Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Απόφαση - σταθμός για χρέη

2012-06-02 
Απόφαση - σταθμό για οφειλέτες του Δημοσίου εξέδωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Επιχειρηματίας του εκδοτικού χώρου στο Βόλο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που τον βάρυναν για μη απόδοση ΦΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη αθωωτική απόφαση σε τοπικό, ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο, που δημιουργεί νέα δεδομένα για τους επιχειρηματίες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για μη αποπληρωμή των οφειλών τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Η γραμμή υπεράσπισης του 67χρονου κατηγορούμενου εκδότη τοπικής εφημερίδας βασίστηκε στην αποδεδειγμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο Δικαστήριο, αδυναμία του να ανταποκριθεί στο χρέος του έναντι στο Δημοσίου, καθώς από την πλευρά του το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας επιδείκνυαν στάση πληρωμών προς την επιχείρησή του. Κατά συνέπεια δεν εισέπραττε για τα τιμολόγια που εξέδιδε και για τα οποία, ωστόσο, καλούνταν να αποδώσει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ήταν κοντολογίς η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στο δικαστήριο, με την πλευρά του κατηγορουμένου να προβάλλει το αίτημα της απαλλαγής του.
Ο 67χρονος είχε προ ετών παραπεμφθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου για χρέη 889.000 ευρώ μετά από μήνυση της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών και μετά την έφεση που άσκησε η υπόθεση έφτασε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Την ίδια ημέρα εκδικάστηκε και μια δεύτερη υπόθεση που τον αφορούσε, μετά τη σύλληψή του μέσω του ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο συλλήψεων επιχειρηματιών για χρέη στο Δημόσιο, για οφειλή ύψους 516.000 ευρώ. Η δίκη που είχε προσδιοριστεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου είχε λάβει αναβολή.
Συνολικά το χρέος που αφορούσε στην τετραετία 2008-2011 αγγίζει το 1,4 εκατ. ευρώ.
Στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισής του, δικηγόρος του Βόλου Βασίλης Μπρούζος, προσκόμισε στοιχεία που έδειχναν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού για το οποίο οφείλει το ΦΠΑ δεν το είχε εισπράξει η επιχείρηση του κατηγορούμενου. Από τα τιμολόγια που εξέδιδε, η ΔΟΥ υπολόγιζε και έκανε απαιτητό το ποσό του ΦΠΑ, όμως στα ταμεία του ο επιχειρηματίας δεν έβλεπε εισροή χρημάτων. Η πλειοψηφία δε των ανεξόφλητων τιμολογίων προς την επιχείρησή του προέρχονταν από δήμους και το δημόσιο.
Την αδυναμία είσπραξης επέτεινε το γεγονός ότι δεν μπορούσε να αποπληρωθεί τιμολόγια άνω των 1.500 ευρώ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς ο νόμος προβλέπει ως προαπαιτούμενη φορολογική ενημερότητα, που ήταν αδύνατο να εξασφαλίσει εξαιτίας του μεγάλου ανοίγματος που είχε δημιουργηθεί έναντι της Εφορίας.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου και τον έκρινε αθώο και για τις δύο υποθέσεις ελλείψει δόλου.
«Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση - σταθμό που αφορά ανάλογες περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου, στους οποίους το Δημόσιο οφείλει και δεν προβαίνει σε συμψηφισμούς των χρεών», σχολίασε κληθείς σχετικά από τον «Τ» ο δικηγόρος Βασίλης Μπρούζος.

Bookmark and Share
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου