Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Πάρεργο


Του Γιώργου Λακόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 08 Νοεμβρίου 2012
Τα τελευταία 24ωρα απασχόλησε την επικαιρότητα το αν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τα μέτρα, δεδομένου ότι είχε κάποιες υποχρεώσεις στο εξωτερικό - διόλου συναφείς πάντως με την ιδιότητα του βουλευτή, μοναδικού στην Αχαΐα για το ΠΑΣΟΚ.
Δεν ξέρουμε αν πράγματι σκεπτόταν να απουσιάσει ο άνθρωπος και από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, παρότι γενικώς περνάει τον χρόνο του στην υπερορία. Αυτή η συζήτηση όμως δίνει την ευκαιρία να τεθεί εκ νέου ένα θέμα τάξης: ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Βουλή αρκετά μέλη της.
Ιδίως κάποιοι μεγαλοπολιτικοί αντιμετωπίζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία ως πάρεργο. Οταν έχουν χρόνο παρίστανται, αν όχι, προηγούνται τα υπόλοιπα στις ιεραρχήσεις τους. Γι' αυτούς η ιδιότητα του βουλευτή ισχύει κατά τα γούστα και το προσωπικό πρόγραμμά τους.
Το πολύ πολύ να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες, λες και η δουλειά του βουλευτή είναι να ψηφίζει μόνο και μετά να εξαφανίζεται. Ακόμη και η μακρά απουσία στο εξωτερικό με την άδεια της Βουλής, δεν είναι παρά ακόμη μία παθογένεια του συστήματος, εφόσον αυτό γίνεται για λόγους άσχετους με το έργο της.

Ο καθένας στον δημόσιο βίο δικαιούται να έχει όποια άποψη νομίζει για τον ρόλο του. Υπάρχει όμως ένας ρόλος για την άσκηση του οποίου δεν υπάρχουν περιθώρια προσωπικής ερμηνείας: η ιδιότητα του βουλευτή. Ποιος είναι μέλος του Κοινοβουλίου και ποια είναι η δουλειά του, δεν ορίζονται κατά βούληση. Υπακούει σε κανονισμούς, στην κοινή λογική και το φιλότιμο έναντι των ψηφοφόρων. Δεν υπάρχει βουλευτική έδρα α λα καρτ.
Ενδέχεται ένας βουλευτής να απουσιάσει από μια ψηφοφορία ως πολιτική στάση, ή να λείψει στο εξωτερικό για ένα διάστημα. Αλλά δεν μπορεί να είναι μονίμως απών και να παραμένει βουλευτής. Η Βουλή δεν είναι πρυτανείο για να καλύπτει έξοδα που δεν αφορούν το έργο της, ούτε άλλοθι σε προσωπικές δραστηριότητες.
Οποιος «δεν προκάνει» γιατί έχει άλλες υποχρεώσεις ας παραιτηθεί και αν δεν το κάνει ας αναλάβει τις ευθύνες του το κόμμα του. Γιατί θεωρείται πρόβλημα όταν ένας βουλευτής ψηφίζει εκτός γραμμής και δεν είναι όταν δεν πατάει το πόδι του στη Βουλή; Οι βουλευτές εκλέγονται για να υπηρετούν τον λαό και το έθνος κατά συνείδηση, αλλά με πλήρη απασχόληση. Και για να παραφράσουμε μια ατάκα του Ζορζ Πομπιντού, «άλλο να θέτεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία του έθνους και άλλο να θέτεις το έθνος στην υπηρεσία σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου