Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Η περιφέρεια Στερεάς και ειδικότερα η Βοιωτία και η Εύβοια σε σχέση με την περιφέρεια Αττικής


 
από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
Η περιφέρεια Αττικής έχει 66 δήμους όπου ζει και εργάζεται σχεδόν η μισή Ελλάδα .  Σε 3808 τ. χλμ της έκτασης της  ζουν 3.827.624  κάτοικοι. Ο  πληθυσμός  είναι μεγαλύτερος από της Αλβανίας (3,3 εκατομμύρια κάτοικοι σε 28.748 τ.χλμ) και σχεδόν ίσος με της Ιρλανδίας ( 3,9 εκατ. κάτοικοι σε 69.000 τ. χλμ.)
Εκεί  βρίσκεται το 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παράγεται το 48% του ΑΕΠ της χώρας  και το 67%  του κύκλου εργασιών σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτή υπάρχουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία ,πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και παγκόσμιας εμβέλειας  μουσεία.
Με ετήσιο προϋπολογισμό  περίπου σε 400 εκατ. ευρώ  υπερβαίνει τον αντίστοιχο του υπ. Εξωτερικών, ή του υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου και είναι σχεδόν 10πλάσιος από εκείνον του υπ. Τουρισμού.
Μέχρι το 2020 καλείται  να διαχειριστεί  πόρους από κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,1 δις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν άμεσα στην Αττική από το νέο ΕΣΠΑ, πέρα των «τομεακών» προγραμμάτων των υπουργείων ύψους 3 δις ευρώ στα  οποία συμμετέχει η Περιφέρεια – για επιχειρήσεις , εκπαίδευση, απασχόληση, τουρισμό, κλπ.
Έχει αναλάβει, σε τοπικό επίπεδο, το έργο της Πρόνοιας και της Περίθαλψης, των υπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας (με 8 νησιά στα διοικητικά της όρια) και του υπ Περιβάλλοντος (ΧΥΤΑ και δίκτυα Ύδρευσης-Αποχέτευσης).   Μέσω των τοπικών συμφώνων   απασχόλησης που συνάπτει, προσφέρει εργασία  σε ανέργους.
 Η περιφέρεια αυτή δικαίως θεωρείται ’’ναυαρχίδα’’   των Περιφερειών, η Αττική ‘’μικρογραφία’’ της Ελλάδας  και  η κυρία Δούρου ως «μικρός  πρωθυπουργός» καλείται να αποδείξει και να υλοποιήσει  ότι η αριστερή διακυβέρνηση δεν είναι ουτοπία και τέλος να  αναδειχθεί ένα  μελλοντικό κυβερνητικό ‘’φυτώριο ‘’ .
Με αυτά τα δεδομένα αντιμετωπίζεται από το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ως η ουσιαστικότερη ανατροπή των εκλογών  και  το πρώτο σκαλοπάτι για την μεγάλη πολιτική ρήξη που επιχειρεί η Αριστερά….
"Πρόκειται για ένα στοίχημα που βάζει σε δοκιμασία τις ιδέες, τις προτάσεις και τις μεθόδους μας. Ένα στοίχημα που αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι υπερβαίνει τα όρια της Αττικής. Γιατί αποτελεί το πρόκριμα που θα συμβάλει στην εμπέδωση ή όχι, από την κοινωνία, της ικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς, να ασκήσει διοίκηση από τους πολίτες, με τους πολίτες, για τους πολίτες. Η Αττική μετατρέπεται, με άλλα λόγια, στο στοίχημα εξουσίας της Αριστεράς στη χώρα" είπε πρόσφατα η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου .
Σε άλλη συνάντηση είπε ότι: δεν υπάρχουν ημέτεροι δήμαρχοι α΄ και  β ΄ κατηγορίας και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας  μακριά από κομματικές ταυτότητες στο πλαίσιο μιας συμμετοχικής διαδικασίας  που θα κρατήσει 5 χρόνια.
Αφού λοιπόν το στοίχημα υπερβαίνει τα όρια της Αττικής, πρώτα πρέπει να επηρεάσει την περιφέρεια Στερεάς και ειδικά τη ανατολική Βοιωτία και νοτιοκεντρική Εύβοια που ούτως ή άλλως επηρεάζονται άμεσα από το Ν. Αττικής.
Αυτός ήταν ο λόγος πού υπήρξε προβληματισμός  Βοιωτών και  Ευβοέων  το 2010 ,τότε στ ‘’σκαριά’’  διαμόρφωσης της περιφέρειας Στερεάς  
Μεταξύ 1835 – 1899 υπήρχε ο Νομός Αττικοβοιωτίας. Ήταν ξεχωριστοί νομοί από 1899 έως το 1909 . Ξανά Αττικοβοιωτία στο διάστημα  1909-1943  όπου ο Ελ. Βενιζέλος εκλέχτηκε βουλευτής  του. Τέλος η σημερινή κατάσταση αποκρυσταλλώθηκε  με το ΦΕΚ 223Α/26-7-1943 ‘’Περί συστάσεως του Ν. Βοιωτίας .
 Σήμερα η Αττική ‘’εξάγει’’ στρεβλή ανάπτυξη προς την Βοιωτία πού έχουν μεταξύ των όριο τον Ασωπό και με κοινά τα προβλήματα που προέκυψαν.    Ο Ν. Βοιωτίας  από τις αρχές του ’60 υποδέχθηκε και απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος όλης της άναρχης, ασύδοτης βιομηχανικής δραστηριότητας του γειτονικού λεκανοπεδίου Αττικής ως αποτέλεσμα του συνολικού στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας.   Πριν καλά - καλά ολοκληρωθεί η Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτες βιομηχανίες τυχάρπαστα και ευκαιριακά αμέσως μετά τον Ασωπό πρώτα στα Οινόφυτα, ύστερα στο Σχηματάρι , γραμμικά  στην αρχή επί  της Ε.Ο. και ύστερα στην εκατέρωθεν ενδοχώρα . Πήραν μερικά χρήματα, άλλαξε ο τρόπος ζωής τους και ό,τι θεωρήθηκε αρχικά ευλογία μεταλλάχθηκε σήμερα σε επάρατη νόσο από το 6σθενές  χρώμιο -και όχι μόνο απ αυτό - στις εκατέρωθεν αυτού περιοχές . 
Επήλθε ο κορεσμός , η σπέκουλα της γης, η υπέρβαση των ορίων της φέρουσας ικανότητας του οικοσυστήματος και η λειτουργία του νόμου της φθίνουσας απόδοσης με επόμενη στάση της ‘’ανάπτυξης’’ δυτικότερα (Θήβα- Ύπατο - Ελεώνας) .   Η Βοιωτία σε σχέση με το λεκανοπέδιο έχει ενεργειακή στρατηγική σημασία ,αφού όλα τα δίκτυα από την Β. Ελλάδα  πού τροφοδοτούν το λεκανοπέδιο συγκλίνουν και διέρχονται από τη Βοιωτία. Για να ενισχυθεί ενεργειακά  το αδηφάγο λεκανοπέδιο βλέπουμε να ξεφυτρώνουν μονάδες παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας  από φυσικό αέριο,  φωτοβολταικά και  αιολικά πάρκα  σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας ,σε περιοχές φυσικού κάλλους  σε δυσπρόσιτες βουνοκορφές (όπως αυτή που έγινε η θανατηφόρα   ανατροπή του οχήματος μεταφοράς ανεμογεννήτριας στον Κιθαιρώνα ) που αδειοδοτούνται από την Ν.Α.Β πριν και μετά την περιφ. Στερεάς  σχεδόν αβλεπτεί.
5)Αναμένονται καταστροφικές οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή που είναι σημαντική  πηγή εισοδήματος των Βοιωτών   6) Ο τόπος αυτός δεν μπορεί να γίνει πτυελοδοχείο της Αθήνας .
 Έτυχα στην εκδήλωση  της παράταξης ‘’ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ’’  στις 15.6.2014  όπου διαπίστωσα σοβαρότητα προβληματισμού. Θα αναζητηθούν  είπαν  δυνατότητες «υπερκομματικών» συνεργασιών στην προσπάθεια προσέλκυσης προσώπων από άλλους χώρους , ότι  δεν θα αναλωθούν αποκλειστικά στον ‘’πόλεμο με τα συμφέροντα’’, αλλά  δεν θα κάνουν και ‘’εκπτώσεις’’.  Την ομάδα πολιτικής υποστήριξης  θα πλαισιώσουν   υψηλής στάθμης επιστήμονες   και κορυφαία πολιτικά στελέχη .
Προτείνω η Π.Ε. Βοιωτίας  να ανιχνεύσει  για να αξιοποιήσει τη  συνεργασία (  π.χ για ΧΥΤΑ Θήβας και την απορρύπανση Ασωπού) με την όμορη Π.Ε Αν. Αττικής , αφού μεταξύ των υπάρχουν παρόμοια αναπτυξιακά  και πολιτισμικά χαρακτηριστικά
Επικοινωνούν  άλλωστε καθημερινά τα Δερβενοχώρια με  Φυλή , Μαγούλα , Μάνδρα ,Ελευσίνα. Το ίδιο τα Οινόφυτα, το Σχηματάρι,  ο Άγιος Θωμάς ,το Δήλεσι της Βοιωτίας  με Αυλώνα ,Συκάμινο, Ωρωπό της Αν. Αττικής.  ….    Η ιδέα έπεσε  να ακουστούν προτάσεις ……


*τ. Κοινοτάρχης Βαγίων( σημερινή Δ.Ε. Θηβών)  -τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ     τηλ 2262022177 κιν 6997189448 https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου