  , δεν άφησε περιθώρια διαλόγου, κριτικής, προβληματισμού, κατάθεσης προτάσεων.. Με τους πολύχρωμους χάρτες η μελετητική ομάδα θέλησε να εκμαιεύσει την συναίνεση  των δημοτών  κάτι που θα συνέδραμε  εμμέσως  στην επιβράβευση του έργου της δημοτικής αρχής
Πολύ πριν παραληφθεί και λειτουργήσει το έργο φάνηκαν  κάποιες  τοπικές ανεπάρκειες (σχεδιαστικές  και υλικοτεχνικές)  που περιγράφονται σε  ανάρτηση  στο διαδίκτυο κάποιου υπηρεσιακού έγγραφου (ειδικής πρόσκλησης)
Η δημοσιοποίηση αυτού του εγγράφου αποτελεί  πρωτοφανή ενέργεια  και δεν προοιωνίζεται αρμονία σχέσεων  στο  «τετράπλευρο» των παραγόντων (αιρετών , μελετητών, υπηρεσιακών επιβλεπόντων , κατασκευαστικής επιχείρησης)   της κατασκευής του έργου 
Στη φάση της κατασκευής ακόμη  δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ευρύτερες  κακοτεχνίες.   
Όλοι επιθυμούμε  και ευχόμαστε  ολόψυχα  (ιδιαίτερα  ο  γράφων  που ως μηχανικός πασχίζει για  την αξιοπιστία και αξιοπρέπειά του κλάδου) το έργο να είναι επιτυχές και αξιόπιστο ως προς την ποιότητα  και με τη μικρότερη δυνατή  υπέρβαση στο κόστος , αφού  η αποφυγή   είναι αναπότρεπτη εκ των πραγμάτων..   Ως προς την τρίτη παράμετρο τον χρόνο η υπέρβαση είναι δεδομένη , αφού πρόσφατα (20.4.2016)   το Δ.Σ . ψήφισε  παράταση μέχρι 31.12.2016 !!!!!!!!!!!!
Στη διασταύρωση Επαμεινώνδου με την Δημοκρίτου έξω ακριβώς στον Αρχαιολογικό χώρο που άμεσα  γειτνιάζει με το Φαρμακείο κ. Τσεκέ πριν δύο μήνες υπεχώρησε η επικάλυψη  από  deck σε έκταση περίπου 0.40 τ.μ και βάθος 0.15-0.20 μ.
Λαμβανομένου υπόψη ότι το σημείο είναι πολυσύχναστο  ,  εγκυμονεί  ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος  ατυχημάτων    Αλλά   ακόμη και αν αποφευχθεί , δεν αποτρέπεται η ανήκεστος  βλάβη που σωρευτικά επέρχεται από την  προσβολή , το όνειδος,  την ύβρη  στην πόλη.
Την Κυριακή  17.4.2016 το μεσημέρι μια ομάδα ξένων  γευμάτιζαν στην παρακείμενη ταβέρνα.   Κάποιος εντόπισε το άνοιγμα  και συνέστησε την προσοχή
Πριν καθίσουν  είδαν ,σχολίασαν  και φωτογράφησαν τον εγκαταλελειμμένο  αρχαιολογικό χώρο  με  εφαπτόμενους ανοικτούς ξεχειλισμένους  ρυπαρούς και   οδωδότες κάδους σαν αυτούς  που βλέπουμε σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Ο Επαμεινώνδας  ήταν σημαντικός Θηβαίος  πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της αρχαίας Ελλάδας. Επινόησε την  πολεμική διάταξη της «Λοξής Φάλαγγας» και  ο πεζόδρομος φέρει το όνομά του.  Για να περιορίσουν την ισχύ και μειώσουν την αίγλη  του,  όταν την εξουσία  πήραν οι ολιγαρχικοί  πολιτικοί του  αντίπαλοι,  του ανέθεσαν  την διαχείριση των απορριμμάτων και την  καθαριότητα της πόλης .  Εκείνος όμως δεν ένιωσε να υποτιμάται. Ανέδειξε πρωτεύουσα την δημοτική  αυτή δραστηριότητα και παραδειγμάτισε όσους  ήθελαν  μετέπειτα να αναμειχθούν στα κοινά της πόλης .  
Την ίδια ημέρα το απόγευμα λίγο πριν τη συναυλία με έργα Χατζιδάκι , έξω από το Συνεδριακό Κέντρο συνάντησα τον δήμαρχο  όπου του επέστησα την προσοχή . Του είπα ότι είναι απαράδεκτη αυτή η εικόνα και  αμέσως  τη Δευτέρα να καρφωθεί  πρόχειρα στο κενό λαμαρίνα ή τάβλα επαρκών διαστάσεων  με την ένδειξη  ΠΡΟΣΟΧΗ και ATTENTION ή CAUTION (αγγλικά) .  Εμφανώς ενοχλημένος για να υπεκφύγει έδωσε μια απάντηση αόριστη, ρηχή , αμήχανη, ακατανόητη .
Μετά 10 ημέρες  την Μ. Πέμπτη (28.4) το κάλυψαν με  ένα φύλλο νοβοπάν  . Πρωί Μ. Σάββατο(30.4)    στενός του συγγενής μου είπε  με στεντόρεια φωνή ….το σκέπασαν με ένα χαρτόνι….!!!!!!!!!!
Απόψε ο μέγας εσπερινός   και  αύριο αρχιερατική πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον ομώνυμο ναό του πολιούχου Αγίου Ιωάννη Καλοκτένη Μητροπολίτη Θηβών και Εξάρχου πάσης Βοιωτίας   όπως λέγεται .   Επί των ημερών του ανήγειρε   ναούς , έκανε εκτροπή του Ισμηνού ποταμού, υδρόμυλους ,υδραγωγεία,  Γηροκομείο, Πτωχοκομείο, Νοσοκομείο , Σχολεία, Ξενώνα, Σχολή Γυναικών   (Παρθενώνας ) ,  γέφυρες ( όπως μια τρίτοξη για το πέρασμα του Ασωπού, που καταστράφηκε στις αρχές του 20ου  αι) , δενδροφυτεύσεις  ιδιαίτερα μουριών κατάλληλων για την σηροτροφία για να κάνει την πόλη μεγάλο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο.
Στου κοινωφελές έργο του που επέβλεπε καθημερινά ο ίδιος, όπως και ο Επαμεινώνδας ,σήμερα ζητούν συνεχιστές  .
Αύριο   την ώρα της διέλευσης  της εικόνας από εκεί, θα τρίζουν τα κόκαλά τους γιατί αν ζούσαν θα αποδοκίμαζαν την συμπεριφορά και τις πράξεις των επιγόνων που δεν τιμούν το όνομά των και τα έργα των
…. Εξ όνυχος λοιπόν τον  λέοντα…. Δηλαδή  μια μικρή αλλά χαρακτηριστική λεπτομέρεια ( σαν το παραπάνω άνοιγμα ) αρκεί  για την εξαγωγή  γενικότερου συμπεράσματος.
Δήμαρχε σπατάλησες την μεγαλοψυχία των δημοτών του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων και  ευγνώμων «αποχαιρέτησέ» τους.. ……..
                                   
                                                      Χρόνια Πολλά                                                      10.5.2016

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα https://www.facebook.com/theodore.papaioannou   http://kadmos35.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου