Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

«Νέες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα του Δομοστατικού Μηχανικού»

 από την Αγγελική Παπαϊωάννου*
….Ήταν το θέμα της εσπερίδας πώς διοργάνωσε το Ελληνικό Τμήμα της «International Association for Bridge and Structural Engineering» (IABSE) και  στα ελληνικά : «Διεθνής Ένωση  Μηχανικών Γεφυρών και Δομικών Έργων)
Κατ΄ αυτήν  απονεμήθηκε στον ομότιμο καθηγητή Θεοδόσιο Τάσιο (ως εξέχουσα προσωπικότητα με πολύπλευρη και σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη της Δομοστατικής Μηχανικής , καθώς και με πλούσια  δράση κοινωνικού χαρακτήρα) κατά το σκεπτικό της εισήγησης,  το διεθνές  βραβείο της IABSE:   «The International Award of Merit in Structural Engineering»
Το αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών -Μεταφορών  και Δικτύων  ήταν κατάμεστο από ακαδημαϊκούς, πρυτάνεις,  μηχανικούς ,φοιτητές την Τρίτη 14.1.2014  το βράδυ .
 Ταξίδεψαν  πολλοί για μία μέρα στην Αθήνα να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που, με την γνώση, το ήθος, το φως, την λάμψη, τον λόγο, την  φλόγα και την  στάση ζωής του, μέσα από μονοπάτια δύσβατα  τους διαμόρφωσε ως επιστήμονες και ως ανθρώπους.
Εξέφρασαν έτσι  το αυτονόητο: τις ειλικρινείς και βαθύτατες ευχαριστίες των προς τον δάσκαλο Θεοδόσιο Τάσιο,  καθηγητή ομότιμο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διαπρεπή επιστήμονα διεθνώς αναγνωρισμένο .
Στο ευρύ κοινό είναι γνωστός προ πολλών ετών  από τις αιχμηρές και βαθυστόχαστες επιφυλλίδες του στην εφημερίδα το ‘’ΒΗΜΑ’’, από το φιλοσοφικό του απαύγασμα στις εκπομπές ‘’ΣΤΑ ΑΚΡΑ’’ με την Βίκυ Φλέσσα , το ‘’Άξιον Εστί’’ του Βασίλη Βασιλικού για να μείνω μόνο σ΄ αυτά.
Δύο προσωπικότητες που πρωτοπορούν και διαπρέπουν διεθνώς στον τομέα τους είχαν προσκληθεί για να τιμήσουν τον μοναδικό Έλληνα.
Ο  Ιταλός G. Macchi  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pavia ήταν ο πρώτος ομιλητής με θέμα   : “Strengthening  and monitoring of the    façade of the St. Peter’s  Basilica in Rome” (ενίσχυση και παρακολούθηση της πρόσοψης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη). Για την ιστορία ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός ανεγέρθηκε προς τιμή του Απόστολου Πέτρου  που σταυρώθηκε ανάποδα, με το κεφάλι προς τα κάτω σε έναν σταυρό (σχήματος X ) το 64 μ.Χ στη Ρώμη, στην κορυφή του λόφου του Βατικανού
Ακολούθησε ο  Γάλλος M. Virlogeux,  καθηγητής της Ecole Nationale des Ponts et Chaussées με θέμα : “Large cable-stayed    bridges” (Μεγάλες  καλωδιωτές  γέφυρες).
 Είναι γνωστός στην Ελλάδα την οποία και ο ίδιος γνωρίζει αφού υπήρξε σύμβουλος  των δύο καλωδιωτών γεφυρών στην Ελλάδα την ’’Υψηλή Γέφυρα του Ευρίπου ‘’ παλαιότερα  και πρόσφατα την ‘’Γέφυρα στο Ρίο –Αντίρριο’’
Από ελληνικής πλευράς  δύο από τους επιφανέστερους  νεώτερους στην ηλικία πανεπιστημιακοί μας  οι κ. κ. Mιχάλης Φαρδής και Γεώργιος  Γκαζέτας τίμησαν τον μέντορά τους.
Ο κ. Φαρδής , καθηγητής Πανεπιστήμιο Πατρών ανέπτυξε το θέμα:  “Αντισεισμικός  Σχεδιασμός  κατασκευών Οπλισμένου Σκυροδέματος με βάση την Επιτελεστικότητα‘’ 
 Τις ομιλίες έκλεισε ο  κ. Γκαζέτας, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα: “Αντισεισμικός υπολογισμός     συστημάτων Θεμελιώσεως- Ανωδομής πέραν των συμβατικών ορίων   γεωτεχνικής αστοχίας”
Ακολούθησε η   απονομή του βραβείου στον τιμώμενο από τον καθηγητή   Michel Virlogeux
Μετά ο κ. Τάσιος με ένα χειμαρρώδη λόγο μίλησε για την  ζωή, τον θάνατο τον έρωτα,  την επιστήμη, την παιδεία, την τέχνη, την  τεχνική,  την τεχνολογία, την δημοκρατία , την φιλοσοφία , την σημερινή κρίση. Χωρίς  υπερβολή επί 45 λεπτά όλο το ακροατήριο παρά το προκεχωρημένο της ώρας ήταν κυριολεκτικά κρεμασμένο απ΄ τα μελίρρυτα χείλη του
Η πανδαισία έκλεισε  με τις ευχαριστίες  του  προς τους ξένους  προσκεκλημένους , απευθυνόμενος  άπταιστα στις μητρικές τους γλώσσες .
Σε μια κοινωνία που βουλιάζει στις καθημερινές ελαφρότητες και στις βασανιστικές αβεβαιότητες, που εξαντλεί τις όποιες ελπίδες αναζωογόνησης στις απύθμενες τηλεοπτικές ιλαρότητες,  τέτοιοι «πνευματικοί εσπερινοί» αποτελούν χάδι και βάλσαμο ελπίδας στην ψυχή μας. Διατηρούν άσβεστη την αγιοσύνη σε αξίες και σύμβολα που η εποχή μας επιμελώς εξοστράκισε. «Παυσίπονη σταγόνα σε έναν ωκεανό λύπης». Οπως το είχε πει η ποιήτριά μας Κική Δημουλά, κατά την τελετή υποδοχής της στην Ακαδημία Αθηνών...
Πολιτικός Μηχανικός MSc-Δομοστατικός Σχεδιασμός & Ανάλυση Κατασκευών - ΕΜΠ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου