Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Στη Βουλή εδώ και τώρα

Του Χ. Οικονομόπουλου

Η εθνική συνεννόηση προϋποθέτει εθνική ατζέντα. ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα έχουν εκφράσει από καιρό τις θέσεις τους για την απαραίτητη άμεση συνταγματική διόρθωση. Αυτά στα οποία συμπίπτουν, τα βασικά τα οποία η κοινωνία από χρόνια απαιτεί, μπορούν να προωθηθούν, εδώ και τώρα.

Από κυβερνητικής πλευράς, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός διακήρυξε την απόφασή του να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εστω και αργά, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή, ανέπτυξε ξανά τις σχετικές προτάσεις του κόμματός του. Είχαν, άλλωστε, διαμορφωθεί πολύ πριν από τις εθνικές εκλογές και συνιστούν μία από τις εκκρεμείς προεκλογικές δεσμεύσεις του. Σήμερα, ενώ ο κυβερνητικός σχηματισμός, αιχμάλωτος στην παραζάλη του εκλογικού αποτελέσματος, παραπαίει στα σοκάκια των κομματικών τακτικισμών, ένα είναι περισσότερο από βέβαιο. Οτι οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν καμιά άλλη αναβλητικότητα σ' ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, ιδίως κατά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το αργότερο στο ξεκίνημα του επόμενου χρόνου. Και το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Εάν έως τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της προβλεπόμενης διαδικασίας -εκτός εάν πολιτική συναίνεση ή ανάγκη την υπερβεί- η επόμενη Βουλή δεν θα είναι αναθεωρητική, η δέσμευση του πρωθυπουργού θα καταρρεύσει, η υλοποίηση των προτάσεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναβληθούν για τις καλένδες, οι μεταρρυθμίσεις θα εξαντλούνται σε ταμειακά ημίμετρα που εξοντώνουν τους πολίτες και η δυνατότητα αναθεώρησης θα χαθεί σε ένα αόριστο και αόρατο μέλλον.
Είναι, λοιπόν, επιτακτικά αναγκαίο η διαδικασία να ξεκινήσει εδώ και τώρα. Πριν κλείσει τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής και χαθεί κρίσιμος χρόνος. Πριν έλθει ο Οκτώβρης του προϋπολογισμού και των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Πριν μας πλακώσουν άλλα γεγονότα και χαθεί η ευκαιρία. Είναι, άλλωστε, βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συσπείρωση της κοινωνίας, για τον παραμερισμό προκλητικών ρυθμίσεων ατιμωρησίας και θλιβερών παθογενειών του παρελθόντος. Αλλά και για τη θεμελίωση νέου αναπτυξιακού μοντέλου, την απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων και την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου. Ιδίως, μάλιστα, για την αποκατάσταση του κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότητας του κράτους, της λογοδοσίας των πολιτικών, της ασφάλειας δικαίου. Ακόμη και σε επίπεδο τακτικής, πέραν της ουσίας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έχουν καμία άλλη παραγωγική εναλλακτική. Η κυβέρνηση γιατί, χωρίς όραμα και εμπιστοσύνη, θα καταρρεύσει. Η αντιπολίτευση γιατί, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής διακυβέρνησης και λογοδοσίας, ως κυβέρνηση κινδυνεύει σοβαρά να αποτύχει. Στη Βουλή, λοιπόν, η πρόταση για αναθεώρηση. Ει δυνατόν από κοινού. Εδώ και τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου