Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Η πυρπόληση Δομβραίνας- Θίσβης - Χωστίων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής (29.8.1943)

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Όπως  όλοι  οι ορεινοί όγκοι   της πατρίδας μας έτσι και ο Ελικώνας  υπήρξε κρησφύγετο των αντιστασιακών  δυνάμεων  και ορμητήριο επιθέσεων  απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές.  
Ειδικά ο Ελικώνας είχε  δεσπόζουσα στρατηγική σημασία  στην κυκλοφορία των ανταρτών.
1ον Είναι κοντά στον Παρνασσό που τον χωρίζει το διάσελο του Διστόμου από  τη μια, δίπλα στον Κιθαιρώνα από την άλλη , με πρόσβαση  στο οροπέδιο   των Δερβενοχωρίων στην Πάρνηθα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.  Μού έχει αναφέρει  τότε βετεράνος ότι  μια μέρα  αρκούσε  για τη διαδρομή ( μετάβαση-επιστροφή) από την κορυφή Μπαμπλούκι   του Ελικώνα μέχρι τα Δερβενοχώρια .    2ον  Τα ‘’πόδια’’ του  βρέχονται  από τον Κορινθιακό  μέσω του οποίου γινόταν η  πλωτή επικοινωνία απέναντι με την Πελοπόννησο.   3ον  υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις γύρω εύφορες πεδιάδες Λιβαδειάς ,Βαγίων και Κωπαΐδας απαραίτητες για την επιμελητεία των αντίπαλων  δυνάμεων.     4ον  ελέγχονταν  πλήρως  ο μοναδικός τότε εθνικός  οδικός άξονας Αθηνών-Θηβών-Λιβαδειάς προς Θεσσαλονίκη.     5ον ήταν  δυνατή η αποτελεσματική  παρακολούθηση της σιδηροδρομικής γραμμής.
 Γι΄ αυτό είχε εγκατασταθεί στον Ελικώνα το Συμμαχικό Αρχηγείο και ‘’απέναντι’’ του  στα πεδινά της Αλιάρτου η  γερμανική  φρουρά     6ον  Κάτοικοι παραελικωνίων  κοινοτήτων είχαν προσχωρήσει στα σώματα των ανταρτών προκαλώντας με διάφορα σαμποτάζ μεγάλες ζημιές στα γερμανικά στρατεύματα.  Έτσι λοιπόν το στρατηγείο  της Βέρμαχτ  διέταξε την άμεση εκκαθάριση του Ελικώνα.
 Για   την μονάδα που στρατοπέδευσε  στην Ξηρονομή δεν άργησε η αφορμή .  Από την ενέδρα που είχαν στήσει  οι αντιστασιακές  δυνάμεις  και τα πυρά της τραυματίστηκε ο επιβαίνων σε μοτοσυκλέτα που ο οδηγός της κατάφερε να την γυρίσει πίσω.
Η συνέχεια είναι γνωστή και δεν θα αναφερθώ στο  χρονικό (πυρπόληση σπιτιών,   μοναστηριών, ελαιοτριβείων  και εκτελέσεις ) αφού το έχουν εξαντλήσει ο τ. υφυπουργός  Γεώργιος Κατσιμπάρδης  και με ρίζα δομβραινέικη, ο ιστορικός από τη Λιβαδειά Τάκης Λάππας και ο καθηγητής της Νεώτερης  Ιστορίας στο Παν. Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου από τις Θεσπιές.   
 Μετά τη γερμανική θηριωδία ακολούθησε η ακόρεστη λεηλασία  από  χαφιέδες και δοσίλογους  που είχαν έλθει από Σαλαμίνα μαζί με τους γερμανούς.,   φορτώνοντας σε γερμανικά αυτοκίνητα πολύτιμα είδη από τα σπίτια, προικιά κοριτσιών, εικόνες αγίων και χρυσαφικά.
Με τους συνεχείς διωγμούς που ακολούθησαν, χωρίς κρατική μέριμνα ζωή των κατοίκων από τις κακουχίες και τις στερήσεις ήταν μαρτυρική.
Μετέπειτα από υπολείμματα του Σχεδίου Μάρσαλ δόθηκαν επιλεκτικά κάποια χρήματα για τη στεγαστική αποκατάσταση  και σε όσους δεν  τα είχαν ξαναφτιάξει εν τω μεταξύ  μόνοι τους.
Τους  πιο προοδευτικούς , ανήσυχους και ’’ ατίθασους ‘’ δεν ‘’σήκωνε’’  πλέον ο τόπος.  Άφησαν  πίσω ερείπια  τις πατρογονικές εστίες και έφυγαν λίγοι για τη Θήβα και οι πολλοί στην Αθήνα.   Οι περισσότεροι διάλεξαν το δρόμο της ξενιτιάς  προς τις ΗΠΑ που ’’ανοίχτηκε με την ευλογία’’ του  Σχεδίου Μάρσαλ , σύμφωνα με  κορυφαίο πολιτικό με τα τον εμφύλιο.
 Όπου πήγαν πρόκοψαν με ότι καταπιάστηκαν χωρίς να κόψουν  τις ρίζες των.
Είναι  καιρός πλέον ο Δήμος Θηβαίων του οποίου τα μαρτυρικά αυτά χωριά αποτελούν μέρος δημοτικής του ενότητας -και αν ο Δήμος ολιγωρεί  -οι τοπικές κοινωνικές  συλλογικότητες να οργανώσουν συνέδριο  Μνήμης για το Ολοκαύτωμα  και τις γερμανικές αποζημιώσεις .
Να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε κάθε πρωτοβουλία, εντός και εκτός Ελλάδας, που προωθεί, αναδεικνύει και τεκμηριώνει προς τα έσω και τη διεθνή κοινή γνώμη, το δίκαιο των απαιτήσεών  μας απέναντι στη Γερμανία.
Να διεκδικήσουν  με συνέπεια και σοβαρότητα, αταλάντευτα και ανυποχώρητα τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή όλων των κλαπέντων και λεηλατηθέντων πολιτιστικών θησαυρών στην πατρίδα μας.
Να διατυπώσουν τη ρητή αντίθεση σε κάθε προσπάθεια " εξωραϊστικής επεξεργασίας του ναζιστικού παρελθόντος", όπως το υπό ίδρυση " Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" ή το αντίστοιχο ίδρυμα για τη νεολαία, που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση.  
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει το τραύμα της Κατοχής και να γυρίσουμε επιτέλους τη μαύρη σελίδα του ναζισμού που σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών είναι η έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ και η απόδοση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.
Να απαιτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, την τωρινή αλλά και όποια μελλοντική, η άρση στο ύψος των περιστάσεων επιτέλους, χωρίς υποτέλεια και φοβικά σύνδρομα.  Η πολυετής υποχωρητικότητα και η απραξία όχι μόνο δεν μας ωφέλησε εθνικά, αλλά αντιθέτως μείωσε και την εθνική μας αξιοπρέπεια και την εθνική μας αξιοπιστία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου