Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Παρέμβαση στην ημερίδα του ΤΕΕ /Αν. Στερεάς * στα Καμένα Βούρλα για τους σεισμούς που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

‘’Η ιστορία της σκέψης είναι η ιστορία της γλώσσας. Γι΄ αυτό αν θέλεις να αλώσεις  ένα λαό , κατάστρεψέ του τη γλώσσα’’     Βλαντιμίρ  Ίλιτς Λένιν

Δεν είναι γλωσσικός ρατσισμός ο ισχυρισμός ότι η ελληνική γλώσσα είναι  παγκοσμίως  ‘’περιούσια’’ γλώσσα που ομιλήθηκε  συνεχώς  εδώ επί 40 αιώνες, από το όσους ήθελαν  να μετέλθουν της Ελληνικής Παιδείας . 
Είναι  ιδιαίτερα φορτισμένη  ιστορικά και πολιτισμικά, που με αξιοσημείωτη πλαστικότητα είναι δυνατή η διατύπωση  και των πιο λεπτών εννοιών.
Χρησιμοποιήθηκε  από γίγαντες του   πνεύματος όπως: ο  Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος, ο Θουκυδίδης, ο Ισοκράτης, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής, ο Ιπποκράτης, ο Αριστοφάνης, ο Όμηρος    και σε αυτή γράφτηκαν τα τέσσαρα ευαγγέλια
Διαχρονικά αναπτύχθηκε και εμπλουτίστηκε καθώς  επίσης και εμβάθυνε  σε ανώτερα  πνευματικά πεδία , ώστε να καλύψει  όλους τους τομείς. 
 Επιστήμες όπως η ιατρική, η αστρονομία,  η οικονομία, τα μαθηματικά, η φυσική , η μηχανική, ακόμη και σήμερα στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών , για την εκφραστική τους απόδοση ανακαλύπτουν  ελληνικές λέξεις και ορολογίες,  γιατί αυτές αποδίδουν ακριβώς την ουσία της έννοιας .
 Το αποδεικνύουν οι  δύο μνημειώδεις  εντυπωσιακοί  λόγοι που ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας είχε εκφωνήσει ως διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος και διαχειριστής του ελληνικού Δημοσίου Χρέους, στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 και στις 2 Οκτωβρίου 1959, στην αγγλική.  Εκτός  από λίγους συνδέσμους, άρθρα και προθέσεις, όλες οι λέξεις ήταν ελληνικές.
Οι λόγοι αυτοί  ήταν περισσότερο μια διανοητική  άσκηση , για να υπενθυμίσει στην ελίτ των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας ύπαρξη της Ελλάδας,  που μόλις είχε βγει από τον Εμφύλιο πόλεμο, εντελώς κατεστραμμένη.[2]
Θα πάρω το ομηρικό ρήμα αλέξω ως α΄ συνθετικό δηλώνει  απόκρουση, απομάκρυνση, αποτροπή , προστασία από αυτό που σημαίνει το β΄ συνθετικό .    Λέμε  συχνά και ξέρουμε τι είναι :  αλεξικέραυνο,  αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο .  Αναφέρω και  κάποιες λίγο ξεχασμένες : αλεξήλιο= τέντα , αλεξιανέμιο= παρμπρίζ, αλεξιβρόχιο= ομπρέλα , αλεξίπυρος =πυρίμαχος.
 Έχω διαβάσει ότι κάποιος πολιτικός μηχανικός που έγινε και καθηγητής της Στατικής στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Πατρών ο Αρίσταρχος Οικονόμου, επινόησε το ’’Αλεξίσεισμο’’ σημαίνει προστασία από τον σεισμό  και ιδού η γλωσσοπλαστική δυνατότητα της ελληνικής στο χώρο της αντισεισμικής τεχνολογίας. Θα είναι πιστεύω  κάτι παρεμφερές και προοίμιο της λεγόμενης σεισμική μόνωση  σήμερα .
Έτσι  θεμελίωσε τον Πύργο των Αθηνών στους Αμπελοκήπους.   Ασφαλώς θα το γνωρίζετε και θέλω σε γενικές να πείτε περί τίνος πρόκειται.
Από όσα άκουσα σήμερα διαπίστωσα   ότι     από τότε πού τελείωσα  το ΕΜΠ μέχρι σήμερα η Στατική  έχει αλλάξει κατά πολύ και με την συνδρομή της πληροφορικής.  Από τον λογαριθμικό κανόνα που κάναμε τους υπολογισμούς σταδιακά περάσαμε στα λογισμικά που συνεχώς εμπλουτίζονται, ανανεώνονται και ενισχύονται με νέες εκδόσεις , ενώ ο λογαριθμικός κανόνας παρέμενε ο ίδιος. Για τον αντισεισμικό υπολογισμό είχαμε την μέθοδο  του καθ στο ΕΜΠ Αθ.Ρουσόπουλου και το βιβλίο του ''Αντισεισμικαί Κατασκευαί ''
Η ελαστοπλαστική  ανάλυση με βάση τις μετακινήσεις  που άκουσα ,ήταν άγνωστη τότε που με βάση τις  θεμελιώδεις αρχές της Στατικής δουλεύαμε περισσότερο διαισθητικά.
Τη μέθοδο Push Over Analysis που βρίσκει εφαρμογή στον Αντισεισμικό Σχεδιασμό και την Ενίσχυση  Κτιρίων έμαθα από την κόρη μου που στις μεταπτυχιακές της σπουδές ,έτυχε  να έχει  καθηγητή τον κ. Σπυράκο.
Φρονώ λοιπόν ότι το χάσμα αυτό μπορεί να γεφυρωθεί μερικώς   με διαδικτυακά  επιμορφωτικά μαθήματα, που το κόστος τους  θα καλυφθεί από το ΤΕΕ και από την συμμετοχή των ενδιαφερομένων.
Κατανοώ το βάθος της κρίσης που επηρεάζει άμεσα και το ΤΕΕ, το οποίο έχει απώλεια εσόδων λόγω δραματικών περικοπών τόσο των Δημοσίων Έργων  όσο και αυτών  του ιδιωτικού κατασκευαστικού τομέα.
Συνέπεια αυτών είναι: 1η   η ζοφερή πραγματικότητα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της ετεροαπασχόλησης ,  της μετανάστευσης των  νέων συναδέλφων .
2η   το κλείσιμο των γραφείων περιφερειακών  τμημάτων του
Και 3η η απαξίωση  της άλλοτε άριστα ενημερωμένης   κεντρικής βιβλιοθήκης στην Αθήνα που δεν εμπλουτίζεται και έχει αποκοπεί από  την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Παρά όμως αυτά πρέπει να σταθούμε στα πόδια ,να μη μας γονατίσει η κρίση  και να μην χάσουμε  την επαφή - έστω και λίγο μεταχρονολογημένα- με το αενάως και ταχέως  μεταβαλλόμενο επιστημονικό και τεχνολογικό περιβάλλον.
Σημειώνω την παρουσία του δήμαρχου  Καμένων Βούρλων -Μόλου-Αγ. Κωνσταντίνου, αλλά και την εκκωφαντική απουσία της Περιφέρειας Στερεάς η έδρα της οποίας απέχει από εδώ μόλις 30 χιλιόμετρα.
Στους σεισμόπληκτους  θα προτείνω  να μην πανικοβληθούν για να στεγαστούν όπως-όπως.   Δήμος και Περιφέρεια να μη δουν τον σεισμό σαν ’’πολύφερνη νύφη’’ με πολλά προικιά ψήφων- αφού έρχονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.  
 Αν κινηθούν γρήγορα- όχι σπασμωδικά- και συντονισμένα με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής των οικισμών   θα αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών
Με την εμπιστοσύνη  θα αναδειχθεί η ενεργή συμμετοχή των κατοίκων, των ντόπιων επιστημόνων και των εμπλεκόμενων φορέων στην προσπάθεια εκπόνησης εμπεριστατωμένων μελετών αναπλάσεων  των οικισμών .
Η ανάπλαση  σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής θα αποτελέσουν την βάση για την αειφόρο ανάπτυξη της.   Αυτά δεν είναι  ουτοπικά αφού  υπάρχει εμπειρία  με κορυφαίο το εγχείρημα του φίλου μου του Σταύρου του Μπένου το 1986 τότε δήμαρχου Καλαμάτας  όταν έγινε εκεί ο ισχυρός σεισμός και ούτω προέκυψε  ένα κόσμημα η  σημερινή αναγεννημένη Καλαμάτα. Ίσως θα μπορούσε να δώσει τα φώτα του , ως προσκεκλημένος
Τέλος ευχαριστώ προσωπικά -αλλά ελπίζω και όλοι μας - τον καθηγητή  του ΕΜΠ  κ. Κων. Σπυράκο με ρίζα εκ μητρός θηβαϊκή  καθώς σένα  φίλτατε πρόεδρε, αγαπητέ κ. Καραναστάση

* 20.9.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου