Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Αναγκαία Προϋπόθεση η Ανανέωση στο ΤΕΕ

        Από την Αγγελική Θ. Παπαϊωάννου * υποψήφια για την  Αντιπροσωπεία στην ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – Τμήμα Ανατολικής Στερεάς(ΤΑΣ)

Το επάγγελμα του μηχανικού περνά τη μεγαλύτερη κρίση του, με ορατό αποτέλεσμα τη μη εγγραφή των νέων μηχανικών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος( ΤΕΕ).    Δημόσια έργα, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης δεν γίνονται , δεν  μελετώνται , δεν σχεδιάζονται .    Ο ιδιωτικός κατασκευαστικός τομέας - η ατμομηχανή της οικονομίας- ψυχορραγεί και εκδηλώνεται όπου προβλέπονται λεόντεια κέρδη και ληστρικές συμβάσεις .     Έτσι το ΤΕΕ/ΤΑΣ – αλλά  όχι μόνο το δικό μας -  χωρίς πόρους,  δρα μάλλον γραφειοκρατικά  εντός του ασφυκτικού πλαισίου που επιβάλλουν η μνημονιακή κυβέρνηση και η τρόικα.     Περιφερειακά  τμήματα κλείνουν γιατί αδυνατούν να καταβάλλουν τα ενοίκια.    Απομακρύνονται αναγκαστικά υπάλληλοι.     Απαξιώνεται η άλλοτε άριστα ενημερωμένη  κεντρική  βιβλιοθήκης στην Αθήνα που χωρίς να εμπλουτίζεται έχει αποκοπεί από  την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.      Η οικονομική λοιπόν δυσπραγία  και η  φυσιολογική κόπωση  κάποιων  συναδέλφων που επί σειρά ετών ανακυκλώνονται στην υπηρεσία του θεσμού,   το αναγκάζουν να μην υπερβαίνει τα εσκαμμένα, να μην  προβάλλει μια άλλου τύπου ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος ,  να μην προβάλει επαρκώς τα προβλήματα των μελών του  και του τόπου .    Να αδυνατεί να παίξει ουσιαστικά τον ρόλο του  ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας , της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, της  περιφερειακής διοίκησης,  της κοινωνίας γενικότερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου κ. Απ. Καραναστάση και του Στερεοελλαδίτη (από την μαρτυρική πόλη του Διστόμου) μέλους της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ , προέδρου ΤΣΜΕΔΕ  και προέδρου της Attica Bank πολιτικού μηχανικού κ. Γιάννη Γαμβρίλη.
Σε αυτό το εγχείρημα κατά την ταπεινή μου άποψη, πρωταρχικός και κρίσιμος παράγοντας είναι τα εχέγγυα του πρόσωπου που ηγείται  της όλης προσπάθειας.    Ο επικεφαλής του συνδυασμού  κ. Απόστολος Καραναστάσης  έχει  σημαντική επαγγελματική  και πολιτική εμπειρία , ανεπίληπτη  δημοκρατική διαδρομή τόσο στην πρόσφατη θητεία του στο ΤΕΕ/ΤΑΣ όσο και παλαιότερα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ικανοποιεί αναμφισβήτητα αυτή την θεμελιώδη προϋπόθεση .  Σημαντικό επίσης ρόλο θα διαδραματίσουν  τα άτομα που θα τον περιβάλλουν.
Κατ΄ αρχήν αξίζουν εύφημης   μνείας  πρόσωπα  που ‘’ αυτοαποστρατεύθηκαν ‘’γιατί θεώρησαν ότι έκλεισαν τον κύκλο τους  και παρέδωσαν τη σκυτάλη σε νεώτερους.   Από  τα ‘’μετόπισθεν’’ οφείλουν να συνδράμουν  με τη εμπειρία, τη γνώση  και την αποθησαυρισμένη πολιτική τους σκέψη.
 Το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής  24.11.2013  σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, επηρεάζεται πρωτίστως από την ζοφερή πραγματικότητα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της ετεροαπασχόλησης, της μετανάστευσης των  νέων συναδέλφων , πέρα από την συνολική κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα.
Χωρίς ίχνος ηλικιακού ρατσισμού, θεώρησα  ότι  ΤΩΡΑ απαιτείται  η ανανέωση   με  νέα άτομα  ( αυτά που κυρίως θίγονται), η ανακυττάρωση σε ιδέες , σε αντιλήψεις   και συγκρουσιακή διάθεση με τη μνημονιακή αντίληψη σε ολόκληρη επιφάνεια της  δημόσιας σφαίρας και ύστερα από πολλές ταλαντεύσεις λόγω του νεαρού της ηλικίας απάντησα στην πρόκληση    με την υποβολή υποψηφιότητας
Υπήρχαν αρκετοί νέοι συνάδελφοι ικανότεροί μου, άφθαρτοι, με καλές σπουδές , υγιείς ρίζες,  μη διαπλεκόμενοι, χωρίς συντεχνιακές λογικές και συμφέροντα, με συγκρουσιακή αντίληψη αν απαιτηθεί.
Το ότι δεν θέλησαν  να στρατευτούν τώρα  δεν συνεπάγεται ότι θα απέχουν από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.
Ως νέα γενιά  πρέπει να λειτουργήσουμε ως ενεργοί πολίτες συνειδητοποιώντας ότι τίποτα δε χαρίζεται στη ζωή κι ότι όλα κερδίζονται με αγώνες και θυσίες.   Με οδηγό τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού να επιβάλουμε την  αναδιάρθρωση και ανάταση της πολιτικής μας ζωής.
Για την παρακμιακή  εικόνα της σημερινής Ελλάδας δεν ευθύνονται -με ελάχιστες εξαιρέσεις- μόνο οι ηγέτες αλλά και εμείς που δεν λειτουργήσαμε ως πολίτες με την κλασική έννοια του όρου αλλά μέσα σε ένα σύστημα εκμαυλισμού κατεβάσαμε πολύ τον πήχη ανεχόμενοι την οικογενειοκρατία, τον τυχοδιωκτισμό και τον ευτελισμό των αξιών.
Με αυτή την αίσθηση σαν θέσεις   και την πεποίθηση ότι χαμένη ειν΄ η μάχη  που δεν δόθηκε ποτέ,  την ερχόμενη Κυριακή ζητώ  την ψήφο σας.
-------------------------
* Πολιτικός Μηχανικός ,  Δομοστατικός Mcs  Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών ΕΜΠ-  Βουρδουμπά 25 –Θήβα- τηλ 22620 22177 - 6934653790



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου